04 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Rusya'da Kızıl Gezegen'e 520 günlük sanal yolculuk başladı

Rusya’nın başkenti Moskova’da başlatılan Mars'a uçuş simülasyonunda 6 'kozmonot' 520 gün boyunca dünyaya kapalı penceresiz uzay gemisi şartlarında Kızıl gezegen Mars'a sanal yolculuk yapacak.

'Mars500' adı verilen ve Rusya ile Avrupa Uzay Ajansı tarafından 3 Haziran 2010 tarihinde başlatılan simülasyon uçuşunda gönüllü 3 Rus, 1 Fransız, 1 İtalyan ve 1 Çinli’den oluşan mürettebat yer aldı. Bilim adamları, Mars gezegenine yolculuk için 250 gün gidiş, 30 gün gezegende araştırma süresi ve 240 gün de dönme süresi olmak üzere 520 gün gerektiğini tespit etti.

Mars yüzeyine iniş simülasyonun da deneklerin bulunduğu konteynere bağlı ikinci bir konteynerde gerçekleşecek.

Kızıl Gezegen'e uçuş deneyinin gerçekçi olması için kozmonotların aileleri ve merkeze gönderdikleri mesajlar toplam 40 dakika olacak. Ayrıca mürettebat, astronotlara uzay uçuşları sırasında verilen konserve yiyecekleri tüketecek ve sadece 10 günde bir banyo yapabilecek.

Benzer program 2009 yılında da düzenlemişti. Deneyinde 3 ay boyunca dış dünyaya kapalı kapsüllerde kalan 4 Rus, 1 Alman ve 1 Fransız'dan oluşan mürettebat başarılı şekilde uçuş simülasyonunu tamamlamıştı.

Deneklerin herbirinin simülasyonda yer aldıkları için 3'er milyon ruble (153 bin TL) ödeme alacakları de belirtildi.
 
Rus havayolu şirketi Aeroflot uzun mesafeli uçuşlarında alkollü içki vermeyecek

Rusya'nın ulusal havacılık şirketi Aeroflot uzun mesafeli ekonomi sınıfı uçuşlarında içki satışını iptal edeceğini duyurdu.

Aeroflot basın merkezinden yapılan açıklamada şirketin uzun mesafeli uçuşlarda gerçekleştirdiği alkollü içki satmama denemesi sonuç verdi. Deneyden elde edilen verilere göre alkol dağıtılmadığı uçuşlarda çıkartılan olay sayısında önemli ölçüde azalma görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, “Uzun mesafeli uçuşlarda içkinin çok tüketilmesi nedeniyle olay çıkartan, agresif tavırlar sergileyen yolcuların sayısı fazlaydı. 2010'un Şubat-Haziran ayları arasında yapılan deneme süresi içinde ise bu olayların büyük oranda azaldığı görüldü.” denildi.

Açıklamaya göre içki satma yasağı Havana, Şangay, Habarovsk, Güney-Sahalin, Vladivostok, Bangkok ve Petropalovsk-Kamçatsk gibi uzun mesafeli uçuşlarda geçerli olacak.

Yeni kararın nedenini 'uçuşların üst düzey güvenlik ve komfor içinde gerçekleşmesi' olarak açıklayan Aeroflot, alkollü satışların yeniden başlamasının sözkonusu olmadığının da altını çizdi.

Ayrıca 2009 Aralık'tan itibaren Rusya parlamentosu alt kanadı Duma tarafından uçuş güvenliği kapsamında kabul edilen kanun değişikliği çerçevesinde uçaklarda alkollü (yüzde 12 dereceden fazla) içeceklerin tüketilmesine ceza getirildi. Kuralın ihlali halinde 5 bin rubleye (170 dolar) kadar ceza kesiliyor. Ancak uzmanlar kuralın etkili olmadığını ve pek uygulanmadığını kaydediyor.
 
Rusya Türkiye’de turizm temsilciliği açıyor

Rusya Federal Turizm Ajanslığı (Rosturizm), Türkiye dahil beş ülkede resmi turizm büroları açmayı planlıyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in önümüzdeki günlerde Türkiye’ye yapacağı ziyarette Rus turistlerin güvenlik konusunun ele alınacağı da kaydedildi.

Rusya Spor, Turizm ve Gençlik Bakanı Vitali Mutko, ülke vatandaşlarının tatil için sık sık ziyaret ettiği beş ülkede resmi turizm büroları açacaklarını belirtti. Bakan Mutko, “Beş ülkede Rosturizm’a ait temsilcilik açmayı düşünüyoruz. Öncelikle Rusya’dan fazla turistin gittiği Türkiye, Mısır ve İsrail’de açacağız.” dedi.

