16 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Nalçik yaz kamplarında bu yıl 5000 çocuk dinlenecek

KBC devlet başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, 2010 yılı yaz sezonunda Nalçik'teki kamplarda tatilini geçirecek öğrenciler için hazırlıklar tamamlandı.

Yapılan açıklamada, dönemler halinde 5000 öğrencinin konaklayacağı şekilde planlanan yaz kamplarında 40 personel görevlendirildiği bildirildi.
Nalçik belediyesi de, çocukların kültürel-fiziksel gelişimleri spor ve çeşitli eğlence programları için şehrin kültür sanat gruplarının yer alacağı bir program hazırladı.
 
Savaşsız bir Kafkasya için

KBC’nde bu gün “Savaşsız bir Kafkasya” sloganı altında “yaz karı Elbruz 2010” kayak slalom yarışmaları başladı.

R.F kayak federasyonu başkan yardımcısı Yuri Trista’nın verdiği bilgiye göre, takım yarışları ve büyükler kategorisi dışında çocuklar için de 10-13 ve 14-16 yaş grubunda iki kategoride yarışmalar yapılacak.

Oyunlara Rusya'nın çeşitli bölgeleri yanı sıra KBC ve Kuzey Osetya'dan gelen, kulüpler dernekler ve amatör sporculardan oluşan 70 kayakçı katılacak.

Federasyon başkan yardımcısı açılış seremonisinde yaptığı konuşmada; “on üçüncüsü yapılan bu yarışları, ‘Savaşsız Kafkasya savaşsız dünya’ sloganı ile ve ünlü KBC kayakçısı Vladimir Lukyayeva’nın anısına saygı ile açıyorum” dedi.

Lukyayev tarafından başlatılan “yaz karı Elbruz” kayak slalom yarışları en son 15 yıl önce yapılmıştı.
 
Asgari bir yaşam için

Karaçay-Çerkes cumhuriyetinde 2010 yılı 1. dönem asgari geçim standardı rakamları açıklandı.

Yapılan açıklamada verilen rakamlara göre, cumhuriyette asgari düzeyde bir yaşam için gereken ortalama minimum miktar 4 bin 408 ruble olarak açıklandı.

Bu rakamlara göre, en alt seviyede yaşam sürebilmesi için çalışan bir kişinin 4655 ruble, emekli bir kişinin 3 bin 457 ruble ve çocuklar için de 4 bin 493 ruble’ye ihtiyaç olduğu açıklandı.
 
Rus uzman: Washington Azerbaycan’da askeri üs kurma gayretinde
NEWS.am muhabirine açıklamada bulunan Stratejik Kültür Fonu müdürü Andrei Areshev, Azerbaycan-Amerika ilişkilerinde son dönemdeki hareketliliğin, ABD’nin Güney Kafkasya’ya yönelik artan ilgisi koşullarında anlaşılır olduğunu söyledi.

Areshev, Güney Kafkasya’da özellikle Azerbaycan’ın, Washington’un Afganistan’a ilişkin planları yanısıra Merkezi Asya ve Güney Kafkasya’dan enerji nakli konularında ABD projeleri bağlamında büyük ağırlığı olduğunun altını çizerek ‘Bakü bunun bilincinde, Karabağ sorununu ABD’yle ilişkilerinin garantisi haline dönüştürmek istemekte, ancak ABD çok arzu etmesi durumunda bile Karabağ’ı tepsi üzerinde Azerbaycan’a sunamaz’ dedi.

Areshev ayrıca ABD’nin bölgede durumun destabilizasyonu konusu yanısıra Dağlık Karabağ sorunlu alanda askeri işlemlerin tekrar başlaması konusuyla ilgilenmemekte olduğunun altını çizerek ‘Sonuç olarak Washington’un siyaseti bölgede bu mantıkla gelişecektir’ öngörüsünde bulundu.

