29 Haziran 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Abaza halkının gelişimi için program

KÇC’de Abaza halkının gelişimi için bir federal program hazırlanması çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Devlet Başkanlığı Basın Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre cumhuriyette yaşayan Abaza halkının gelişimi için sosyoekonomik bir kalkınma programı hazırlanıyor.

Abaza halkı sivil toplum örgütlerinden “Abaza” gençlik örgütü “Tsarpnı”, Abaza kadınları birliği ve Abaza Kültür Merkezi temsilcileri, KÇC Devlet Başkanı ile yaptıkları bir görüşmede Abhaz halkının sosyoekonomik gelişimi için bir program hazırlanması konusunda yardım talep etmişlerdi.

Verilen bilgiye göre bu konuda oluşturulan çalışma gurubunda ekonomi bakanlığı temsilcileri, Abaza ilçesi idarecileri ve Abaza sivil toplum örgütü temsilcileri yer alıyor.
 
Federasyon Konseyi Başkanı KBC’nde

Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov 28 Haziran günü KBC’ni ziyaret etti. Hatırlayacağınız gibi 8-9 Haziran tarihlerinde Moskova’da yapılan KBC günleri sonrası hazırlanan bir kararname ile cumhuriyetin sosyoekonomik kalkınmasına destek kararı alınmıştı.

Mironov yaptığı açıklamada; bu kararname kuzey Kafkasya federal bölgesinin 2020 yılına kadar kalkındırılması için Duma’ya tavsiyeler de bulunduğunu ve bu konuda gereken tüm tedbirlerin alınmaya devam edeceğini söyledi.

KBC devlet görevlileri sivil toplum temsilcileri ve milletvekilleri ile bir toplantı yapan Mironov bölgedeki terör sorununa da değinerek “özellikle KBC’de son dönem terörizmle mücadele yöntemlerinde bir yöntem değişikliği görülmektedir, bu mücadelede müttefikimiz sivil toplum örgütleri bölge halkı olmalıdır” dedi.

Mironov ayrıca kuzey Kafkasya bölgesi için bir üniversite kurulması konusuna da değindi. KB Cumhuriyetinde temel ve uygulamalı eğitim araştırması konusunda oldukça yüksek bir potansiyel olduğunu ifade eden Federal Konseyi Başkanı, bu potansiyel KBC üniversite kompleksinin federal üniversite veya ulusal araştırma üniversitesi statüsünde kurulması için de temel olacak dedi.
 
Aleko Gvaramia: ‘Hükümet Abhazya Devlet Üniversitesine büyük destek veriyor’

Bugün katıldığı basın toplantısında konuşan Abhazya Devlet Üniversitesi rektörü Aleko Gvaramia, ‘Hükümet Abhazya Devlet Üniversitesi’ne büyük destek veriyor’, diye belirtti.

Bu sene Mart ayından itibaren 50 Ruble olan öğrenci bursları devlet tarafından 600 Ruble’ye, 100 Ruble olanlarda 1000 Ruble’ye çıkarıldı.

Rektör, ‘Üniversitemiz uzun yıllar çatının akmasından dolayı büyük sıkıntılar çekti. Bu sene binamızın çatısı devlet tarafından ideal bir şekilde yenilendi’, diye bildirdi.

Bunun haricinde üniversite binasının genel tadilatı için devlet 230 milyon Ruble bütçe ayırdı. Yine, yurt dışından gelen 60 öğrenciyi şuan misafir edebilecek durumda olan üniversiteye yakın mesafede olan yurtta onarım ve yeniden yapılandırma çalışmaları sürmekte.

Verilen bilgiye göre, şuan Abhazya Devlet Üniversitesi’nde Türkiye’den gelip öğrenim gören 18 öğrenci bulunmakta.
 
Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı Ardzınba’nın anıtının tasarımı için açık yarışma düzenlendi

Bakanlar Kabini, Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı Ardzınba’nın anıtının tasarımı için açık yarışma düzenlediğini duyurdu. Anıtın “Özgürlük Meydanı”na konulacağı bildirildi.

Yarışmaya her vatandaş ayrıca katılabileceği gibi sanat grupları da katılabilecek. Yarışmanın en iyi projesi için 200 bin Ruble ödül konuldu.

Ayrıca, İlk Devlet Başkanı’nın mezarının bulunduğu Nijnyaya Eşera bölgesindeki anıt içinde yarışmanın açıldığı, ödülün 100 bin Ruble olduğu duyuruldu.

Yarışmanın sonuçları devlet komisyonu tarafından belirlenecek.

Abhazya’nın ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba 4 Mart tarihinde 65 yaşında Moskova Hastanesi’nde hayatını kaybetmişti.
 