Buna gerekçe olarak Rus bakan, her yıl yurtdışına milyonlarca ülke vatandaşlarının ziyaret ettiğini göstererek, “Rusya elçilik ve konsoloslukları, vatandaşların tatiliyle ilgili sorunların çözümünde zorluklarla karşılaşıyor.” diye konuştu.

Bakan: Putin Türkiye’de turistlerin güvenliğini konuşacak

Bakan Mutko, Başbakan Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyarette de Rus turistlerin güvenlik konusunun görüşeceğini sözlerine ekledi. Yurtdışında zor duruma düşen Rus vatandaşlara yardım etmek amacıyla hükümet maliye programını artıracaklarını kaydeden Mutko, “Başbakanlık 10 Naziran’a kadar bu programın maliye hacmini belirleyecektir. Başbakan bu tarihe kadar 2010 yılı bütçesinde değişiklik ve önerilerin konulması talimatında bulundu. Rakamı belirliyoruz. Şimdi bu konuyu görüştüğümüz için herhangi bir rakamı söylemek istemiyorum... Putin’in Türkiye’ye yapacağı ziyarette de Rus turistlerin güvenlik konusu ciddi şekilde görüşülecektir. Bu konuları Türkiye’de Rosturizm Başkanı da ele alacak.” dedi.
 
Çeçen politikacıyı öldürmek isteyen kiralık katil tutuklandı

Moskova çevre bölge Mahkemesi (Mosoblsud), Rusya’ya bağlı Çeçenistan uyruklu işadamı ve politikaçı İsa Yamadayev’i öldürmek isteyen kiralık katil Havaj Yusupov’un (24) tutuklanmasına karar verdi. İsa Yamadayev, Çeçenistan’ın ünlü Yamadayev ailesi temsilcisi ve Vostok taburu komutanı Rusya Kahramanı Sulim Yamadayev’in kardeşi. Sulim Yamadayev 28 Mart 2009 yılında Dubai’de öldürüldüğü iddia edilmişti.

Mosoblsud, Yamadayev’i öldürmek isteyen Yusupov’u suçlu bularak 8,5 yıl hapis cezası verdi. Yamadayev’in mahkemede tanık olarak ifadesi alındığı için duruşması kapalı ortamda gerçekleştirildi. Duruşmada savcı katil Yusupov için 10 yıl hapis isterken, avukat bazı durumları gerekçe göstererek cezanın hafifleştirilmesini talep etti. Yusupov, Rusya Ceza Kanunu 105. maddesinin kiralık olarak adam öldürmek ve 222. maddesi yasa dışı silah taşıması maddeleri suçuyla yargılanıyordu.

Soruşturma yetkililerine göre, Yusupov üç milyon dolar karşılığında Yamadayev’i öldürmeye yeşil ışık yakmıştı. Katil bu amaçla Moskova’nın Odintsovo bölgesine gelerek yasadışı olarak kendisi için silah sağladı. 28 Temmuz 2009’ta Yusupov, Yamadayev’in evine girerek yakın mesafeden kurbanına üç el ateş etti. Fakat Rus güvenlik güçleri olaydan daha önce haberdar olduğu için katilin tabancasındaki gerçek mermileri kuru sıkı mermilerle değiştirdiği ortaya çıkmıştı. İsa Yamadayev kendisi ise Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadırov tarafından ailesinin takip edildiğini iddia etmişti.
 
Morgan Stanley: Rusya dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında olacak

RIA-681390-Rusya_Ekonomi-300
Uluslararası yatırım ve finans kuruluşu Morgan Stanley Rusya'nın 2010'da dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında olacağını açıkladı.

St. Petersburg'da 17-16 Haziran'da gerçekleşecek Uluslararası Ekonomik Forum öncesi değerlendirmede bulunan Morgan Stanley başkanı John Mack, "Beklentilerimize göre bu yıl en hızlı büyüyecek ekonomiler arasında Çin, Hindistan, Brezilye ve Rusya var. Rusya'da bütçe dengesi önemli avantaj olarak dursa da mülkiyet hakları ve makro ekonomik dengelerdeki sorunlar yatırım imkanlarının önünde engel oluşturuyor." dedi.

Orta vadede Rusya'nın ve BRIC ülkelerinin küresel ekonomik büyümede nasıl öncü rol oynayabilecekleri ve katkıları ile ilgili zirvede müzakerelerde bulunacaklarını ifade eden Mack, zirvenin Rusya ekonomisinde yatırım ortamının oluşmasına katkı sağlayacağını umduğunu söyledi. Merkezi New York'ta bulunan Morgan Stanley'nin yönetiminde 800 milyar doların üzerinde fon bulunuyor.