Areshev aynı zamanda Azerbaycan-Amerika ilişkilerinin dinamik şekilde ilerleyeceğini de belirtti.
Areshev ‘Washington tabii ki Güney Kafkasya’da kendi askeri bağıl yapılarını oluşturmakla ilgilenmekte ve şüphesiz bu konuda Azerbaycan’la müzakereler gerçekleştirmekte, İran etrafında oluşan patlamaya hazır durumu dikkate alan ABD, Azerbaycan’da İran’ın burnu dibinde bir askeri üs konuşlandırma konusuyla ilgileniyor’ dedi.

Geçtiğimiz günlerde Bakü’de ABD Savunma bakanlığı ve Azerbaycan’ın önde gelen şahsiyetleri arasında buluşmalar gerçekleşmişti. ABD Savunma bakanı Robert Gates, ABD Dışişleri bakanı Hilary R. Cilinton’ın Azerbaycan ziyaretinin öngörüldüğünü söylemişti. Gates, Azerbaycan’ın Afganistan’daki Uluslararası Koalisyon Güçleri içindeki rolünü oldukça takdir etmişti. Gates aynı zamanda Azerbaycan’ın ABD’nin stratejik müttefiki olduğunu belirtmişti. Gates, Afganistan’da uluslararası terörizmle mücadele işlemlerinde Azerbaycan’ın istisnai rolünün vurgulandığı ABD başkanı Barack Obama’nın mektubunu da teslim etmişti. ABD başkanı bu mektupta, Dağlık Karabağ sorununun çözümü konusunda Azerbaycan’ın rolünü oldukça takdir etmişti.
 
Bahçeli: Kırgızistan'daki olaylar, ABD ile Rusya'nın bölgeyi ele geçirme mücadelesinin sonucu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kırgızistan'daki olayların, ABD ile Rusya'nın bölgeyi el geçirme mücadelesinin sonucu olduğunu söyledi.

TBMM'de partisinin haftalık grup konuşmasını yapan Bahçeli, sözlerine, Kırgızistan'da meydana gelen etnik çatışmayla başladı. Bahçeli, şunları söyledi:
"Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra hürriyetlerine kavuşan Türk dünyasında arzu edilen refah bir türlü gelmemiştir. 100 milyon Avrasya ve Kafkasya Türklüğü arzu ettiği huzura erişememiştir.

Aynı geleneklere sahip Ortadoğu Türklüğü birbirine hasım haline getirilmiştir. Avrasya coğrafyasındaki soydaşlarımızın yaşadığı sorunların bir diğer nedeni, küresel güçlerin zengin kaynakları elde etme savaşıdır. Özellikle, ABD ile Rusya arasındaki ele geçirme savaşı bölgeyi tam bir huzursuzluğa itmiştir
 
Yeni bin rublelik banknotlar tedavülde

Rusya Merkez Bankası yıl sonuna kadar yeni bin rublelik banknotların tedavüle gireceğini duyurdu. Yeni tasarıma sahip olacak banknotlar ek güvenlik unsurları içerecek.

Basın toplatısında açıklamalarda bulunan Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Georgiy Luntovski yeni banknotların 2010 yılının sonuna doğru Kasım ve Aralık ayında tedavüle gireceğini belirtti. Bin rublenin dünyanın en güvenilir banknotu olacağı belirtilen açıklamada böylelikle sahtecilerin önü kesilmesi amaçlanıyor. 2011 yılının sonuna doğru ise piyasada yeni bin rublelik banknotların çoğunlukta olması hedefleniyor.

Bin rublelik banktnotlar Rusya'da en çok kullanılan ve en çok sahtesi olan paralardan biri. 2009 yılında aynı banknottan 150,6 bin sahte adedi tespit edilirken, 2010 yılının ilk 5 ayı içinde 55 bin 600 adet sahte bin ruble ele geçirildi.

1997 model bin rublelik banknotlar 2000 yılında tedavüle girmiş ve 2004 yılında son modernizasyondan geçirilmişti. Merkez Bankası'nın 1 Haziran 2010 verilerine göre toplam 2 milyar 400 milyon adet bin rublelik banknot kullanımda.