25 Haziran 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
İşletmeler teröristlere haraç ödüyor

Devlet başkanlığı danışma konseyi toplantısında konuşan KBC savcı yarımcısı Artur Mahov bazı işadamlarının terörist gruplara haraç verdiğini belirterek “bu yapılan cumhuriyetteki istikrarsızlığa katkıda bulunmak ve teröre yardım etmektir” dedi.

Mahov, çeşitli şekillerde bir çok toplantılar yaparak kamu kurumlarını siyasi partileri toplum örgütlerini terörle mücadeleye katmaya çalıştık ama alınan önlemlerin ve yapılan çalışmaların yeterli olmadığı görülüyor.

Gelen istihbaratlardan bir çok işletmenin teröristlere haraç ödediğini öğreniyoruz, bu durumda güvenlik güçlerinin teröristleri aramasına gerek yok.Bu işletmeler terör suçlularına katkıda bulunuyor, silahlı yer altı faaliyetlerini güçlendiriyorlar dedi.

Aynı toplantıda bir konuşma yapan KBC içişleri bakanlığı terörle mücadele masası başkanı Zaur Krımukov tarafından yapılan açıklamaya göre, KBC’de son operasyonlarda 66 kişi terörle mücadele kapsamında gözaltına alındı, bunlardan 10 tanesi uluslar arası arama listelerinde bulunuyor.
Cumhuriyette 1990 yılından bu yana aşırı gruplar içerisinde terörist faaliyetlerde bulunan 167 kişi öldürüldü, patlayıcı yapımında kullanılan 5 mini laboratuar ele geçirildi ve bu aramalar esnasında çok sayıda patlayıcı ve silah ele geçirildi.

KBC insan hakları derneği başkanı Valeri Hatajukov’da bir konuşma yaparak sivil toplum örgütlenmelerinin yetersiz ve zayıf olduğunu belirterek, “eğer yurttaşlar vatandaşlık sorumluluğunu yerine getirmiyorlarsa bu da teröre bir katkıdır ve bu manada sadece işadamları değil hükümet de haraç ödüyor diyebiliriz, çünkü cumhuriyette sivil örgütlenmeler yetersiz ve zayıftır” dedi.
 
Arazi değerleri 10 kat şişirilmiş

Karaçay Çerkes cumhuriyetinde arazi kadastro değerlerinin tespiti sırasında, belirlenen arazi fiyatlarının gerçek fiyatlardan onlarca kez daha fazla olarak tespit edildiği belirlendi.

Usulsüzlüğün federal anti monopol servisince yapılan inceleme sırasında ortaya çıkartıldığı açıklandı.

Şehir merkezinden uzaklığı veya arazinin konumu göz önünde bulundurulmadan yapılan bu değerlendirmenin tespit usullerine uymadığı ve rekabetin korunması yasasına da aykırı olduğu belirtildi.

Yapılan incelemeden sonra Federal servisin hükümetten yeniden bir kadastro değerlendirme çalışması yapmasını talep ettiği bildirildi.
 
6 Kiloluk patlayıcı etkisiz hale getirildi

Dağıstan din işleri binası yakınında bir yerde bulunan çok güçlü bir patlayıcı emniyet birimlerince etkisiz hale getirildi.

Polisin açıklamasına göre 6 kilogram TNT gücündeki bomba Abubakirova ve Aziz Aliyeva caddelerinin kesiştiği noktada tespit edildi.

Çevrede gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasından sonra hidrodinamik çerçeveleme ile imha robotu kullanılarak patlayıcı etkisiz hale getirildi.
 
Bir şampiyon daha

KBC vatandaşı Lhaquedığu Ramzes Malta’da yapılan dünya vücut geliştirme şampiyonasında dünya şampiyonluğunu kazandı.

Cumhuriyette pek bilinmeyen bir spor olan vücut geliştirme sporunu Moskova’da bir kulübe bağlı olarak yapan Ramzes, daha öncede Avrupa şampiyonluğu ve çeşitli dereceler almış bir sporcuydu.

Bu kez geçtiğimiz günlerde Malta'da yapılan yarışmalarda dünya şampiyonluğuna ulaşarak ülkede adından söz ettirdi.
 
