08 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Yeni tesise devlet garantisi

KBC Mayski bölgesinde kurulacak olan Polimer üretim tesisi için devlet garantisi verildi. Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, Rus Çiftçi Bankası'nın garantörlüğünde bir İsviçre bankası yeni tesis için % 70 fon garantisi sağlamayı kabul etti.

Yapılan açıklamada projeyi inceleyen RF Başbakanı Putin’in projeyi çok güzel ve başarılı bulduğu ifade edildi.

Proje maliyeti 10 milyar Ruble olan yeni tesisin 40 ay içerisinde faaliyete geçeceği ve 2 bin 500 kişiye iş olanağı sağlayacağı bildirildi. Yeni tesis cumhuriyetin Rusça konuşan nüfusun yoğun olduğu Mayski bölgesinde kurulacağı ve yıllık 486 bin ton polietilen teraftalat malzeme üretme kapasitesine sahip olacağı bildirildi.

Polietilen teraftalat nedir: Polietilen tereftalat, (PET, PETE, PETP) polyester ailesine ait termoplastik bir malzemedir. Meşrubat, yiyecek ve içecek kapları,sentetik fiber gibi kullanım alanları vardır. Isıl işlenmesine bağlı olarak, amorf (şeffaf) ve yarı-kristal (opak ve beyaz) malzeme olarak mevcuttur.
En önemli kullanım avantajı, tamamen geridönüşebilir olmasıdır. Diğer plastiklerden farklı olarak, polimer zincirleri, sonraki kullanımlar içinde eski halini almış durumdadır. PET hammadde tanımlama kodu olarak 1 ile ifade edilir. PET kalınlığına bağlı olarak yarı-rijit (yarı-katı) ve rijit (katı) olabilir. Çok hafiftir. İyi bir gaz ve nem bariyeri olarak kullanılır. Serttir ve darbeye karşı dayanıklıdır. Doğal olarak renksiz ve şeffaftır.

İnce film olarak üretildiğinde, PET sıklıkla alüminyum ile kaplanır; yansıtıcı ve opak bir hale gelir. PET şişeler, mükemmel bariyer malzemesi olup, özellikle meşrubatlar için çok yaygın kullanım alanı vardır.

Fiber veya cam partikül dolgulu olduğunda, kayda değer bir şekilde sert ve daha uzun ömürlü bir hal alır.
 
Bağapş : Diasporayla çalışmak Abhaz politikasının önemli bir unsurudur

Abhazya devlet başkanı Sergey Bağapş, 7 Temmuz günü parlamentoda yaptığı konuşmada “Abhazya dış politikasının önemli bir unsuru Türkiye, Suriye ve Avrupa ülkelerindeki diaspora ile çalışmak ve kültürel kuruluşlarla güçlü ilişkiler kurmak ve insanlarımızın geri dönüşü için gerekli koşulları sağlamaktır” dedi.

Bağapş yaptığı konuşmada “Bizim görevimiz diasporadaki insanlarımızın geri dönüşü için, sosyal kültürel ve siyasi mekanizmaları kurmak meseleyi bir devlet politikası haline getirmektir” dedi.

Abhazya’nın dışarıdaki yurttaşlarıyla teması için bir öncelikler süreci tespit etmek gerektiğini ifade eden Bağapş “Türkiye cumhuriyeti ile hava ve deniz ulaşımın sağlanması bu ülkede yaşayan yurttaşlarımızın tarihsel vatanları ile iletişim kurmalarını çok basitleştirmiş olur” dedi.
 
5 yeni yatırım projesi kabul edildi

Nalçik’te süren Birleşik Rusya Partisi Kuzey Kafkasya sosyo-ekonomik forumunda KBC için 2010-1012 yılları arasında uygulanmak üzere foruma sunulan 12 yatırım projesinden 5 tanesinin belirtilen dönem içerisinde faaliyete geçirilmesine karar verildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre önümüzdeki 2 yıl içerisinde başlanılması kabul edilen projeler şunlar:

1) Malka nehri üzerinde hidroelektrik santrali inşaatı,
2) Tırnauz molibden volfram madeninin yeniden faaliyete geçirilmesi,
3) Baksan nehri havzası ve Tırnauz arasında demiryolu yapımı,
4) Mayski polimer üretim tesisinin faaliyete geçirilmesi,
5) Dağ turizmine yönelik olarak Elbrus dağ turistik kompleksinin ve kayak pistlerinin faaliyete geçirilmesi.

