23 Haziran 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Miting yasaklamaya mahkemeden ret

Nalçik şehri ve bağlı bölgelerinde terörle mücadele komisyonunun aldığı karar gereği konulan miting ve toplantı yasağı Nalçik şehir mahkemesince geçersiz sayıldı.

24 Aralık 2009 tarihinde terörle mücadele komisyonu Nalçik ve çevre ilçelerinde toplantı miting ve grev yasağı koymuştu.

Bu yasağı inceleyen mahkeme, bu tür bir kararın R.F vatandaşlık haklarına aykırı olduğunu belirterek , silahlı veya kamu düzenini bozucu amaç gütmeyen her türlü barışçı toplantının vatandaşlık hakkı olduğu ve kamu görevlilerinin bunu engelleme yetkileri bulunmadığı gerekçesi ile kararı yasadışı ilan etti.
 
Kafkas savaşı bir “medeniyetler çatışmasıydı”

Karaçay Çerkes devlet başkanı Boris Yebzeyev Kuzey Kafkasya haber ajansına verdiği demeçte Rus-Kafkas savaşlarının bir medeniyetler çatışması olduğunu söyledi.

Yebzeyev röportajında şöyle söyledi: Kafkas savaşı bir medeniyetler çatışması mıydı?

Yani, kesinlikle evet. Bir tarafında büyük Rus medeniyeti ve diğer tarafında ise eşsiz Kafkas medeniyetini düşünmek gerekir. Yebzeyev’e göre bu bir Rus-Batı çatışması değildi, ayrıca bu savaş bir taraf için zafer diğer taraf için yenilgi de değildi fakat bu savaştan medeniyetler sentezi doğdu.

Bunun “Rus medeniyeti Kafkas medeniyetini yenilgiye uğrattı” şeklinde de anlaşılamayacağını belirten Yebzeyev, “Elbette bu sorunun cevabı da hayır, çünkü bu günkü sentezi yaratan medeniyetlerin ikisinin de dünyada eşsiz olduğunu söyleyebilirim” dedi.
 
Tüm okullara internet erişimi

KBC’deki telekomünikasyon şirketi YuTK ile cumhuriyetin ulaştırma bakanlığı arasında varılan anlaşmaya göre cumhuriyetteki 306 eğitim kurumuna internet erişimi sağlanacak. Şirket tarafından tek merkezden filtreleme yöntemi ile kontrol edilecek sistemde erişim sınırsız olacak.

Yapılan anlaşmaya göre telefon şirketi 25 Ağustos tarihine kadar kaliteli ve kesintisiz erişim hizmeti sağlayacak, mevcut sistemlerin hızını artırarak tarifelerinde indirime gidecek, aksi durumda bakanlığın tek taraflı olarak sözleşmeyi feshetme yetkisi bulunuyor.
 
Abhazya Devlet Üniversitesi bu sene 32 kırmızı diplomalı öğrenci mezun verdi

Abhazya Devlet Üniversitesi Perşembe günü akşamı mezunlarına törenle diplomalarını takdim etti. Diplomaları, Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Rusya’nın Abhazya Büyükelçisi Semen Grigorev, Dışişleri Bakanı Maksim Gvinciya ve Abhazya’nın aydınlarından isimler takdim etti.

Abhazya Devlet Üniversitesi bu sene 32’si en iyi derece kırmızı diplomalı olmak üzer 543 mezun verdi.

Uluslararası İlişkiler bölümü bu sene üçüncü mezunlarını verdi. Bu sene Uluslararası İlişkiler bölümünden bu sene 12 öğrenci mezun oldu. Mezun olan öğrencilerden 6’sı üniversiteyi en iyi dereceyle bitirerek kırmızı diploma aldı.

Uluslararası İlişkiler Fakültesinden mezun olan Hibla Vozba’nın röportajına göre, Uluslararası ilişkiler bölümünde okumak ona çok önemli bilgiler, deneyimler, seyahatler ve önemli insanlar ile tanışma fırsatları kazandırdı.
 