Kanada’da Türk-Rus buluşması

G-20 zirvesi için Kanada’da bulunan iki lider Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, başbaşa bir görüşme yaptı. Türk tarafı, Rusya ile ilişkiler ve bölgesel konuların ele alındığını duyurdu. Kremlin’in resmi sitesindeki kısa açıklamada ise, özellikle Başkan Medvedev’in mayıs ayında Türkiye’ye yaptığı ziyarette varılan anlaşmaların uygulamaya konulması konularının ele alındığı duyuruldu.

Bu arada ajanslar, G-20 zirvesinin 2013 ve 2014 yıllarında nerede yapılacağı
konusu ele alınırken, Türkiye ve Rusya'nın talip olduklarını duyurdular.
 
Mahkeme IKEA’yı haklı buldu

Rusya'da vergi kaçırmakla suçlanan İsveçli mobilya devi IKEA mahkemede aklandı. Moskova Bölge Mahkemesi, Federal Vergi Servisi'nin IKEA'nin Rusya şubesinin 265 milyon Ruble (yaklaşık 8,5 milyon Dolar) tutarındaki vergi borcunu ödemediği yönündeki suçlamayı geçersiz ilan etti.

Federal Vergi Servisi, IKEA'nın Rusya bölümünü, 2008 yılının son iki çeyreğinde KDV ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle mahkemeye vermişti. Ancak mahkeme IKEA'yı haklı buldu. Böylece İsveç şirketi Rusya'da yaklaşık 8,5 milyon Dolar tutarında vergi ödemekten kurtuldu.

Rusya pazarına 2000 yılında giren IKEA'nın üçü Moskova yakınlarında, ikisi St.Petersburg'da olmak üzere ülke genelinde 11 alışveriş merkezi bulunuyor.
 
Medvedev'den Kırgızistan'da parlamenter sistem uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Toronto'da gerçekleşen G20 zirvesi sonrası basın mensuplarının Kırgızistan'da gerçekleşen referandum süreci ile ilgili sorularını yanıtladı. Kırgızistan'ın referandum sürecinin ardından yeniden çökebileceğini kaydeden Rusya lideri, parlamenter sistemin aşırılıkçı grupların iktidara gelmesine izin verebileceği uyarısında bulundu.

Kırgızistan'ın Rusya'nın stratejik ortağı olduğunu vurgulayan Medvedev, "Kırgızistan kendi seçimini yaptı. Ülkede daha önce başkanlık sistemi vardı. Ülkede başkanlık sistemi varken bile yönetim istikrarı sağlamada başarılı olamadı. Geçici yönetime destek düşük ve yeterli değil. Parlamenter bir sistemin Kırgızistan'da nasıl çalışacağını tam olarak anlamış değilim." eleştirisi getirdi.

Parlamenter düzenlemenin bir dizi iç sorunun yaşanmasına neden olabileceğini hatırlatan Medvedev, gruplar arasında yaşanan çatışmalarla birlikte aşırılıkçı grupların iktidara gelebileceğini ifade etti. Kırgızistan'ın en kötü senaryoya göre devletin çöküşüne kadar gidebileceğini kaydeden Rusya lideri, bunu engellemek için de güçlü ve iyi organize olmuş bir yönetime ihtiyaç olduğunu vurguladı. Medvedev Toronto yaptığı ikili görüşmelerde liderlere Kırgızistan'la ilgili bilgi verdiğini de söyledi.

Kırgızistan'ın Rusya'dan barış gücü taleplerine olumlu cevap vermemesi dikkatlerden kaçmazken, Geçici Hükümet Başkanı Roza Otunbayeva yapılan referandumla yeni anayasanın kabul edildiğini açıkladı. Kırgızistan Yüksek Seçim Kurulu da yaptığı açıklamada geçici sonuçlara göre yeni anayasanın kabul edildiğini duyurdu. Halkın yüzde 69,47'si sandığa giderken, geçerli 1 milyon 922 bin oydan, 1 milyon 143 bini 'evet' yönünde oldu. Yüksek Seçim Kurulu'nun resmi sonuçları kısa sürede açıklaması bekleniyor.

120 sandalyeli parlamento seçimlerinin de kısa sürede yapılacağını kaydeden Otunbayeva, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ise 2011 sonunda yapılacağını yineledi. Geçici Hükümet Başkanı Ocak 2012'de yeni Cumhurbaşkanının göreve başlamasının ardından görevi bırakacağını duyurdu. Otunbayeva, halkın demokrasiden yana oy kullandığını ve klan rejimlerine hayır dediğini ifade ederken, Belarus'a sığınan devrik Kırgız lider Kurmanbek Bakiyev ise referandum süreci ile ülkenin bir çıkmaza doğru sürüklendiğini iddia etti.