03 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Gürcistan, Rusya'ya nota verecek

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Gürcistan sınırında Gürcü polislerine dün düzenlenen silahlı saldırıyı protesto için Rusya'ya nota verecek.

Bakanlık sitesinde yayımlanan açıklamada, dün ihtilaf bölgesi Piçori-Ganmuhuri'de Gürcü polislerine silahlı saldırı düzenlendiği, saldırıda bir polisin yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rus işgalci güçleri ile Rus kuklalarının bu davranışlarını sert dille protesto ediyor" denildi.

Notanın, İsviçre Büyükelçiliği aracılığıyla Rusya'ya iletileceği bildirildi.  (AA)
 
Sancılı bir kutlama

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti’nin 19. kuruluş yıldönümü kutlanıyor. Devlet Başkanlığı Basın Servisi’nden yapılan açıklamaya göre, cumhuriyetin kuruluş yıldönümü başkent Çerkessk’de bir konser ile kutlanacak ve bu konser sırasında kimsesiz çocuklar yararına bir yardım kampanyası da yürütülecek.

1922 yılında kurulup lağvedilen daha sonra yeniden kurulan Karaçay Çerkes Oblastı 3 Temmuz 1991 yılında özerk cumhuriyet statüsüne yükseltilerek Rusya federasyonu içerisinde yer aldı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi’nce yapılan açıklamada kuruluş yıldönümünün aynı zamanda birlik günü olduğu da ilan edildi.

Fakat cumhuriyette Karaçayların yönetimi tamamen ele geçirmesi ve cumhuriyetin kurucusu diğer halkların haklarını gasp ederek siyasi baskı altına alması nedeniyle, son dönemde içten içe kaynıyor.

Hatırlanacağı gibi cumhuriyete adını veren diğer halk olan Çerkesler, KÇC’nden ayrılmak istediklerini ve Çerkes Özerk Bölgesi statüsü ile RF‘na katılmak istediklerini ilan etmişlerdi.
 
Eğitim hayatın içinde

KBC Çegem Bölgesi İş Bulma Kurumu, bölgedeki orta öğretim kurumlarında okuyan 253 öğrenciyi yaz dönemi için işe yerleştirdi. Bölgedeki diğer kurumlar ile iş bulma kurumu arasında, gençlerin eğitimlerinin bir parçası olarak yaz dönemlerinde çalıştırılması için bir anlaşma bulunuyor.

Bu anlaşmaya göre; 14-18 yaş arası gençler çeşitli iş yerlerinde geçici olarak istihdam ediliyorlar.

Yeni neslin gündelik yaşama alıştırılması için yürütülen bu çalışmada, gençler görevlendirildikleri yerlerde günlük en az 2 saat çalışmak zorundalar ve bunun karşılığı olarak da 1275 ruble sembolik bir ücret alıyorlar.
 
Devlet Konseyi toplandı

30 Haziran günü toplanan Adigey Devlet Konseyi, cumhuriyetteki 30 farklı konu üzerine görüşmeler gerçekleştirdi.

Devlet Başkanı Thakuşine, AC Başbakanı, RF Baş Federal Müfettişi, Güney Federal Bölge Adigey Temsilcisi ilgili bakanlar ve xase temsilcilerinin katıldığı toplantıda, ulusal plan içerisinde yer alan kırsal kalkınma, köylerin sosyal problemleri, kültür kurumlarının geliştirilmesi,sağlık sigortası bütçesi ve benzer konularda görüşmeler yapıldı.

Toplantıda Adigey Kültür Bakanı Gazi Çemişo kültürel programların uygulanması konusundaki olanaklar ve finansman sorunları konusunda bir sunum ile detaylı bilgi verdi.

Devlet Konseyi oturumunda, ayrıca cumhuriyetteki vatandaşların hak ve özgürlükleri ile insan hakları konusunda da ayrıntılı bir rapor sunuldu.
 
Gürcistan Rusya'ya uçak seferleri başlatıyor

Gürcistan hava yolu şirketi Airzena, Temmuz’dan itibaren Rusya'ya doğrudan uçak seferleri başlatıyor.

Yerel basında çıkan haberlerde, Rus havacılık yetkililerinin talep üzerine Airzena'ya izin verdiği ve şirketin bugünden itibaren Moskova'ya charter seferleri başlatacağı belirtildi.

Haberde, haftada üç gün yapılacak Tiflis-Moskova-Tiflis uçak seferlerinin tüm yaz boyunca süreceği ifade edildi.

Öte yandan, Gürcistan Ulaşım İdaresi, Rus hava yolu şirketi Sibir'in de Tiflis'e charter seferleri yapmak istediğini açıkladı.

İdareden yapılan açıklamada, Tiflis'e uçak seferleri başlatmak için Sibir şirketinin bir süre önce Gürcü yetkililer nezdinde yaptığı girişim olumlu sonuçlandığı bildirildi.