Maksim Gvinciya: ‘Uluslararası toplum Abhaz vatandaşlarının hareket özgürlüğünü kısıtlayarak Abhazya’yı soyutlamak istiyor’

Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gvinciya Cuma günü yaptığı basın toplantısında, ‘Uluslararası toplum, Gürcistan hükümetinin çabaları ile Abhaz vatandaşlarının hareket özgürlüğünü kısıtlayarak Abhazya’yı soyutlamak istiyor, açıklamasında bulundu.

Gvinciya, ‘Schengen ülkelerinin Abhazya vatandaşlarına vize verilmemesi talimatı aldıkları bilgisinin bizde memnuniyetsizlik yaratmaması mümkün değildir. Karar sadece devlet görevlilerine karlşı değil sivil halkada yöneliktir. İnsanlarımızın yurtdışındaki akrabaları ile iletişimi engellenmektedir. Geçtiğimiz günlerde devlete bağlı olmayan bir sektörden vize için baş vuran vatandaşlarımızın talepleri geri çevirilmiştir’, diye bildirdi.

Dışişleri Bakanı, ‘Abhazya’nın bağımsızlığının Rusya Devleti tarafından tanınmasından sonra, AB'’in Abhazya'’ı uluslararası toplumdan soyutlamak gibi yeni bir strateji geliştirdiğini düşünmekten başka seçenek bırakılmıyor bize’.

‘Uluslararası Kuruluşlar Abhazya’dan izin almalıdır’

Abhazya Dışişleri Bakanı Maksim Gvinciya dün yaptığı basın toplantısında, ‘Abhazya Dışişleri Bakanlığı, BMT ve diğer Uluslararası kuruluşların Abhazya’da yapacakları sosyal projeler için Gürcistan Entegre Kurulu Başkanlığından izin almasına katiyen karşıdır’, diye açıkladı.

2008 senesinde Abhazya bağımsızlığının tanınmasından sonra, Birleşmiş Milletler Topluluğuna Abhazya ile memorandum imzalamayı teklif etmişti.

Gvinciya’nın verdiği bilgiye göre, bugün Suhum’da, Abhazya’da görev yapan tüm uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Maksim Gvinciya, ‘’Abhazya’da yapılacak projelerin Gürcistan’da onaylatılması doğal olarak bizi memnun etmiyor. 16 yıl boyunca Abhazya’nın ihtiyaç duyduğu sosyal yardımları yapan tüm uluslararası kuruluşlara müteşekkiriz. Fakat, günümüzde gerçekler farklı durumdadır’, diye vurguladı.

Dışişleri Bakanı, hükümet olarak, Abhazya’da etkinliğini sürdürmek isteyen uluslararası kuruluşlarla devletimiz arasında memorandum imzalanması konusunda ısrarcı olacağız diye bildirdi.
 
Çeçenistan havaalanında uluslararası seferler Türkiye ile başladı

Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti başkenti Grozni’deki havaalanı artık süreklilik şeklinde uluslararası seferlere başladı. Çeçen ulusal Grozni Avia hava yollarının ilk uçacağı ülke ise Türkiye.

Grozni Avia şirketi Genel Müdürü Alik Zulgayev konuyla yaptığı açıklamada, 20 Haziran tarihinde başkent Grozni’den süreklilik şeklinde ilk uluslararası uçak seferlerine başlayacaklarını belirtti. Zulgayev, “Öncelikle ilk olarak İstanbul’a uluslararası sefer sayılı uçuş gerçekleştireceğiz. 25 Haziran’da da Antalya’ya sefer sayımız olacak. Uçakta 100 yolcuyu taşımayı planlıyoruz.” dedi.