Forumda önerilen diğer projeler ise Süt Kompleksi inşaatı, Kardiyo Cerrahi Merkezi'nin inşaatı, profesyonel futbolcular için Altyapı Yaşam Kalitesi Merkezi'nin inşaatı, Nalçik Havaalanı inşaatı, Kültür Eğitim Bilim Merkezi ve tiyatro inşaatı.

RF Başbakanı Putin yaptığı açıklamada forumda yeterli oy alamayan projelerin reddedildiği anlamı çıkartılmaması gerektiğini ifade ederek “bu projelerin forumda öncelikli yatırım projesi olarak yeterli kabul oyu görememiş olmaları onların reddedildiği anlamına gelmiyor, cumhuriyet bu projeleri kendisi bağımsız olarak uygulayabilir, projelere finans sağlayabilir veya kendi bütçesinden finanse edebilir, fakat her durumda bu projelerin süresi 5-7 yılı geçmemelidir” dedi.
 
Eski belediye başkanına yolsuzluk soruşturması

Nalçik şehri eski belediye başkanı hakkında faaliyet dönemi sırasında görevini kötüye kullandığı ve usulsüzlük yaptığı şüphesi ile dava açıldı. İddiaya göre eski başkanın görevde bulunduğu 2007 yılında belediye eğitim bölümü personelinin sanatoryum tedavi ödemelerinde 1,5 milyon Ruble usulsüz ödeme tespit edildi.

Federal inceleme komisyonu tarafından tespit edilen bu fazla ödeme nedeni ile soruşturma açıldı. Mahkeme eski belediye başkanını suçlu bulursa görevi kötüye kullanma suçundan 4.5 yıl hapis cezası verebilecek.
 
Uzmanlar hidroelektrik santralleri önerdi

Uzmanlara göre Kuzey Kafkasya’da hidroelektrik santrallerin inşaatı hem maliyeti açısından hem de sosyal açıdan gerekli olan projelerdir. Kuzey Kafkasya uzmanı Mihail Çernişov’a göre yüksek dağ köyleri ve ulaşımı güç bölgeler göz önüne alındığında Kuzey Kafkasya küçük hidroelektrik santralleri inşa etmek maliyet açısından en uygun proje olduğu gibi aynı zamanda sosyal öneme de sahiptir.

Bu konu ile ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Putin ile Kanoko arasında yapılan bir görüşmede KBC içinde küçük santraller inşaatı için karar alınmış ve yatırım maliyetinin yarısının federal bütçeden karşılanmasına karar verilmişti. Bu görüşmede ortaya çıkan tahmini rakam ise 10 milyar Ruble civarında.

Konunun uzmanlarına göre yüksek dağ köylerine elektrik iletim hatları kurarak enerji taşımak, iletim hatlarındaki kayıplar da göz önüne alındığında bölgede küçük santraller kurmaktan çok daha maliyetli ve pahalı bir iş.
 
Belediyelere bina onarım fonu

Karaçay Çerkes Cumhuriyeti'nde 2010 yılı programı içerisinde 18 belediye bölgesi içerisinde kalan çok katlı binaların onarımı için 356 milyon 900 bin Ruble kaynak kullanılması planlanıyor.

Cumhuriyette 2008-2009 döneminde belirlenen yerleşim alanlarının onarımı için 340 milyon Ruble tahsis edilmiş ve 370 apartmanda ihtiyaç görülen onarımlar gerçekleştirilmiş , uygulama sonucu 35 400 kişinin yaşam alanlarının iyileştirilmesi sağlanmıştı.
 
Putin: Toprak bütünlüğümüze yönelik herhangi saldırıya geçit vermeyeceğiz!

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ülkesinin Kuzey Kafkasya topraklarında yaşanan önemli sorunları masaya yatırarak bölgede 10 yıl içinde en az 400 bin yeni iş yeri açılması gerektiğini kaydetti. Putin, Rusya'nın toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırıya geçit vermeyeceklerini de kaydetti.

Kuzey Kafkasya'nın Kislovodsk kentinde kendisinin de liderlik yaptığı Birleşik Rusya Partisi konferansında konuşan Putin, bölgede yapılması gereken çalışmaların ana hatlarını açıkladı. İşsizliğin bölgenin en büyük sorun ve felaket olduğuna dikkat çeken Rusya Başbakanı, "Kronik işsizlik bence Kuzey Kafkasya'nın en hassas sosyal ve psikolojik felaketi. Bölgedeki beş kişiden biri iş bulamıyor. Üstelik İnguşetya'da çalışabilir nüfusun yüzde 50'i işsiz durumunda. Çeçenistan'da da bu rakam yüzde 30." dedi.