Rusya ile Gürcistan arasında Ağustos 2008'de çıkan savaş nedeniyle iki ülke arasında doğrudan uçak seferleri Moskova tarafından durdurulmuştu.
 
'Türkiye, Rusya ve Ukrayna Karadeniz'de yeni bir ittifak kuruyor'

Nasha Versiya’nın iddiasına göre, üç ülkenin Karadeniz’de askeri bir ittifak oluşturmasını öngören anlaşma ilk kez 2003 yılında gündeme geldi. Ancak 2005 yılında Ukrayna’da Moskova karşıtı Viktor Yuşçenko’nun iktidara gelmesinden sonra görüşmeler uzun bir süre rafa kalktı.

Gazeteye göre Ukrayna’daki yönetime rağmen Türkiye, Rusya Savunma Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde anlaşma teklifini sürekli gündemde tutarak Moskova’yı ikna etmeye çalıştı.

Ukrayna’daki iktidar değişikliğiyle birlikte, savunma ittifakı da yeniden gündeme geldi. Kiev yönetimi savunma ittifakına yeşil ışık yaktı.

Nasha Versiya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, konunun ayrıntılarını görüşmek üzere Temmuz ayı içinde Moskova’ya gideceğini öne sürdü. Gazete üç ülke savunma bakanlarının ayrıntıları bir ay içinde sonuçlandırıp, anlaşmayla ilgili protokolleri Ağustos ayı içinde imzalayacaklarını iddia etti.

Rus gazetesi, Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu hatırlatarak, Brüksel’in anlaşmaya nasıl bir tepki vereceğinin henüz bilinmediğini yazdı. Rusya ve Ukrayna’nın NATO deniz kuvvetleriyle uzun zamandır ortak tatbikatlar yaptığını hatırlatan gazete, Brüksel’den önemli bir tepki gelmesinin beklenmediğini savundu.

Nasha Versiya’ya göre Rus gözlemciler, Türkiye ile ortaklığın, bir yandan Moskova’ya Akdeniz’de daha aktif rol alma olanağı sunarken, diğer yandan da Romanya ve Bulgaristan’ın Karadeniz’deki petrol sahaları üzerindeki iddialarına set çekeceğini belirtiyor.

Gazete, Türkiye ve Rusya’nın Karadeniz’de polis rolü üslenerek, Amerika’nın bölgedeki varlığını da dengeleyeceklerini savunuyor.
 
TBMM'den Rusya'nın nükleer santral kurması ile ilgili kanun tasarısına onay

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda, Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu'da nükleer santralin kurulması ve işletilmesiyle ilgili anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı kabul edildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda, Akkuyu'da kurulacak nükleer santral anlaşmasının yanı sıra 4 uluslararası anlaşma daha kabul edildi. Bu anlaşmalar şöyle:

Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Nükleer Bir Kazanın Erken Bildirimine ve Nükleer Tesisler Hakkında Bilgi Değişimine Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Ürdün Haşimi Krallığı Arasında Serbest Ticaret Alanı Tesis Eden Ortaklık Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Arap Devletleri Ligi Arasında Türkiye'de Bir Misyon İhdas Edilmesine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.
 
Çavuşoğlu: Rusya doğru yolda ilerliyor

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Avrupa Konseyi ile ilişkilerinde doğru yolda adımladığını belirtti. Moskova ile başarılı işbirliği sergilediklerinin altını çizen Çavuşoğlu, Yukarı Karabağ sorunun çözümü konusunda ise bazı Ermeni basın ve politikacıların kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini kaydetti.

Moskova'da Rus İnterfaks haber ajansında basın toplantısı düzenleyen AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Moskova-Strasburg hattındaki olumlu gelişmelerden memnun olduklarını belirtti. Çavuşoğlu, "AKPM'nin Kuzey Kafkasya'daki durumla ilgili haziran toplantısında aldığı karar Rusya ve kuruluşumuz arasındaki işbirliğin güzel bir örneğini oluşturuyor. AKPM bu kararında terörü kesin dille kınadı ve Rusya'nın bölgedeki yeniden yapılanma girişimlerini olumlu değerlendirdi." dedi. Rusya ile bazı konularda görüş ayrılıklarının da bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Rusya'nın yerine getirmesi gereken bazı taleplerimiz var. Eğer biz ortak gibi ve çifte standart olmadan çalışırsak, el ele verirsek bence bu gibi zor konularda da başarıya ulaşırız. Ülkeler Avrupa Konseyi karşısında aldığı yükümlülükleri yerine getirirken kararlılığını da ortaya koymalı. Ben seviniyorum ki Rusya doğru yolda adımlıyor." diye konuştu. Gürcistan ve Rusya arasındaki ilişkilere de değinen Türk parlamenter, Gürcü-Moskova raporuyla ilgili AKPM'de tek görüşün olmadığına da işaret ederek konuyla ilgili görevli komisyonun çalışmalar yaptığını kaydetti.