11 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Karaçay Çerkes Hükümeti onaylandı

KÇC devlet başkanı devlet başkanı Boris Yebzeyev yeni kurulan ve 3 Haziran günü meclisten onay alan yeni hükümetin listesini onayladı.

Devlet başkanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, yeni başbakan Muradin Kemov hükümetinde birkaç yeni görevlendirme dışında çok fazla değişiklik olmadı ve bir önceki hükümette görev alan kadrolar yerlerini korudular.

Bunun dışında cumhuriyetin Moskova'daki daimi temsilcisi Sergei Smorodin ile yardımcıları Janibek Suyunov ve Murat Hartsizov’da görevlerinde kaldılar.
 
Federasyon konseyinden destek

Önceki gün Rusya Federasyon konseyinde görüşülen KBC sosyal ve ekonomik durum raporlarından sonra cumhuriyete sosyal ve ekonomik destek kararı çıktı.

Yapılan açıklamada cumhuriyetin Rusya federasyonu üyesi bölgeler arasında sosyoekonomik açıdan hızlı bir değişim gösterdiği ve sosyoekonomik gelişme için yüksek potansiyele sahip olduğu vurgulandı.

Üzerinde durulan ve tartışılan programların uygulanabilmesi halinde cumhuriyetin yakın zamanda R.F içerisinde en gelişmiş bölgelerden biri haline gelebileceği ifade edilen açıklamada, cumhuriyette özel turizm bölgesi oluşturulması inşaat ve altyapı , yeni teknolojilerin kullanımı ve sağlık tesislerinin yenilenmesi konularında gereken desteğin verilmesi önerildi.

Bu yatırımların federal bütçeden verilecek destekle ve yerel kaynaklarla gerçekleştirilmesi öngörülen programda ayrıca cumhuriyetteki Volfram madeninin de yeniden işler hale getirilmesi için yapılabilecekler de tartışıldı.
 
KBC turist girişlerinde kolaylık istiyor

8-9 haziran da federasyon konseyinde görüşülen cumhuriyetin sosyoekonomik durumu ile ilgili toplantılarda cumhuriyet temsilcileri bölgenin Turizm potansiyelini yeterince değerlendiremediklerinden yakınarak,bu konuda Federal merkezden turist girişinde kolaylık sağlanmasını talep ettiler.

Federasyon Konseyi Gençlik ve Turizm Komisyonu’nda görüşülen bu talep ele alındı ve Rusya Ticaret Odası Turizm Komitesi Başkanı, Rusya Turizm Endüstrisi Başkan Yardımcısı Y. Bazukin’de turist girişinde kolaylıklar sağlanabilmesi için sürecin basitleştirilmesi önerisine destek çıktı.
Kabardey-Balkar Spor ve Turizm Bakanı Aslan Afaunov “Ülkede bir yılda 173 binden fazla kişi dinlendi ve sağlığına kavuştu, ancak bölge daha fazlasını kabul etmeye müsait” dedi.

Afaunov, bölgenin var olan büyük turist potansiyeli tamamıyla kullanılmaktan uzak olduğunu, çünkü insanlar ve araçların sınır bölgesine geçişlerinde problemler yaşadığını belirtti. Komisyonun toplantılarında Bazukin, Rus turistlerin Abhazya’ya zorlanmadan ziyaret edebileceğini de hatırlattı.

Kabardey-Balkar cumhuriyetinde Dağ-dinlenme kompleksi Prielbrus, senatoyum-tatil kompleksi Nalçik, sağlık-tedavi kompleksleri Calı-Su, Auşiger, Tambukan, dağcılık kompleksi Bezengi, gezi-turistik kompleksleri Çegem Şelaleri, Mavi Göl, Narzan suları, arkeolojik-turist kompleksi Verkhniy Balkarya, Verkhni Çegem gibi bir çok dinlenme tesisi ve turistik bölge mevcut.
 
Rusya, İran'a S-300 satışını askıya aldı

Birleşmiş Milletler'den İran'a yeni yaptırım kararı çıkmasının ardından Rusya, İran'a S-300 hava savunma sistemleriyle ilgili füze satış sözleşmesini dondurma kararı aldı. ABD ve İsrail, Rusya'dan bu satıştan vazgeçmesini istiyordu. Rusya'nın İran'a S-300 füze sistemi satışını donduracağı bildirildi. Rus İnterfaks ajansının Rus silah sanayii kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, BM Güvenlik Konseyinin İran'a dün yeni yaptırım kararı almasının ardından, S-300 satışı anlaşmasının dondurulacağı belirtildi.

Rus yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, yaptırımların S-300 satışını engellemeyeceğini söylemişti. ABD ve İsrail, Rusya'dan bu satıştan vazgeçmesini defalarca istemişti. İran ve Rusya, gelişmiş uzun menzilli hava savunma sistemi S-300'lerin alım satımıyla ilgili anlaşmayı 2007'de Kremlin'de imzalamıştı. 800 milyon dolarlık anlaşma, Rusya'nın İran'a 5 adet S-300 füze sistemi satışını öngörüyor. s-300 bir Rus şirketi olan Almaz Scientific Industrial Corporation tarafından Karadan-Havaya atılan orta ve kısa menzilde balistik ve benzeri hava saldırılarından korunmak için üretilen hava savunma füzesidir. Hedefi vuruş kabiliyeti oldukça yüksek olan bu füzeler bir çok ülke tarafından kullanılmaktadır.
 
Rusya Mavi Marmara'ya İsrail saldırısının uluslararası komisyon tarafından soruşturulmasını istiyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye gitmekte olan Mavi Marmara gemisine saldırması ve dokuz kişinin öldürülmesiyle ilgili vakanın uluslararası komisyon tarafından soruşturulmasından yana olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, İsrail askerlerinin barış gemisine yönelik saldırısıyla ilgili uluslararası bir soruşturmanın yapılmasını desteklediklerini kaydetti.
Bu tür soruşturmanın Ortadoğu bölgesindeki barış sürecinin ilerleyişinde katkı sağlayacağını ifade eden Nesterenko, “Biz bu tür olayların uluslararası çerçevede soruşturulmasını destekliyoruz. Ki bu soruşturmalar en yüksek uluslararası standartlara cevap vermeli, tam, tarafsız ve bağımsız olmalı ve dünya kamuoyunun güvenini kazanmalıdır. Eminiz ki bu Gazze’yle ilgili gerginliğin azaltılmasına ve neticede de tüm bölgede barış sürecinin ilerlemesine yarar sağlayacaktır.” dedi.

Rus diplomat, gemiye silahla saldırdığı gerekçesiyle İsrail’i kınadıklarını da hatırlattı. Nesterenko, “Masum insanların öldürülmesi kuşkusuz ki kabul edilemez. Faciayla ilgili tüm durumlar azami şekilde objektif olarak araştırılması gerekir. BM Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Konseyi yaklaşımının özü de budur. Bunun hazırlanmasına Rusya da yardımcı oldu.” diye konuştu.