''BÖLGEDE EN AZ 400 BİN İŞ YERİ AÇACAĞIZ''

Putin bölgedeki işsizlik sorunu çözebilmek için yakın 10 yıl içinde Kuzey Kafkasya'da en az 400 bin yeni iş yeri açacaklarını kaydetti. Putin, "Bunu hep birlikte yapmamız lazım. İşsizlik sorununun çözümü Kafkasya'daki politikamızın başarısındaki ana kriter olmalı." diye konuştu. Putin son 10 yılda federal bütçeden bölgeye 800 milyar aktarıldığını ve şuanda bu rakamın 2000 yılına (15 milyar Ruble) göre yıllık 12 misli (180 milyar Ruble) daha fazla olduğunu da sözlerine ekledi. Rusya Başbakanı Kuzey Kafkasya'daki yatırımları en iyi şekilde koruma ve güvenliğinin sağlanması bakımından devletin elinde tüm olanaklarının bulunduğu garantisini de verdi.

90'lı yıllarda uluslararası terörizmin bölgeyi hedef aldığını kaydeden Putin, bu planlarla Rusya'nın toprak bütünlüğünü bozmaya çalışıldığını da ifade etti. Putin, "Kuzey Kafkasya halklarının ezici çoğunluğu böyle bir kaderini ne kendileri için ne de çocukları için arzu etmedi ve bugün de etmiyor. Ve özellikle Kuzey Kafkasya'da yaşayan insanların bu tutumundan dolayı teröristler yıkıcı bir darbe aldı." dedi. Putin Rusya'nın toprak bütünlüğünü bozmaya çalışanlara sert şekilde engel olacaklarını da kaydederek, "Dışarıdan içişlerimize karışanlara ve Rusya'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik herhangi bir saldırıya geçit vermeyeceğiz!" dedi.
 
Yıllık izin zorunlu oldu

Rusya'daki Türk şirketlerini de çok yakından ilgilendiren bir konu: Rusya, Uluslararası çalışma örgütü'nün (ILO) 132 sayılı ücretli Tatiller Sözleşmesi'ni onayladı ve yürürlüğe soktu. Yeni uygulama uyarınca, Rusya'da çalışanların bundan böyle yılda üç hafta zorunlu izne çıkmaları gerekecek. Eskiden olduğu gibi senelik yıllık izin biriktirilemeyecek.

Rusya'da şirketlerin izinleri iki ya da üçe bölmesi nedeniyle, ertesi sene daha uzun süre tatil yapmak için yıllık izinlerini kullanmayarak biriktiren çalışanlar artık senede en az iki hafta ücretli izne çıkmak, geri kalan izin günlerini ise 18 ay içerisinde kullanmak zorunda olacak.

Dünya çalışma örgütü'ne üye 183 ülkeden bugün yalnızca 35 tanesi ücretli Tatiller Sözleşmesi'ne dahil. Gelişmiş ülkelerin birçoğu da şirketleri zor duruma sokacağı gerekçesiyle sözleşmeyi imzalamıyor.
 
“Az” rüşvete hapis yok

Rusya'da hükümet, rüşvet vakalarına verilen cezalarla ilgili yeni bir düzenlemeye hazırlanıyor. Duma'da sunulan yasa tasarısı, belirli bir miktarın altında rüşvet alan veya veren kişilerin hapse atılmasının yasaklanmasını öngörüyor. Tasarı yasalaşırsa, hapse atılmayan rüşvetçilere kesilen para cezaları ise artırılacak.

Resmi gazete Rossiyskaya Gazeta'nın haberine göre, geçen sene Rusya'da rüşvet aldığı tespit edilen kişilerin yüzde 10'u 500 Ruble'nin altında para kabul etti. Alınan rüşvetlerin yüzde 30'unun miktarı ise 500-3 bin Ruble arasında. Rüşvet suçundan yargılananların başında doktorlar, öğretmenler, alt düzey bürokratlar ve trafik polisleri geliyor.

Yeni yasa tasarısı, belirli bir miktarın altında rüşvet veren veya alan kişilerin hapse atılmamasını, ancak daha fazla para cezası ödemesini öngörüyor.

Rusya'da kısa süre önce polis memuruna 500 Grivna rüşvet teklif eden bir kişi 1,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.