14 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Çerkes Özerk Bölgesi hakkında KB Çerkes Kongresi bildirisi yayınladı

KB Çerkes Kongresi yayınladığı bildiride şunları belirtti:

Kabardey Balkar Çerkes kongresi , 5 haziran tarihinde Karaçay Çerkes cumhuriyetinde Çerkes halk kongresi tarafından alınan “Çerkes özerk bölgesinin kurulması” kararını destekler.

Bu gün itibariyle cumhuriyetteki Karaçayların ve Çerkeslerin ayrılması tek olası çözüm yoludur.

Mevcut durumun dinamikleri ve objektif nedenler bize göstermektedir ki, iki halkın bir arada bu şartlarda devam etmesi ve tek bir Karaçay-Çerkes cumhuriyeti imkansızdır.

1957 yılına kadar Karaçay ve Çerkeslerin ayrı özerk bölgeler halinde var olduğunu görürüz.

Daha sonra Orta Asya ve Kazakistan’a sürülen Karaçayların geri dönüşü sırasında iki özerk bölge birleştirilerek Karaçay Çerkes cumhuriyeti oluşturulmuşsa da, bu yapı kurulurken halkların görüşü dikkate alınmamıştır.

1991 yılında kabul edilen federal yasa, (sürgün edilmiş halkların rehabilitasyonu yasası) otomatik olarak Karaçay özerk bölgesi ve Çerkes özerk bölgesinin yeniden oluşturulmasını gerektirir.

Sürgüne gönderildiklerinde Çeçen İnguş özerk cumhuriyeti içerisinde yaşayan Çeçenler ve İnguşlar geriye döndükten sonra kendi rızaları ile ayrılma isteklerini dile getirmişler ve onların bu isteğinin gerçekleştirilmesine izin verilmiştir.

KÇC.nde kötüleşen durumun sürdürülebilirliği mümkün değildir.

Bunun böyle devam etmesine çalışmak mevcut sorunları büyütmek, durumu daha da kötü ve içinden çıkılmaz bir hale getirmekten başka bir işe yaramaz, çünkü Çerkesler ve Karaçaylar uzun süredir devam eden bir doğal bölünme içerisindedirler.

Kuzeybatı Kafkasya'da durumu istikrara kavuşturmak için bir Çerkes özerk bölgesinin kurulmasına izin verilmelidir.

Ruslan Keşev
KB Çerkes kongresi başkanı.
 
Kanoko sınır değişikliğine karşı

KBC devlet başkanı Arsen Kanokov, Kuzey Kafkasya federal bölgesi içerisinde sınırların değiştirilmesinin telafi edilemez sonuçlar doğuracağını ifade ederek, bu tür bir değişikliğe karşı olduğunu söyledi.

İnterfax ajansına yaptığı açıklamada KBC devlet başkanı federal bölge içerisinde sınır değişikliklerinin önceden öngörülemeyen sonuçlar doğurabilecek ve siyasi istikrarı bozacak tehlikeli bir girişim olduğunu ifade ederek “ ben bu tür bir şeyin konuşulmasına karşıyım, zaten yasal mevzuat da buna uygun değil” dedi.

Hatırlayacağınız gibi 5 haziran tarihinde Karaçay Çerkes’de yapılan Çerkes halk kongresi Çerkes halkının geçmişteki “Çerkes özerk bölgesi” statüsüne dönmesi ve Karaçay cumhuriyetinden ayrılarak bu statü ile R.F’nu içerisinde yer alması yönünde bir tavsiye kararını onaylamıştı.
 
Dünya şampiyonu öldürüldü

Kuzey Osetya’nın başkenti Vladikavkaz’da 13 haziran gecesi geçen yıl orta sıklet dünya boks şampiyonluğu unvanını kazanmış olan ülkenin tanınmış sporcularından Hetag Kozayeva öldürüldü.

Osetya savcılığının el koyduğu soruşturmada ilk verilen bilgilere göre, şampiyona gece sokakta ateş edildiği ve ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Kozayeva’nın kurtarılamadığı ifade edildi.

Vladikavkaz spor kulübünün sporcularından olan Kozayeva’nın kardeşi Aslan Kozayeva’nın da boks sporu ile ilgili olduğu bildiriliyor.
Yasal mercilerden yapılan ilk açıklamaya göre cinayetin bir adi suç şebekesi saldırısı olma ihtimali de araştırılıyor.
 
