24 Haziran 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Bomba imalathanesi ortaya çıkarıldı

KBC’i Baksan şehrinde bir evin içerisinde bomba imalathanesi bulundu.

Yapılan açıklamada evin içerisinden geçilerek girilen bir yer altı atölyesinde bomba imalathanesi olarak kullanıldığı tespit edildi. Yapılan aramada 4 adet hazır bomba ve 12 kilogram TNT patlayıcı bulunduğu bildirildi.

Yapılan aramalarda ayrıca çeşitli terör suçlarına karıştıkları iddiasıyla aranan 21 ve 23 yaşları arasında 4 genç tutuklandı. Ayrıca bu aramalar esnasında bazı evlerde ruhsatsız silahlar ve el bombası, 2 kalaşnikof tüfek ve bir adet de el yapımı makineli tüfek yakalandı
 
Adigey cumhuriyetinde geçici bir süre domuz eti satışı yasaklandı

Maykop şehrinde geçici bir süre için domuz eti ticareti yasaklandı. Yerel idare yetkilisinin bildirdiğine göre bölgede Afrika domuz vebası vakaları görülmesi üzerine, bunun bir salgına dönüşmemesi için belirli bir süre domuz eti domuz ürünlerinin ticareti yasaklandı.

Maykop’a bağlı bir ilçedeki bir domuz çiftliğinde Afrika domuz vebasından ölümler tespit edilmesi üzerine böyle bir karar alındığını belirten yetkili, tedbirlerin sonuç vermesinin büyük oranda çiftlik sahipleri ve besicilerin titizliğine bağlı olduğunu söyledi.

Geçen yıllarda Rostov Krsanodar ve KBC’de de görüldüğü bildirilen domuz vebası, henüz aşısı veya hastalığı iyileştirecek bir ilacı bulunmadığı için tehlikeli bir hastalık olarak kabul ediliyor.
 
Rusya-Belarus doğalgaz savaşı büyüyor

Rusya ile Belarus arasında fiyat anlaşmazlıkları nedeni ile başlayan doğalgaz savaşı büyüyor. Gazprom, 200 milyon dolar doğalgaz borcunu ödemeyen Minsk'e sevkıyatı yüzde 60 oranında kesti. Pazartesi günü yüzde 15 oranında ilk kesintiye giden Moskova, yüzde 85 oranında kesintiye gideceği konusunda uyardı. Avrupa doğalgaz sevkıyatının yüzde 20'sini Belarus üzerinden gerçekleştiren Gazprom, Avrupalı tüketicilerin yeni krizden etkilenmemesi için alternatif çözümler üretmeye çalışıyor.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller yaptığı açıklamada MSİ ile sabah 10:00'dan itibaren sevkıyatı yüzde 40'a indirildiğini duyurdu. Rusya bin metreküp için yılın ilk çeyreğinde 169 dolar, ikinci çeyreğinde de bin metreküp için 185 dolar istiyor. Rusya'dan en düşük fiyata doğalgaz alımı yapan Belarus, 2010 için 150 dolardan fazla ödeme yapmayacağını söylüyor. Miller, Belarus üzerinden Avrupa sevkıyatında herhangi bir sorun yaşanmadığını, Ukrayna ile de gerekli anlaşmaların sağlandığını belirtti.

Bununla birlikte Rusya’nın Avrupa sevkıyatında sorunlar da yaşanmaya başladı. Litvanya enerji şirketi, Belarus’dan gelen doğalgaz miktarının yüzde 30 oranında düştüğünü, bunun da herhangi bir uyarı yapılmadan gerçekleştiğini duyurdu. Ukrayna parlamentosu Rada başkanı Volodimir Litvin de, Avrupa doğalgaz sevkıyatının sağlıklı bir şekilde işlemesinden Rusya ile birlikte sorumlu olduklarını, daha önce iki kez yaşanan krizin tekrarlanmayacağı garantisi verdi.

Belarus'un Mayıs ayı için bin metreküp için 184 dolardan ödeme yapması da sorunun çözümüne yetmedi. Gazprom'dan yapılan açıklamada ödeme yapılması olumlu gelişme olarak görüldü, ancak eski borçların ödenmemesinin sorunun devamı anlamına geldiği kaydedildi. Açıklamada, eski borçlara yönelik herhangi bir cevap alınamaması nedeni ile kesinti oranının yüzde 60'a çıkarıldığı belirtildi.
 
Sberbank Başkanı Gref: Türkiye’ye ilgimiz sürüyor

Rusya’nın en büyük devlet bankası Sberbank Başkanı German Gref, Türk Garanti Bankası'ndaki hisselerini satın almaktan vazgeçmelerine rağmen Türkiye ile ilgili planlarının olduğunu belirterek, “Türkiye’ye ilgimiz sürüyor.” dedi.