Çeçen yetkililer şimdilik Türkiye’ye haftada iki kere uçak seferleri gerçekleştireceğini belirtiyor. Grozni Avia şirketi Genel Müdürü Zulgayev, uluslararası seferleri yapabilecek ekip ve teknik elemanlara da sahip olduklarını da ifade etti. Groznı Havaalanı’nda teknik hizmetlerden sorumlu Sultan Gambulatov da yurtdışından gelecek uçakları kabul etmeye hazır olduklarını belirterek, “İlk önce Türkiye’ye yönelik uluslararası sefer yapacağız. Bizim konuyla ilgili anlaşmamız ve sefer hizmetleriyle ilgili sözleşme de hazır... Yurtdışından gelecek uçakları da kabul edeceğiz. Bununla ilgili ön çalışmalarımızı tamamladık.” diye konuştu. Çeçenistan yetkilileri, öncelikle Çeçen diasporasının yoğun bulunduğu ülkelere yönelik uçak seferlerinin başlatılmasını planlıyor. Ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün, Ukrayna, Kazakistan ve Çin’de var.

Aralık 2009’ta Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Çeçenistan Cumhuriyeti’nin başkenti Grozni Havaalanı’nın uluslararası sefer başlatmasını onaylamıştı. Daha sonra Rusya Ülkelerarası Sivil Havacılık Kurumu, Grozni Havaalanı’na “Uluslararası Havaalanı” sertifikasını sunmuştu. Çeçen Cumhurbaşkanı Ramzan Kadırov Çeçenistan’ın ekonomik bakımdan gelişmesi ve başta İslam ülkeleri olmak üzere yurtdışı ülkelerle ilişkilerinin artması için Kremlin’den bölgede uluslararası bir havaalanının açılmasını talep ediyordu. Bu amaçla 2007 yılında Çeçenistan Başbakanlığı’nın özel kararıyla Grozni-Avia havacılık şirketi kurulmuştu.
 
"Türkiye kime karşı silahlanıyor"

Türkiye'nin hava savunma sistemini güçlendirmek için son yılarda başlattığı girişim, yabancıların da dikkatini çekiyor. Konuyla ilgili olarak Rusya'nın askeri uzmanlarından Natsionalnaya Oborona dergisi Genel Yayın Yönetmeni İgor Korotçenko ilginç bir yorumda bulundu. İgor Korotçenko'ya göre "NATO'nun güvenli şemsiyesinde bulunan Türkiye, acaba kime karşı silahlanıyor?"

Rusya'nın Golos Rossii radoyusna konuşan Korotçenko, Moskova'nın Türkiye'de düzenlenecek askeri ihaleye katılacağını ifade etti. Rusya silah ihracat şirketi Rosoboronexport Başkanı Anatoli İsaykin'in sözlerine atıfta bulunan Korotçenko, Türk ordusunun uzun menzilli gelişmiş S-300 ve S-400 Rus füze savunma sistemine büyük ihtiyaç duyduğunu iddia etti. İhaleyi kazanma şanslarının yüksek olduğunu belirten Korotçenko, "Türkiye -Rusya yakınlaşmasını göz önünde bulundurduğumuzda ihaleyi kazanma şansımız yüksek görünüyor. Burada şunu anlamak çok önemli, bu tür satın almalar sadece teknolojik değil, aynı zamanda siyasi nitelik de taşıyor. Türkiye bağımsız dış politika gerçekleştiriyor. Moskova ihaleyi kazanmak için çaba sarf etmeli." dedi.

İhalede kendilerine rakip olarak Amerikan PAC-3 sistemli Patriot füze sistemini gördüklerinin altını çizen Rus askeri uzmanı, ortada siyasi bir faktörün bulunduğunu da sözlerine ekledi. Korotçenko, "Çeşitli ülkelerdeki gözlemciler şunu soruyor, bu kadar denli güçlü füze kalkanları almaya karar veren Türkiye kimden endişe ediyor? Ve neden özellikle Ankara şimdi buna karar verdi. " dedi.

Rus uzmana göre NATO şemsiyesi altında olan Türkiye, aynı zamanda bölgenin de en güçlü ordularından birine sahip. İgor Korotçenko, "Türkiye'nin yakın komşuları kendisini tehdit edecek kadar güçlü değiller."