Bir kadının feryadı

KBC’de Tırnauz şehrinde ikamet eden Albina Şetova isimli kadın, uğradığı baskılar karşısında haklarının korunması için devlet başkanı Kanoko’ya ve cumhurbaşkanlığı İnsan hakları komitesi başkanı Boris Zumakulov’a başvuruda bulundu.

Albina Şetova yazdığı dilekçede “ ben İslam inancı olan ve onun gereklerini yerine getiren bir kadınım, 2007 yılında kocam federal güçler tarafından öldürüldü. O günden bu yana sürekli mantıksız ve kanunsuz baskıya maruz kalıyorum” dedi.

Şetova, sürekli baskı gördüğünü, yasa dışı aramalara,sorgulamalara,sözlü tacize ve kaba davranışlara maruz kaldığını ifade ederek, asla yasadışı eylemleri teşvik veya tasdik etmediğini,söyledi.

6 nisan günü evine giren tanımadığı bir kişinin kız kardeşini feci şekilde dövdüğünü; komşularının “Vahabi piç” diyerek çocuklarını dışladıklarını, kendisine hakaret ettiklerini belirterek “ artık bu duruma dayanacak ne fiziksel ne psikolojik gücüm kalmadı, çok korkuyorum elime silah almaktan uyuşturucuya bulaşmaktan veya kendimi öldürmekten, fakat ben gerçek bir Müslüman'ım ve benim dinim bunları reddeder” dedi.

Şetova mektubunun devamında, çevresinde kendisi gibi bir düzine kadının olduğunu ifade ederek “ben ve benim gibi kadınlar kasten radikalizme itiliyoruz, anayasal haklarımızı ve çocuklarımızın haklarının korunmasını istiyoruz” dedi.
 
Rusya Uyuşturucu Kontrol Federal Servisi ve Abhazya İçişleri Bakanlığı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede işbirliği konusunda anlaşma imzaladı

Rusya Uyuşturucu Kontrol Federal Servisi ve Abhazya İçişleri Bakanlığı, uyuşturucu ve psikotrop maddeler ve bunların öncül yasadışı ticaretiyle mücadelede konusunda işbirliği anlaşması imzaladı. Rusya Uyuşturucu Kontrol Federal Servisi basın sözcülüğünden alınan bilgiye göre Rusya Uyuşturucu Kontrol Federal Servisi adına anlaşmayı Başkan Yardımcısı Vladimir Kalanda, Abhazya adına ise İçişleri Bakanı Otar Hetsia imzaladı.

Anlaşmaya göre, Rusya Uyuşturucu Kontrol Federal Servisi ve Abhazya İçişleri Bakanlığı, uyuşturucu kaçakçılığıyla ortak mücadele için enformasyon alışverişi, koordineli arama ve baskın operasyonları, uyuşturucu alanında deneyim paylaşımının yanı sıra eğitim ve personel geliştirme planlarının uygulanması gibi bir çok konuda işbirliği yapacak.
 
Abhazya ve Güney Osetya Cenevre Toplantıları Temsilcileri, ABD ve Gürcistan’ın tutumunu yıkıcı bulduklarını açıkladılar

Cenevre’de yapılan görüşmeler sonrasında Abhazya ve Güney Osetya Heyetlerinin yapmış olduğu ortak açıklamada, ‘Güney Kafkasya’nın Güvenliği için Cenevre’de 11. turu yapılan uluslar arası toplantı sonucunda Abhazya ve Güney Osetya tarafı olarak ABD ve Gürcistan tarafından bir anlaşma ortamı bulamadık’,denildi.

Abhazya ve Güney Osetya Ortak Bildirisinde, ‘Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya Cumhuriyetleri olarak, halkların yaşamsal çıkarları için getirilen öneriler, önemli konular Gürcistan ve ABD Temsilcileri tarafından aynı biçimde gösterilen tavırlarla reddedilmesini anlamakta zorlandık. Güvenlik konularının ele alındığı çalışma gurubu toplantısında taraflar arasında silahlı güç kullanılmaması için hazırlanmak istenen önemli taslak çalışmalarının engellenmesi için ABD ve Gürcistan tarafı sanki toplantıyı birlikte yönetmeye çalışıyorlardı. Abhazya ve Güney Osetya’nın güvenliğinin sağlanmasında güvence unsuru olacak olan, taraflar arasında silahlı güç kullanılmaması görüşmelerini engellemek için bunu yerine ikincil konuları gündeme getirerek oturumu yöneten tarafmış gibi birlikte hareket ettiler.