Sabah gazetesine konuşan Gref, General Electric'in satışa çıkardığı yüzde 20.85'lik Garanti hisselerini satın almak için Mart ayı başında görüşmelere başladıklarını belirtti. Gref, “Garanti Bankası Türkiye'nin en gelişmiş ve iyi yönetilen bankalarından birisi. Bu nedenle yatırım yapmak istedik. Sberbank, kendisini stratejik yatırımcı olarak konumlandıran ve Türk bankacılık sektörüne de uzun vadeli bakan bir grup. İşte bu nedenden ötürü satışa konu olan hisselerin bankada kontrol olanağı sağlaması bizim açımızdan çok önemli. Buna imkan tanımadığı için Garanti Bankası'na ortak olmaktan vazgeçtik.” dedi.

Yaşanan bu gelişmelere rağmen Sberbank'ın Türkiye'ye olan ilgisinin sürdüğünün altını çizen Gref, “Türk bankacılık sektörü grubumuz açısından önde gelen stratejik pazarlardan birisi olma konumunu muhafaza ediyor.Türkiye ile Rusya arasındaki dinamik ticari ve turizm ilişkisi giderek canlanıyor. Türk bankacılık sektörü son derece güçlü ve Türk bankaları da ilginç ürün ve başarılı bir teknolojik altyapıya sahip. Bundan ötürü banka olarak Türkiye'ye olan ilgimiz hala sürüyor.” diye konuştu.

Sberbank, 991 bankanın faaliyet gösterdiği Rus bankacılık sektörünün lider kuruluşu olarak öne çıkıyor. 1841 yılında kurulan ve “Rusya'nın Ziraat Bankası” olarak tanınan banka 2009 sonu itibarıyla 231 milyar dolarlık aktif büyüklüğe, 179 milyar dolarlık mevduata sahip.

20 bin şube ile hizmet veren bankanın toplam çalışan sayısı ise 265 bini aşıyor. Büyük montanlı altyapı, enerji projelerine verdiği destekle dikkat çeken banka, kobiler açısından da önemli bir finansman kaynağı. Bankanın internet sitesinde yer alan bilgilere göre sermaye yeterlilik rasyosu yılsonu itibarıyla yüzde 23.0 olan bankanın yurtdışında da operasyonları bulunuyor. Beyaz Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'da bulunan operasyonların toplam aktifler içindeki payı ise sadece yüzde 2.
 
Rum basını: Rusya, Kıbrıs'taki Rum tezlerine destek çıktı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile Moskova'daki görüşmesinin ardından Rusya, Kıbrıs konusunda Türkiye'yi üzecek kararlar aldı. Rum basınının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Kıbrıs sorununa ilişkin açıklama yaptığı ve Rusya'nın Rum tezlerine desteğini teyit ettiği bildirildi.

Bakanların görüşmesinin ardından Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs'a ilişkin Güvenlik Konseyi kararlarını değiştirmeye kalkması durumunda Rusya'nın Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını da kullanmaya kararlı olduğu da belirtildi.

Fileleftheros gazetesi'nin "Lavrov'dan Sert Açıklamalar" başlığıyla verdiği haberde, dün Kiprianu'yla görüşen Lavrov'un, "Kıbrıs sorununun çözümünü empoze yöntemlerine ilişkin başrol oyuncularına mesajlar gönderdiğini." yazdı.

Habere göre Lavrov, Kıbrıs sorununun çözümüne yapay tarih ya da yapay süreler konmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin benimsediği çözüm ilkelerinin aleyhine olduğunu savundu. Lavrov, bu tür faaliyetler üstlenenlerin, Kıbrıs sorununun uluslararası yasal zeminini yeniden gözden geçirmek ve çözümü empoze etmek istediğini belirtti. Lavrov açıklamasında, 'çözümün sadece tarafların özgür iradesine dayalı olması gerektiğini' de vurguladı.

Lavrov, uluslararası toplumun ve BM'nin, her şekilde anlaşmaya varmaları ve bazı tarafları alelacele kararlara itmemesi için müdahil taraflara yardımcı olması gerektiğini de belirtti.

Simerini gazetesinin haberine göre ise "Kıbrıs sorununa ilişkin görüşmelere Rusya'nın ilgisinin azaldığına" ilişkin soru üzerine değerlendiren Lavrov, "Eğer aktiflik, temel çözüm ilkelerinin küçümsenmesi ve Kıbrıs sorununun çözümüne yapay tarih belirlenmesi ise biz böyle aktifliği arzulamayız ve hedeflemeyiz." dedi.

MEDVEDEV'DEN SONBAHARDA KIBRIS'A ZİYARET

Rum Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasındaki görüşmede, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in sonbaharda Kıbrıs'a yapacağı ziyarete ilişkin değerlendirmelerin de yapıldığı bildirildi.

