02 Haziran 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
KBC yüksek mahkemesi Balkar örgütünü kapattı.

KBC yüksek mahkemesi,cumhuriyet başsavcısının Balkar ihtiyarlar konseyi ile ilgili açtığı kapatma talebini görüşerek karara bağladı.

R.F Başsavcılığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Balkar ihtiyarlar konseyi’nin “KBC de Balkar halkının durumu ve sorunlarının çözüm yolları” adlı dokümanı inceleyen savcılık belgede ekstremist yaklaşımlar ve halklar arasındaki ilişkiyi bozacak mahiyette düşünceler içerdiği gerekçesi ile mahkemeye kapatma talebi ile başvurdu. Başvuruyu inceleyen yüksek mahkeme savcılığın iddialarını ve delilleri yeterli bularak örgüt hakkında kapatma kararı aldı.

Yapılan incelemede bu örgütün cumhuriyette bir halkın etnik milliyetçiliğine dayalı politik yaklaşımlar sergileyerek etnik nefreti körüklediği tespit edildi.

Açılan davada savcılık, örgüte yönelik suçlamalarının “federal yasaya aykırı ekstremist hareketler” tanımlaması içerisinde olduğunu iddia ederek,mahkemenin davayı bu çerçevede ele almasını talep etmişti.

Yüksek mahkeme başsavcının bu iddialarını doğrulayacak yeterli delil bulunduğu gerekçesi ile talebi yerinde bularak örgütün kapatılmasına karar verdi.

Hatırlanacağı üzere Bakla ihtiyarlar konseyi 2006 yılında kurulmuştu.

Bir buçuk yıl sonra 12 haziran tarihinde örgütün faaliyetlerini izleyen savcılık örgütün halklar arası dostluğu bozacak faaliyetler gösterdikleri iddiası ile ihtar edilmişti.

2007 eylül ayında KBC yüksek mahkemesi örgütün kapatılmasına karar vermiş, örgütün R.F anayasa mahkemesine yaptığı başvuru sonucu dava yeniden görülmesi talebi ile geri gönderilmişti.
 
RF meclis konseyinde KBC günleri.

8-9 Haziran tarihleri RF meclis konseyinde Kabardey-Balkar günleri olarak planlandı.

KBC devlet başkanlığı basın servisinden yapılan açıklamaya göre,8 haziran tarihinde Federasyon konseyi eğitim bilim komitesi; KBC’nin sağlık ,bilim, eğitim, kamu sağlığı,sanayi politikası,gençlik işleri turizm ve kültür politikaları ile ilgili birimlerle geniş katılımlı toplantılar yapacak.

Toplantılarda ele alınan konularla ilgili eğitim-bilim ve hukuk perspektifleri ele alınarak incelenecek.

Tırnauz molibden medeninin yeniden faal hale getirilmesi de dahil pek çok konunun detaylıca ele alınacağı toplantılarda sanayi ve ulaşım altyapısının geliştirilmesi,nüfus politikaları ve turizm konuları tartışılarak incelemeye alınacak.

9 Haziran günü ise Federasyon meclis başkanı Sergey Mironov’un açılışını yapacağı KBC günleri sergisi açılacak. Sergide cumhuriyetin bu güne kadar olan kazanımlarını kültürünü sanayi ve tarımını tanıtıcı bir program sunulacak.

KBC başkanı Arsen Kanokov ve meclis Başkanı Anuar Çeçenovun’da katılacağı toplantılardan sonra resmi bir plaket ve teşekkür töreni yapılacak. Tören sonrası Kanokov,Çeçenov ve Mironov basının sorularını yanıtlayacaklar.
 
Nart TV. Adigey’de

Ürdün'den yayın yapan Adige televizyon kuruluşu NART tv temsilcileri Adigey cumhuriyetini ziyaret ettiler. Nart Tv yayın yönetmeni Majid Abid, yardımcısı Muhamed Duğujokue ve muhabir Sima Ansokue Adigey'de bulundukları sürece yoğun bir materyal temini çalışması yürüttüler.

Adigey devlet televizyonunun desteği ile yürütülen ziyarette cumhuriyetteki kültür sanat ürünlerini ve cumhuriyetin sosyo ekonomik kültürel gelişimini yansıtan kayıtlar yapıldı. Bir çok kültür ve sanat emekçisi ile birebir görüşmeler yapılarak kayda alındı.

Nart Tv ekibi Shapsughların yoğun yaşadığı Lazarevskiye de birer ziyaret gerçekleştirdi.

Ekibi kabulünde Adigey devlet başkanı kültürün korunmasına ve diasporadaki kardeşlerine ulaştırılmasına katkılarından dolayı ekibe teşekkür etti.

Thakuşine Aslenceriy “bildiğiniz gibi Adigeler dünyanın 55 ülkesinde dağınık yaşamaktadırlar, uydudan yayın yapan Nart Tv onların kültürlerini korumalarında çok önemli bir görev üstlenmiştir” dedi.

Nart Tv yetkilileri ise uydu yayının cumhuriyetteki işletmeler ve ürünlerini tanıtmak için iyi bir imkan olduğunu ifade ederek bu tür tanıtımlar için bir ucuz reklam kuşağı oluşturabileceklerini belirttiler.

Nart Tv ekibi Karaçay Çerkes ve Kabardey-Balkarı da ziyaret edecek.
 