Yağışlar zarar verdi

KÇC’de geçtiğimiz günlerde meydana gelen şiddetli yağışların önemli ölçüde hasara neden olduğu bildirildi. Daha çok Xurzux ve Kart Curt bölgelerinde zarar veren yağışların bir köprüyü yıktığı ve Karaçayevsk Uçkulan karayolunu kullanılamaz hale getirdiği bildirildi.

Yapılan tespitte tahmini hasarın 11 milyon ruble civarında olduğu ve bölgeye elektrik verildiği diğer hasarların da en kısa sürede giderilmeye çalışıldığı bildirildi.
 
Abhazya yeni bir dış hamleye hazırlanıyor

Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gvinciya, Abhazya’nın bağımsızlığının Rusya gibi küresel bir güç ve bağımsız hareket eden ülkeler tarafından tanınmış olmasını çok önemsediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı, Latin Amerika ülkeleri ile ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını ve aktif müzakereler yürüttüklerini belirterek “Latin Amerika’nın her bir ülkesi farklı ekonomik ve siyasi birliklerle birbirine bağlı olmasına rağmen Londra, Brüksel ve Washington’dan bağımsız olarak karar alabiliyorlar” dedi. “Rusya Abhazya’nın tanınması konusunda ahlaki ve yasal argümanlardan yararlandı” diye konuşan Gvinciya’ya göre, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş yakın bir zamanda Nikaragua ve Venezüella’ya resmi ziyarette bulunmayı planlıyor. Gvinciya, Abhazya’nın Ürdün, Suriye, Libya ile de ilişkilerini geliştirmekte olduğunu belirtti. Halihazırda Abhazya’nın bağımsızlığını Rusya, Nikaragua, Venezüella ve Naura tanıyor.
 
Tiflis'te 'Gürcü-Oset dostluk misyonu' kuruldu

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Gürcü-Oset Dostluk Misyonu adıyla yeni bir sivil inisiyatif ortaya çıktı.

İnisiyatif bir grup toplum ve sanat adamıyla birlikte oluşturan muhalif hareket Tetrebi’nin lideri eski İmereti Bölge Valisi Temur Şaşiaşvili, “Gürcü-Oset Dostluk Misyonu iki halk arasındaki ilişkilerin yeniden oluşturulması için kuruldu. Gürcü-Oset ilişkileri insani yüzünü kaybetti ve bu akılsız siyasetin sonucu. Önemli olan geleneksel sıcak ilişkilerin yeniden oluşturulması. İnsani ilişkilerin siyasetin üzerinde olması gerekiyor” dedi.

Şaşiaşvili, oyuncu Dmitri Caniani, şair Natia Avsacanişvili, gazeteci Nargiz Lomtadze, oyuncu Lili Huriti ve Almanya’daki Gürcü diasporası temsilcisi Şalva Tsiklauri’nin de yer aldığı misyonun Gürcü toplumunda destek göreceği umudunu dile getirdi.

24-25 Mayısta Kuzey Osetya’nın başkenti Vladikavkaz’ı ziyaret ettiklerini anlatan misyonun üyeleri, bu ülkede yaşayan 11 bin Gürcünün Osetler ve Oset yönetimi hakkında sadece iyi şeyler söylediğini aktardı.

Kuzey Osetya’da Mayıs sonunda Rusya Federasyonu Sivil Meclisi ve Gürcistan Halkları Birliği ‘Kafkasya Halkları: Diyalog, İşbirliği ve Barışa’ adıyla ortak eylem yapmıştı. Eylemin en önemli amacı Gürcü ve Oset halkları arasındaki milli ilişkileri yeniden oluşturmaktı.

25 Mayıs’ta Rusya ve Gürcistan arasındaki tarafsız bölgede, Verkhniy Lars geçiş noktasında bir anıt levhası açılmıştı. Levhanın üzerinde Gürcü şair Şota Rustaveli’nin barış ve dostluğa çağrı yapan ‘Kim kendine dost aramazsa, kendi kendinin düşmanıdır’ sözü yazılıydı.
 
Rusya eski Başbakanı Primakov: Türkiye'nin bölge liderliğini takdirle karşılıyoruz

Rusya Federasyonu eski Başbakanı Yevgeniy Primakov, Türkiye'nin bölgesinde liderlik rolünü üstlenmesinin önemli olduğunu ve bunu takdirle karşıladıklarını söyledi.

