27 Haziran 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Emniyet mensubu öldürüldü

KBC Çegem ilçesi gece emniyet birimi şefi uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

Yapılan açıklamaya göre Gece birimleri şefi, Çegem ilçesi Nartan köyü Balkarova caddesinde 26 haziran 2010 günü saat 19.30 sıralarında, kimliği bilinmeyen 2 kişi tarafından 9 mm silahlarla tarandı.

Saldırıya uğrayan ve yaralı olarak hastaneye kaldırılan emniyet görevlisi kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

Yine KBC Baksan şehrinde bu gün sabaha karşı saat 05.30 sıralarında bir dükkanın yakınına yerleştirilmiş bomba tespit edilerek emniyet güçlerince etkisiz hale getirildi.

İki yanına birer patlayıcı yerleştirilmiş bir gaz balonundan ibaret el yapımı bombanın kimse zarar görmeden etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Her iki olay hakkında da soruşturma sürüyor.
 
Güney Rusya medya forumu Maykop’da başladı

Güney federal bölge içerisinde kalan bölgelerin gazetecilerinin katıldığı 4.uluslararası etkileşimli medya forumu Adigey cumhuriyetinin başkenti Maykop’da başladı.

Forumda milliyetler arası ilişkiler ve medyanın buna etkisi tartışıldı. Abhazya ve Güney Osetya dahil olmak üzere 14 bölgeden gazetecilerin katıldığı forumda Medyanın modernizasyonu , elektronik sistemlere geçiş, analog tv , internet ve basılı medya ölçeğinde rekabet, konularının yanı sıra; milliyetler arası hoş görü, aşırıcılıkla ve terörizmle mücadelede medya forumlarının etkisi gibi konular tartışılacak.

Forumda ayrıca güney federal bölgenin idari olarak bölünmesinden sonra ortaya çıkan yeni durum da ele alınacak.
 
Ücretlerini alamıyorlar

KÇC’de bir Rus inşaat firmasına bağlı olarak Askeri kışla inşaatında çalışan işçiler işveren firmadan bir yıldır ücretlerini alamıyorlar.

Haklarını yasal yollardan aramak için bir araya gelen çalışanlar şirketle yaptıkları görüşmelerde alacakları olan 6 milyon rubleden sadece 500 000 rublelik kısmını alabildiler.

R.F inşaat işçileri sendikası KÇC bölge yönetiminin devreye girmesi ve yasal yollardan işlem başlatması üzerine, inşaat firması çalıştırdığı işçilerin 1 yıldır ödemediği maaşlarını ödemeye başladı.
 
Tüm yollar elden geçecek

Adigey cumhuriyetinde bu yıl içerisinde Maykop ve çevre yollarının tümünün bakımı ve tamiri için 300 milyon ruble ödenek ayrıldı.

Devlet başkanı Thakuşine Aslengeriy konu ile bizzat ilgilenerek yıl içerisinde bütün bu çalışmanın tamamlanması talimatı verdi. Bu iş için ayrılan 300 milyon rublelik ödeneğin yarısı federal bütçeden, diğer yarısı ise cumhuriyet bütçesinden karşılanacak.
 
 Bir ankete göre Rusya'da en önemli şey

Rusya çapında yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, yüzde 97 ile “hayatta en önemli şey” aile. VTsİOM’un anketine göre, yüzde 92 ile “dostluk” ikinci, yüze 86 ile “aşk” ve “ülkedeki durum” ,
yüzde 83 ile “iş” , yüzde 81 ile “boş zaman” sıralanıyor.

Seks yüzde 70 ile, din ise yüzde 68 ile daha gerilerde kaldı. Son beş yılda dostluğa verilen önem yüzde 5 azaldı, dine verilen değer ise yüzde 5 arttı.
 
10 milyon ruble rüşveti yollara saçtı

Moskova’da önceki gün eşine az rastlanır bir olay yaşandı. Trafiğin en yoğun saatlerinde havada uçuşan 5 bin rublelik banknotlar ortalığı karıştırdı. Rüşvet aldığı saptanan bir bürokrat, polis takibinde olduğunu anlayınca Varşovskaya Şose üzerinde arabasının camını açıp 10 milyon ruble rüşvet parasını atmaya başladı. Önce ortada bir ''şaka'' olduğu sanıldı, ama daha sonra paraları kapmaya çalışanlar kazaya yol açtı, rüşvetçiler yakalandı.
Devlet balıkçılık dairesinde grevli iki bürokratın, kuruma ait bazı gayrımenkullerin kiraya verilmesi ve bazı kontratlar üzerinde sahtecilik yapmak suçlarından peşine düşüldü.

Bürokratlardan biri,işlerini bağladığı işadamlarından aldığı ve karton kutulara koyduğu 5 bin rublelik banknotlardan oluşan 10 milyon rubleyi teslim aldı.
Paralarla birlikte diğer işbirlikçi bürokrata giderken takipteki polis ekipleri, aracın peşine takıldı.

Yakalanacağını anlayan rüşveti bürokrat arabanın camını açıp paraları dışarı savurdu. Bu sırada bazı araçlar birbirine çarptı, uçuşan banknotları kapmak isteyenler yola fırladı.

Polis rüşvetçi bürokratı yakaladı, paralara el koydu. Yapılan sayım sonucu, paraların 1 milyon rublelik kısmının eksik olduğu anlaşıldı.Kommersant, bu paraları yoldan geçen araçların sürücülerinin aldıklarını yazdı.
 
'Rus-Amerikan ilişkileri yenilendi'

Başkan Barack Obama, Rus lideri Dimitri Medvedev’i “güçlü ve güvenilir bir ortak” olarak nitelendirdi. İki lider Beyaz Saray'da görüştü

Başkan Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le Rus – Amerikan ilişkilerini yenileme konusunda başarıya ulaştıklarını söyledi. Obama, Medvedev’i “güçlü ve güvenilir bir ortak” olarak nitelendirdi.

Bugün Beyaz Saray’da bir araya gelen iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Obama Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne üye olması için çalışmalara hız vereceğini söyledi. Medvedev de Rusya’nın Eylül ayına kadar Dünya Ticaret Örgütü üye olmasını umduklarını belirtti.

İki lider Rusya’nın Amerikan kümes hayvanlarını ithal etmesi konusundaki anlaşmazlığın da giderildiğini açıkladı.

Rus lider ayrıca Moskova dışında bir teknoloji merkezi kurulmasında Amerikan şirketlerinden katkı beklediğini de söyledi. Rus ekonomisini geliştirmeye çalıştığını söyleyen Medvedev, Rusya’da ‘Silikon Vadisi’ne benzer bir merkez kurulmasını hedefliyor.

Dün, California'da Silikon Vadisi olarak bilinen San Jose’de bilgisayar tesislerini gezen Medvedev; Apple, Cisco Systems, Google ve Twitter şirketlerinin başkanlarıyla danışmalarda bulundu.

Kendi adına Twitter hesabı açan Rusya Devlet Başkanı Cisco Systems’den ülkesine bir milyar dolar yatırım yapma sözü aldı.

Moskova hükümeti Rusya’yı petrol ihracatına bağımlılıktan kurtarmaya çalışıyor.

Dimitri Medvedev ve Barack Obama en son geçen yılın Nisan ayında Londra’da bir araya gelmişti.

Obama görüşmeden sonra bu hafta sonu yapılacak 20’ler grubu zirvesi için Kanada’ya gidecek.