Sağlıklı yaşama yatırım

Karaçay-Çerkes cumhuriyetinde halk sağlığını korunması ve sağlıklı yaşamın desteklenmesi amacıyla bütçeden 10 milyon ruble ödenek ayrıldı.
KÇC hükümeti basın servisinden yapılan açıklamaya göre; 2010-2012 yılları arasında cumhuriyette sağlıklı yaşamın teşvik edilmesi amacıyla yürütülecek çalışmalar arasında, çeşitli metodolojik malzeme ve bilgilendirici materyalin halka ulaştırılması, önleyici tedbirlerin organizasyonu , bu alanda teşvik edici ofislerin açılması, mevcut büroların onarım ve bakımı yanı sıra doktorlar hemşireler ve çeşitli sağlık personelinin eğitimi de yer alıyor.
 
Abhazya RF’nun tahıl ihracına aracı oluyor.

Abhazya ve Rus demir yolları arasında imzalanan anlaşmaya göre yıllık 500 000 ton tahılın Abhazya üzerinden Karadeniz'e ulaştırılarak taşınması için bir anlaşma imzalandı.

Abhazya'da bu tahılın depolanabilmesi ve yükleme boşaltma işlemleri için gerekli tesislerin inşasının da dahil olduğu yeni anlaşma, Rusya’ya tahıl ihracatında önemli avantajlar sağladığı gibi, Abhazya da depolama ve yükleme hizmetleri nedeni ile önemli bir gelir elde etmiş olacak.
 
Abhazya bu yıl daha fazla turist bekliyor.

Abhazya devlet başkanı Ssergey Bağapş Rus İtar Tass ajansına yaptığı açıklamada bu yıl Rusya'dan geçen yıla göre daha fazla turist beklediklerini ifade etti.

Bağapş, geçen yıl Abhazya'yı milyona yakın turist ziyaret etti. Bu sene geçen yıldan % 10 - 15 daha fazla turist bekliyoruz dedi. Bağapş Soçi'nin olimpiyatlar nedeniyle bir şantiyeye dönüştüğünü ve bunun da Abhazya'ya gelen turist sayının artışına olumlu etkisi olacağını ifade etti.
 
Moskova, Kafkasya’nın kalkınmasında Türkiye’yi örnek alıyor

Rusya, son yıllarda terör olaylarının tırmandığı Kuzey Kafkasya bölgesinde çözüm anahtarını buldu. Moskova, bölgenin sosyal ekonomik kalkınmasında Türkiye’yi örnek alacak.

Ülkenin güneyindeki Stavropol kentinde basına konuşan Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Kuzey Kafkasya Federal Bölge Yetkili Temsilcisi Aleksandr Hloponin bölgenin 10 yıl içinde kalkınmasını öngören stratejiyi açıkladı. Bu projeye göre Kuzey Kafkasya’da yeni iş yerleri, tarım ve çiftçilik yerleri, dağ kayak merkezleri, ulaşım ağları inşa edilecek. Buradaki başlıca amaç ise terörist grupların kucağına düşen Kuzey Kafkasyalı gençlere iş olanakları sunmak. Moskova bu stratejik projeler için bölgede üç trilyon rubleden (1 milyar dolar) fazla yatırım yapmayı planlıyor.

Türkiye örneğini tercih ettik

Kremlin’in Kuzey Kafkasya’nın sosyal ekonomik açıdan kalkınması için görevlendirdiği Rus stratejik uzmanı Aleksandr İdrisov, model olarak Türkiye’yi tercih ettiklerini kaydetti. Stavropol’daki toplantıda konuşan ve aynı zamanda Strategy Partners adlı Rus stratejik danışmanlık şirketi Başkanı İdrisov, “Kuzey Kafkasya’ya benzer niteliğinde Türkiye’yi bu konuda seçtik. Kafkasyalı yetkililer darılmasın, samimi itiraf etmemiz lazım ki bölge İsviçre’ye benzer bir kalkınma modelinden çok uzak. Türkiye ise yapısal olarak Kuzey Kafkasya’ya çok benziyor. Orada da uzak kalmış bölgeler vardı. Türkiye’de de laik hayat ve kültürle ilgili sorunlar vardı. Dolayısıyla sanayi kültürü de bulunmuyordu. Fakat onlar (Türkler) daha fazla olan depresyon bölgelerde iş yerleri barındıran çağdaş sanayi alanları oluşturdu. Benzer projeler bizde de yapılıyor. Bunlar en fazla Çeçenistan ve İnguşetya cumhuriyetleri için güncel. Ki buraya yatırımcıları davet etmek henüz kolay değil.” dedi.

İdrisov, bölgede Türk ve bazı Ortadoğu ülke işadamlarının ciddi iş yapma eğilimi içinde olduğunu da sözlerine ekledi. Toplantıda konuşan Devlet Başkanı Medvedev’in bölge Yetkili Temsilcisi Hloponin yatırım yapan işadamlarına gereken destekte bulunacaklarını da kaydetti. Rus yetkili, “İşadamlarının sayısını artırmak için devlet onların Kafkasya’daki risklerini telafi etmeye hazır... Kafkasya zor şifreli bir demir kasa gibi. Bu şifredeki tüm numaraları çözmeyi başardığımı söyleyemem. Ama buna rağmen bu zenginliklerle bu kasanın geniş şekilde açma yoluna yavaş yavaş yaklaşıyoruz.” diye konuştu.