Habere göre her iki bakan da Medvedev'in ziyaretini "tarihi" olarak nitelendirdi. Kiprianu, Medvedev'in ziyaretini, iki ülke arasında yıllardan beri devam eden mükemmel ilişkilerin "semeresi" olarak nitelerken, Lavrov da hazırlıklar kapsamında hükümetler arası Ekonomik İşbirliği Komitesi'nin faaliyete geçirildiğini kaydetti.

RUSYA GEREKİRSE VETO KULLANACAK

Haberi "Moskova'da Sıcak Hava" başlığıyla veren Politis de, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un dünkü görüşmede, Kıbrıs'la ilgili Güvenlik Konseyi karar taslaklarında ne bir kelime, ne terminoloji, ne de herhangi bir yerde değişiklik yapılmasını kabul etmesinin söz konusu olmadığını Kiprianu'ya teyit ettiğini yazdı.

Haberde, "bazı kişilerin Kıbrıs'a ilişkin Güvenlik Konseyi kararlarını değiştirmeye kalkması durumunda Rusya'nın Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullanmaya kararlı olduğu" da kaydedildi.

Lavrov, "Rus işadamları ve vatandaşlarına AB içerisinde vizelerin kaldırılmasına verdiği destek" nedeniyle de Rum Yönetimi'ne teşekkür etti.
 
"Türkiye kime karşı silahlanıyor"

Türkiye'nin hava savunma sistemini güçlendirmek için son yılarda başlattığı girişim, yabancıların da dikkatini çekiyor. Konuyla ilgili olarak Rusya'nın askeri uzmanlarından Natsionalnaya Oborona dergisi Genel Yayın Yönetmeni İgor Korotçenko ilginç bir yorumda bulundu. İgor Korotçenko'ya göre "NATO'nun güvenli şemsiyesinde bulunan Türkiye, acaba kime karşı silahlanıyor?"

Rusya'nın Golos Rossii radyosuna konuşan Korotçenko, Moskova'nın Türkiye'de düzenlenecek askeri ihaleye katılacağını ifade etti. Rusya silah ihracat şirketi Rosoboronexport Başkanı Anatoli İsaykin'in sözlerine atıfta bulunan Korotçenko, Türk ordusunun uzun menzilli gelişmiş S-300 ve S-400 Rus füze savunma sistemine büyük ihtiyaç duyduğunu iddia etti. İhaleyi kazanma şanslarının yüksek olduğunu belirten Korotçenko, "Türkiye -Rusya yakınlaşmasını göz önünde bulundurduğumuzda ihaleyi kazanma şansımız yüksek görünüyor. Burada şunu anlamak çok önemli, bu tür satın almalar sadece teknolojik değil, aynı zamanda siyasi nitelik de taşıyor. Türkiye bağımsız dış politika gerçekleştiriyor. Moskova ihaleyi kazanmak için çaba sarf etmeli." dedi.

İhalede kendilerine rakip olarak Amerikan PAC-3 sistemli Patriot füze sistemini gördüklerinin altını çizen Rus askeri uzmanı, ortada siyasi bir faktörün bulunduğunu da sözlerine ekledi. Korotçenko, "Çeşitli ülkelerdeki gözlemciler şunu soruyor, bu kadar denli güçlü füze kalkanları almaya karar veren Türkiye kimden endişe ediyor? Ve neden özellikle Ankara şimdi buna karar verdi. " dedi .

Rus uzmana göre NATO şemsiyesi altında olan Türkiye, aynı zamanda bölgenin de en güçlü ordularından birine sahip. İgor Korotçenko ," Türkiye'nin yakın komşuları kendisini tehdit edecek kadar güçlü değiller."
 
Rusya'da sinagoga bombalı saldırı: 1 yaralı

Rusya'nın Tver kentinde tarihi bir sinagoga bombalı saldırı gerçekleştirildi. Rus güvenlik güçleri, saldırıda kullanılan bombanın yaklaşık 100 gram TNT gücünde olduğunu belirtti. Kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen saldırıda bir kişi yaralandı. Sinagog binası ciddi şeklide hasar gördü. Olayın failleri ile ilgili inceleme başlatıldı. Saldırının dazlak çeteleri tarafından yapılmış olabileceğinin üzerinde duruluyor. Saldırıya sert tepki gösteren Rusya'daki Musevi kuruluşları, suçluların kısa zamanda bulunarak cezalandırılmasını istedi. Rusya Musevi Örgütleri Birliği Başkanı Zinoviy Kogan, olayın Nazi Almanyası'nın SSCB'ye saldırdığı 21 Haziran gününde gerçekleştirilmesinin rastlantı olmadığını iddia etti. Rusya Musevi Cemaatleri Federasyonu da saldırının Yahudi toplumunu şoke ettiğini belirterek, zanlıların yakalanarak adalete teslim edilmesi çağrısında bulundu.

Rusya'da sinagoglara 1996 ve 2006 yılları arasında silahlı ve bombalı olmak üzere toplam yedi saldırı düzenlendi.