Güney Osetya tarafı olarak 2008 Ağustosu’ndan bu yana Gürcistan’ın işgalinden kurtarılan topraklarda doğal gaz tedarik edilmesi konusunda ki sıkıntı sorunu önemli düzeyde sürüyor. Ancak, Gürcistan Temsilcileri, insani boyutu önemli derecede olan bu sorunu engellemeye çalışmayı sürdürdüler.

Güney Osetya Temsilcileri, Gürcü Polisi tarafından yasal olmayan nedenlerle tutuklanarak cezaevlerinde bulunan Oset Gençlerinin durumu ve toplumsal sorunlar ile ilgili olarak sorunları aktardı. Gürcistan tarafı önceki toplantılarda olduğu gibi bu sorulara net yanıtlar veremediler.

Güney Osetya Temsilciliği olarak, ikinci çalışma gurubunda insani konuların ve bireylerin sorunlarının çözümü ile ilgili olarak gelecek görüşmelerdeki konuların taslak belgesinin ana hatlarının hazırlanması amacı ile çalışmalar sürdürüldü. Üzülerek belirtmek isteriz ki Abhaz ve Güney Osetya Heyetlerinin yapıcı önerilerine karşı ortak çalışma anlayışı dışında güçlü bir kaşı duruş gösterilmiştir, sorunların çözümünde kişisel düşmanlıklar göz önüne alınmaya çalışılmıştır. Aslında, toplantılar sonrasında genel kabul sonrasında hazırlanmasına çalışılan talak belgenin taraflar tarafından okunmadan masadan kaçırılmaya çalışılmasını iki tarafın toplantıyı yönetmeye çalışması ve görüşmelerin açık bir ihlali olarak görüyoruz.

İki tarafın görüşmeleri yönetmeye çalışması, Gürcistan Temsilcilerinin, kışkırtıcı açıklamaları ve saldırgan tavırları, pratikte müzakereleri önemsemez tavırları kabul edilemez. Bu tavırlar yüzünden ikinci çalışma guruplarının normal olarak çalışması olanaksız durma gelmiştir.

Bu sorumsuz ve yıkıcı tavırlar, gelecekte birçok insanın kaderini bağlayacak anlaşmaları bozacak bir biçimde tehdit unsuru oluşturmaktadır.

Abhaz ve Oset Tarafları olarak, Cenevre Görüşmelerine katılan bütün taraflar tarafından kabul edilebilir ve bölgede ki genel durumun iyileştirilmesine yönelik çözümler bulmak konusunda kararlıyız. Ancak bu tür yaratıcı çalışmalarda bulunulabilmesi için tarafsızlık ilkesinin olması gerektiğine inanıyoruz. Tüm taraflara ilişkilerinde iki tarafın görüşmeleri yürütmeye çalışmamalarını belirtiyoruz.

Cenevre görüşmelerine, bütün tarafların katılımı olmadan devam edilmesinin mantıklı olmayacağını belirtiyoruz, Abhaz ve Oet tarafları olarak Cenevre görüşmelerinin sürdürülmesinden yana olduğumuzu belirtiriz. Görüşmelerde ki eş başkanların bütün tarafların önerilerini dikkate alması gerektiğini ve revize etmelerini ümit ediyoruz’ açıklamasına yer verildi.
 
Binlerce Özbek katliamdan kaçıyor

Kırgızistan’ın güneyindeki etnik çatışmalarda 100’e yakın Özbek öldü. Binlerce kişi Özbekistan’a kaçmaya çalışıyor. Aralarında yaralıların da bulunduğu 75 bin kişi sınıra yığıldı.

Nisan ayında yaşanan isyanla iktidarın el değiştirdiği Kırgızistan'da bu kez etnik Kırgız ve Özbek gruplar arasında başlayan çatışmalar, ülkeyi iç savaşın eşiğine getirdi.

Oş kentinde 3 gün önce başlayan çatışmalar, Celalabad ve ülkenin diğer kentlerine yayılırken, hükümet Oş kent merkezi, Karasu ve Aravan bölgelerinde 24 saat sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, olaylarda 82 kişinin öldüğünü, 1076 kişinin yaralandığını açıkladı. Etnik şiddet nedeniyle binlerce Özbek'in evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve Özbekistan sınırına kaçtığı bildiriliyor. Oş kentinde Özbeklerin ev ve işyerlerinin yanı sıra devlet ve kamu binalarının da yakıldığı belirtiliyor.