Yevgeniy Primakov, İstanbul Conrad Otel'de Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'nun organizesiyle ,"Rusya'sız dünya" adlı kitabını tanıttı. Tanıtım programına, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Yevgeniy Primakov, basın mensupları ve çok sayıda dernek üyesi işadamı katıldı. Günümüzde yaşanan ekonomik, siyasi ve bölgesel sorunlara değinen Primakov, Türkiye'nin Orda Doğu'da üstlendiği arabuluculuk rolünü, Rusya olarak takdirle karşıladıklarını belirtti. Eski Başbakan, "Türkiye'nin İran'ın uranyum zenginleştirmesi konusunda göstermiş olduğu çaba, bizi oldukça mutlu etti. Ayrıca, Suriye ve İsrail arasındaki problemin çözülmesi için arabuluculuğa soyunması da aynı şeklide memnun etti. " Diye konuştu.

Türkiye ve Brezilya'nın göstermiş olduğu çabaların ancak güçlü ülkelerin yapabileceğini ifade eden Primakov, bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirtti. İsrail'in, Filistin'e yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırısına da değinen eski Başbakan Primakov, Rusya olarak bu tür müdahalelere karşı çıktıklarının altını çizdi. Primakov, "Türkiye saldırıda büyük kayıplar verdi, ama bu kayıplar belki Gazze ablukasının kalkmasına yol açacaktır ve Türkiye'nin bir başarısı olarak kalacak." şeklinde konuştu.
 
Otomotivde Türkiye-Rusya işbirliği

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ile Rusya Federasyonu Samara Bölge Yönetimi stratejik işbirliği anlaşması imzaladı.

Anadolu Ajansı'nın Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nden yapılan yazılı açıklamaya dayandırılarak yazdığı haberde Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın koordinasyonunda Rusya Federasyonu'nun Moskova ve Samara Bölgelerine 21 Haziran'da 5 günlük sektörel ticaret heyeti programı düzenleyen OİB'nin, Rusya'daki temasları sırasında Samara Bölgesi Sanayi Enerji ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği anlaşması imzaladığı belirtildi.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde, işbirliği sonrasında üretimde güçlü bir partner özelliği taşıyan Rus meslektaşları ile birçok alanda ortak projeler üzerinde çalışacaklarını kaydetti.

Rusya temaslarında özellikle Samara Bölgesi ve Toggliatti Sanayi ve Teknoloji Parkının Türk otomotiv endüstrisi ihracatçıları için önemli işbirliği fırsatları sunduğunu vurgulayan Sabuncu, ''Yatırımda potansiyel, üretimde güçlü bir partner özelliğini taşıyacak işbirliği anlaşmasına imza attık. Bu bizim endüstrimiz için yeni kapıların açılmasına, yeni fırsatların oluşmasına neden olacaktır'' dedi.

Sabuncu, iki taraf için ortak projeler geliştirmeyi de içeren işbirliği anlaşması çerçevesinde, OİB üyesi firmaların Samara bölgesinde yatırım yapmaları konusunda Samara Bölgesi Sanayi Enerji ve Teknoloji Bakanlığı'nın destek vereceğini ifade etti.

Türk otomotiv endüstrisinin kalitesini dünyanın bildiğini, bu nedenle çeşitli ülkelerden işbirliği talepleri aldıklarını anlatan Sabuncu, bunların sonuçlarını önümüzdeki dönemde alacaklarını kaydetti.

Türk firmalarının Rusya'da yatırım yapmaları yönünde beklentinin bulunduğuna işaret eden Sabuncu, ''Samara Bölgesi'nde kaynak potansiyelinin etkin kullanımı anlamında rol alacağız. Gelişen Rus otomotiv pazarında daha etkin rol alabilmek için burada yatırım planı yapan firmalarımıza yol göstereceğiz. Bu gelişmeler bir yandan markalarımıza, bir yandan da ihracatımıza katkı sağlayacaktır'' ifadesini kullandı.

Samara Bölgesi Sanayi Enerji ve Teknoloji Bakanı Vladislav V. Kapustin ise ''Türk otomotiv endüstrisinin tecrübesine ihtiyaç duyuyoruz. Bu alanda somut adımlar atılmasını arzu ediyoruz. Bundan böyle iki taraf da ortak noktada buluşup birlikte önemli adımlar atacağız'' dedi.