22 Haziran 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Yolsuzlukla mücadele

KBC hükümeti 2011-2013 yılları arasında uygulanmak üzere 2 yıllık bir yolsuzlukla mücadele programı üzerinde çalışıyor.

Devlet Başkanlığı Basın Servisi'nden yapılan açıklamaya göre yolsuzlukla mücadele komisyonu tarafından cumhuriyette uygulanmak üzere bir program geliştirildi.

2 yıl süre ile uygulaması planlanan programa 1 Ağustos tarihine kadar ilgili bakanlıklardan ve kuruluşlardan, yerel yönetimlerden, sivil toplum kuruluşlarından ve vatandaşlardan önerileri veya şikayetleri alınarak yeni programa son şekli verilecek.

Öneriler KBC ekonomi ve asayiş konseyine e-posta yolu ile ulaştırılabilecek.

Bunun için verilen e-posta adresi:
sovbez-kbr@mail.ru
 
Patlayıcı etkisiz hale getirildi

KBC başkenti Nalçik'te 21 Haziran günü bir bomba etkisiz hale getirildi.

Şehrin işlek caddelerinden Kuliyeva caddesi üzerinde bulunan şehir savcılık binasına yakın bir noktaya yerleştirilen bomba, güvenlik güçlerince gerekli önlemler alındıktan sonra kontrollü olarak patlatıldı. İlk belirlemelere göre cihazın bomba süsü verilmiş bir paket olduğu ve bir aldatmaca olduğu bildirildi.
 
‘Devlet güvenlik kurumları arasındaki koordinasyon, onların çalışmalarını olumlu biçimde etkileyecektir’

Abhazya Devlet Başkan Yardımcısı Aleksandr Ankvab, 15 Mayıs Salı günü yapılan Devlet Güvenlik Kurumları Koordinasyon Toplantısı'nda yapmış olduğu toplantıda ‘Devlet güvenlik kurumları arasındaki koordinasyon, onların çalışmalarını olumlu biçimde etkileyecektir. Ben şahsen Başsavcı'nın denetiminde yapılan koordinasyon kurumunun çalışmalarına açık bir biçimde taraftarım. Bu daha önceden onaylanmış ve önemli bir sistemdir. Bu sistemin araçlarını tam olarak kullanmak gerekir’, dedi.

Aleksandr Ankvab,’Yapılan bu toplantı, devlet güvenlik organları arasında ortaya çıkabilecek olan sorunların çözümü, güvenlik güçlerinin dayanışma içerisinde çalışmalarının daha açık bir biçimde yapılabilmesi için oluşturulmuştur. Bu önemli ve verimli bir ortam sunuyor. Baş savcılık ve İçişleri Bakanlığı çalışanları ne kadar sıklıkla buluşuyorlar? Devlet Güvenlik Treşkilatı ile hangi sıklıkla görüşüyorsunuz? Basın Yayın Organlarına gerekli bilgileri veriyor musunuz? Toplum devlet güvenlik güçlerinin çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmalıdır’, şeklinde konuştu.

Aleksandr Ankvab, ‘Devlet Gümrük Komitesi çalışmalarına gelince bu bölümdeki çalışan personelin kalitesini ve sayısının arttırılması gerekir. Bu sayede uyuşturucu madde ve malzeme kaçakçılığı ile mücadelede başarı kazanırız. Bu da İçişleri Bakanlığı, Devlet İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı, Devlet Gümrük Komitesi arasında ki uyum ve iletişimin sağlanması ile olur, bu da başarıyı getirir’, diye vurguladı
 
Rus Gazprom: 'Azeri gazının tamamını almaya hazırız'

Dünyanın önde gelen enerji devlerinden Rus Gazprom Şirketi, Avrupa’ya doğalgaz sağlayacak Nabucco Projesi'ni ilk aşamada beslemesi düşünülen Azerbaycan gazının tamamını satın alabileceklerini açıkladı.

Bu açıklama Rusya’nın devlet enerji şirketinin (Gazprom) Başkanı Alexi Miller tarafından St. Petersburg’daki basın toplantısında yapıldı. Miller, ”Azerbaycan ne kadar gaz teklif etse, o miktarda gaz almaya hazırız, bu bizim için elverişlidir” dedi.

Bu yılın Ocak ayından bu yana Gazprom ile Azerbaycan’ın devlet şirketi Socar arasında imzalanan anlaşma gereği Rusya’ya doğalgaz sevk ediliyor. Başlangıçta yıllık 500 milyon metreküp olarak planlanan ihraç hacmi daha sonra iki ülke arasında varılan mutabakatla iki kat artırıldı. Buna göre bu yıl Rusya, Azerbaycan’dan bir milyar metreküp, önümüzdeki yıl ise 2 milyar metreküp doğalgaz satın alacak. Sovyetler Birliği döneminde kurulan Baku-Novo-File Boru Hattı ile sevk edilen Azeri gazi, Rusya’nın güney bölgelerinin ihtiyacını karşılamakta kullanılıyor. (DHA)
 
İstanbul’un içindeki Rusya

Pera’nın tarihi trajedilerle doludur. İstanbul’un en şık anıtlarından Rusya sefareti de bu uzun tarihin tanığıdır