Geçici yönetim Moskova'dan yardım istedi

İki ay önce Kurmanbak Bakiyev'i devirerek iktidara gelen muhalifler, yayılan şiddet olayları nedeniyle zor günler geçiriyor. Geçici yönetimin Devlet Başkanı Rosa Otunbayeva, olayları bastırmak için Rusya'dan askeri yardım talep ederken; Moskova yönetimi, yaşananların “Kırgızistan'ın iç meselesi” olduğu gerekçesiyle bunu reddetti. Kırgızistan hükümeti bunun üzerine, 18-50 yaş grubundaki vatandaşların silah altına alınmasına karar verdi. Kırgız yönetimi, bölgedeki güvenlik kuvvetlerine de şiddet olaylarını bastırmak için gerektiğinde silah kullanma emri verdi.

Merkezi Bişkek'te bulunan hükümet, Özbeklerin nüfusun yaklaşık yarısını oluşturduğu ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabad kentlerinde kontrolü ele almakta zorlanıyor. Devrik lider Kurmanbak Bakiyev'in güçlü olduğu güney kentlerinde 13 Mayıs'ta da isyan girişimi yaşanmıştı. Belarus'ta sürgünde bulunan Bakiyev, 3 gün önce başlayan ve yayılan çatışmalarla ilgisi bulunmadığını açıkladı.

Binlerce Özbek zor durumda

Kırgız grupların saldırıları üzerine bazı Özbek mahallelerinde barikatların oluşturulduğu, binlerce Özbek'in de Özbekistan sınırına kaçtığı bildiriliyor. Oş kentinde birçok yerleşim biriminde doğalgaz ve elektrikler kesilirken, gıda sıkıntısı çekildiği haberleri geliyor.

Rusya, evlerinden kaçan ve çoğu kadın ile çocuklardan oluşanlara yardım etmek için sınır bölgesine doktor ve gıda malzemeleri gönderdi.
Özbekistan yönetiminin, güvenlik gerekçesiyle sınır kapısından geçişleri durdurduğu bildiriliyor.

Avrupa Birliği, gelişmeler üzerine özel temsilcisi Pierre Morel'i bölgeye gönderme kararı aldı.

Kırgızistan'daki istikrarsızlık, ülkede askerî üsleri bulunan Rusya ve ABD'de büyük kaygı yaratıyor. Oş kentine 300 kilometre uzaklıkta bulunan Manas'taki ABD üssü, Afganistan'daki Amerikan kuvvetlerine yönelik lojistik destekte kilit role sahip bulunuyor.
 
Medvedev Kırgız liderle görüştü, düzenin bir an önce sağlanmasını istedi

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Kırgızistan'ın güneyinde devam eden etnik çatışmalarla ilgili geçici hükümet Başkanı Roza Otunbayeva ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Medvedev Kırgız liderden bölgede düzenin bir an önce sağlanmasını ve güven ortamının oluşturulmasını istedi. Kırgızistan Sağlık Bakanlığı verilerine göre bölgede Özbek ve Kırgız'lar arasında devam eden çatışmalarda ölü sayısı 100'ü aştı.

Kremlin Basın Sözcüsü Natalya Timokova yaptığı açıklamada, "Rusya Devşet Başkanı telefon görüşmesinde bölgede güven ortamının bir an önce sağlanmasını istedi. İnsanların ölümüne neden olan etnik savaşın en kısa sürede durdurulmasını talep etti." dedi.

Özbek nüfusun yoğunlukta olduğu Oş kentinde başlayan çatışmalar, Celalalabad'a da yansımış durumda. Ülkenin güneyinde maskeli gruplar ellerinde silah, bıçak ve sopalarla kaos oluşturmaya devam ediyor. Olağanüstü hal ilan edilen bölgeye ek askeri birlikler sevk edilmiş durumda.

Medvedev görüşmede Kırgız lidere, Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün sekreterya seviyesinde pazartesi günü konuyu gündeme alacağını söyedi. Kırgız temsilcilerin de katılması ile bölgede istikrar ortamının sağlanması için yapılması gereken çalışmalar ele alınacak.

Kırgız sivil toplum örgütleri Rusya'dan yardım istedi

Kırgızistan geçici hükümetinin Rusya'dan barış gücü asker talebine olumsuz cevap gelmesinin ardından, 67 sivil toplum kuruluşu Moskova'dan bölgeye barış gücü askeri göndermesini talep etti. Rusya yönetimine mektup gönderen Kırgız örgütler, "20 milyondan fazla etnik grupların yaşadığı Fergana Bölgesi'nde çatışmaların artmaması için Rus askerinin Kırgızistan'a gelmesini istiyoruz. Tarihimizin zor dönemlerinde her zaman Rusya yardım elini bölgeye uzatmıştır." denildi.