NYSE CEO'su Dominique Cerutti de 2008'de Rusya ekonomisinin kriz sürecinden önemli ölçüde etkilendiğini ancak kriz sonrası dönemde yeniden uluslararası yatırımların cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Cerutti'ye göre de Rusya'nın hammadde gelirlerine bağlı olan ekonomisi uzun vadeli yatırımlar için risk oluşturuyor.

Rusya 2010'da resmi verilere göre en az yüzde 4 büyüyecek. Petrol varil fiyatlarının 80 doların üzerinde seyretmesi durumunda büyüme yüzde 6'lara kadar çıkabilecek.
 
Başbakan Erdoğan, Putin'le telefonda görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rus meslektaşı Vladimir Putin'le dün akşam saatlerinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Putin'in 8 Haziran'da Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret ele alındı.

Rusya Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Rus meslektaşı Vladimir Putin’le bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Görüşmede, Erdoğan Rusya Başbakanı Putin’i 7-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konfernası’na davet etti. Putin’in memnuniyetle bu daveti kabul ettiği de kaydedildi.

Taraflar aynı zamanda Putin’in yapacağı iş ziyareti çerçevesinde ikili görüşmenin yapılması hususunda da mutabakat sağladı. Putin-Erdoğan telefon görüşmesinde ikili ticari-ekonomik ilişkiler ve bölgedeki durum konusu da ele alındı.

Rus basını, ayrıca Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de 7 Haziran tarihinde Türkiye’ye ziyaret yapacağını belirtti. Diplomatik kaynaklara atıfta bulunan haberlerde Aliyev’in ziyaretinde Azeri doğalgazının sevkiyatıyla ilgili Ankara ile anlaşma sağlanacağı kaydedildi.

Rus basını, Ankara’da o tarihlerde Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in bulunacağını belirterek, “Ankara’da Putin-Erdoğan-Aliyev-Nazarbayev dörtlü görüşmesi planlanıyor. Buluşmada geniş yelpazede bölgesel konular masaya yatırılacak.” değerlendirmesi yer aldı.
 
ABD’den azalan 150 bin tonluk tavuk kotası Türkiye ve Hindistan’a verilecek

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ABD’nin 600 bin ton olan tavuk kotasının yüzde 25 oranında azaltılarak, 450 bin tona çekileceğini açıkladı. Buna göre 150 bin tonluk kısım diğer ülkelere paylaştırılacak.

Kota ve gümrük alt komisyonunun belirlediği kararı açıklayan bakanlık, ABD’nin yüzde 25’lik kotasının diğer ülkelere verileceğini açıkladı. Bakanlığın açıklamasında ülke ismi belirtilmezken, Ria Novosti haber ajansı 150 bin tonluk kotanın Türkiye ve Hindistan’a verilebileceğini duyurdu.

Rusya, 1 Ocak’tan itibaren uygulamaya koyduğu yeni sağlık standartları nedeni ile ABD’den tavuk alımlarını kısmen durdurmuştu. Rusya Federasyonu Halk Sağlığı Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko ABD ile müzakerelerin sürdüğünü, anlaşma imkanının olabileceğini belirtmişti.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Duma’da yaptığı konuşmada ABD’nin 2-3 yıl önce Rusya’ya 1,3 milyon ton yıllık tavuk satışı gerçekleştirdiğini, bu rakamın sağlık standartlarını karşılamadığı gerekçesi ile 2010’da 600 bin tona çekildiğini ifade etmişti. Putin istenilen standartların karşılanmaması durumunda kotanın daha da azaltılabileceği uyarısında bulunmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Türkiye ziyaretinde tavuk ithalatı konusunda tarım bakanlıkları arasında anlaşmalar imzalandı. 1 Şubat’tan itibaren Rusya Türkiye’den ithal edilecek kanatlı hayvanlar da yasağı kaldırırken, Türkiye’ye verilecek kota ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Rusya Tarım Bakanı Elena Skrynnık, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'le birlikte Ankara’da düzenledikleri ortak basın toplantısında Türkiye’ye 2010’da 57 bin tonluk kota verildiğini, bu rakamın 2011’de 150 bin tona çıkarılacağını açıklamıştı. Rusya'nın önde gelen tavuk ihracatçılarından Mirratog firmasının temsilcisi Linnik Viktor da, daha önce sorun yaşanan yüksek gümrük vergisi konunda da kota artırımı sırasında kolaylık sağlandığını duyurmuştu.