Yangın yerine görkemli bir elçilik sarayının yapılması konusunda St. Petersburg kararlıydı. Osmanlı başkentindeki Fransa ve İngiltere sarayı ile rekabet edecek bir bina olmalıydı bu. Milano Brera akademisinin mezunlarından İsviçre İtalyan'ı Gasparo ve Guiseppe Fossati biraderler görevlendirildiler. 1838’de başlanan bina 1845’te bitti. O zamanki Beyoğlu’nun silueti ve denizden görünümü içinde saray müthiş bir görünüm arz ediyordu. Yanı başlarındaki Hollandalılar yangından artan arsalarına yapılacak binayı aynı mimarlara ısmarladılar. Osmanlı devlet erkânı da inşaattan etkilenmişti ama asıl halk dedikoduya başlamıştı. “İstanbul’u alacaklarmış, bu da çarın sarayı olacakmış.” Dolmabahçe Sarayı’nın inşaatına niçin başlandığı anlaşılıyor. Topkapı Sarayı yeniçağın görkemini artık karşılayamıyordu. Başta Sadaret Arşivimiz (Hazine-i Evrak), sonra Darülfünun binası, giderayak Ayasofya’nın restorasyonu, nihayet İran sefareti Fossatilerin eline bırakıldı.

Bugün başkonsolosluk binası Britanya, Fransa ve İtalya’nın mülklerinin harabeye dönüştüğü, hatta Britanya’nınkinin yangın geçirdiği biliniyor.
Rusya’nın II. Mahmud devrinden beri bilinen, Büyükdere’deki yazlık sefaret sarayı da ilginç bir yapıdır; maalesef bunun restorasyonu halen bitmiş değildir. Boğaziçi’nde padişah hediyesi olan arsalara yapılmış zamanın büyük devletlerine ait eski sefaret sarayları bugün çoğunlukla harap halde.

Rus sefaret sarayı bugün Rusya Federasyonu’nun İstanbul’daki başkonsolosluk binası olarak hizmet veriyor. Sovyetler Birliği lağvedildikten sonra kapıdaki amblem kaldırıldı ve bina 1990’da adamakıllı bir tamir geçirdi. İstanbul’un şık anıtlarındandır. Bir zamanlar burada Kutuzov, Türk asıllı bir aileden gelen Koçubey ve asıl önemlisi General Ignatyev gibi büyükelçiler vardı.

Diplomata lakap: Yalancı paşa
Ignatyev hem Osmanlı hükümetinin hem Pera’daki büyükelçilerin gözünde bir kâbus gibiydi. Aslında çok başarılı bir diplomat olmadığını bilmek gerekir. St. Petersburg’daki dışişleri ve II. Aleksandr onun raporlarını çok ciddiye almazdı. Panslavist gösterilerin şampiyonuydu. Sadrazam Mahmud Nedim Paşa’nın akıl hocası gibi görünürdü. Aslında Mahmud Nedim Paşa onu kullanmıştır, bu kullanmanın da çok kabaca olduğunu söylemek gerekir. Diplomatlar arasında yalan haber yaymak için Ignatyev’i kullanıyordu ve öbür diplomatlar Ignatyev’e “yalancı paşa / menteur pasha” derlerdi.

Pera’daki entelektüel diplomatların başında Nelidov gelir. Rus Arkeoloji Enstitüsü onun zamanında kurulmuştur. O zaman müsteşar olan Çarikov ise Osmanlı İmparatorluğu’nun iktisadi vaziyeti için dikkate değer raporlar yazdı. Rus diplomatları bütün bürokratlar gibi ayrıntılı uzun raporlar yazarlardı. Bunları St. Petersburg ne kadar okurdu bilmiyoruz ama tarihçiler okumayı seviyor. Çarikov aynı zamanda Çar Rusyası’nın son sefiri oldu. I. Cihan Harbi başlayınca pasaportunu aldı gitti, tekrar döndüğünde ise mülteciydi. Pera’nın uzun tarihi tragedyalarla doludur. Rusya sefareti de bu uzun tarihin tanığıdır. Bu yazının başlığını bundan yirmi yıl önce zinhar kimse kullanmaya tevessül etmezdi. Oysa şimdi ne kadar rahat girdiğimiz konular bunlar...

(İlber Ortaylı, Milliyet)
 
 
Otunbayeva: Rus birlikleri bazı stratejik binaları koruyacak

Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Rus birliklerin Kırgızistan'daki bazı stratejik binaları koruyacağını açıkladı.

Ulusal radyoya konuşan Otunbayeva, ''Rus birlikler Kırgızistan'daki bazı stratejik binaları koruyacak. Bu binaların güvenliğini sağlamak amacıyla böyle bir karar alındı'' dedi.

Otunbayeva, Rus birliklerin koruyacağı binaların hangileri olduğunu ise söylemedi.

Rusya, başkent Bişkek yakınlarındaki Kant'ta bir askeri üsse sahip bulunuyor. ABD'nin de Afganistan'daki birliklere lojistik destek veren Manas'taki üssü bulunuyor. (AA)