31 Mayıs 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Nalçik'te İnanç özgürlüğü ile ilgili gençlik konferansı

KBC Başkenti Nalçikte inanç ve vicdan özgürlüğü ile ilgili bir gençlik konferansı toplandı.

Kuzey Osetya, İnguşetya,Stavropol Kray ve KBC’den 480 gencin katılımı ile açılan konferans, son dönem terör olaylarında yaşamını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu ile açıldı.

Konferansa KBC müftüsü Anas Pşihacev , Stavropol ve Vladikafkas baş piskoposu Feofan ve Dağıstanda bulunan Kuzey Kafkasya İslam üniversitesi eğitim ve bilim direktörü Maksut Sadıkov birer konuşma yaptılar.

Konuşmacılar dinin hiçbir zaman şiddete ve aşırılığa izin vermediğini,gençliğin değişim ve inanç konusunda tek ve ortak ahlak kodu olarak Allah inancında birleşmesi halinde şiddetin ortadan kalkacağı konusunda mesajlar verdiler.

Terörist eylemlerin İslam'ın görüntüsüne ciddi bir şekilde zarar verdiği ifade edilen konuşmalarda, ülkede dini inançların yaşanması konusunda her türlü özgürlüğün olduğu, fakat dışarıdan yönlendirilen bir kısım gençlerin aşırılıklara sürüklenerek hem kendilerine hem topluma zarar verir hale getirildiği belirtildi.

İslam üniversitesi direktörü Sadıkov özellikle devletin toplum, toplumun da devlet olmadan sorunları çözemeyeceğini vurgulayarak 14-25 yaş arasındaki gençliğin alkolizm uyuşturucu bağımlılığı günlük ve geleneksel yaşam arasındaki çatışmalar nedeniyle sorunlar yaşadığını ifade ederek bu sorunların çözümünde psikolojik destek merkezlerinin , gençlerin birbiri ile sağlıklı iletişiminin ve eğitimin önemine değindi.
 
KBC İnguşetya arasında işbirliği

KBC ile İnguş cumhuriyeti arasında kültürel ekonomik ticari bilimsel ve sosyal alanlarda işbirliği anlaşması imzalandı.

İnguşetya başkenti Magas’da imzalanan anlaşmaya göre taraflar belirtilen alanlarda yardımlaşacak tecrübelerini paylaşacak ve ortak projeler geliştirecekler.

İnguş devlet başkanı Yunusbek Yevkurov yaptığı açıklamada tarihten bu yana dost olan atalarımız arasındaki işbirliğinin ve kardeşliğin geliştirilerek daha ileriye taşınacağını söyledi.

KBC başkanı Arsen Kanokov’da yaptığı açıklamada iki cumhuriyet arasında işbirliğinin geliştirilmesinin yeni teknolojiler, açık modern işletmeler ve istihdam konularında her iki tarafa da yarar sağlayacağını ifade etti.

KBC başkanı ve beraberindeki heyet İnguş şehitler anıtına çelenk koyarak devlet üniversitesinde öğrencilerle buluştu ve onların sorularını yanıtladı.
Kanoko üniversiteye bir dil laboratuarı kazandırmak üzere öğrencilere söz verdi.
 
5 Yeni kayak merkezi

Kuzey Kafkasya’da 2020 yılına kadar 450 milyar ruble yatırımla 5 yeni kayak merkezi inşa edilmesi planlanıyor. Yapılan açıklamada bu merkezlerin Matlasov(Dağıstan) , Mamisone(Kuzey Osetya), Arhız(Karaçay Çerkes), Lago-Naki (Adigey) , Elbrus (Kaberdey Balkar) da planlandığı ifade edilerek , bu yatırımların finansmanı ile ilgili çalışmaların yürütüldüğü ve Jp Morgan – Morgan Stanley , Citi , Alianz ve diğer yabancı finansal yatırımcılara yatırım teklifleri için gönderildiği bildirildi.

Toplam inşaat alanı 4000 hektar olacak yatırımların pist uzunluğunun 800 km. olacağı ve 104500 kişiye aynı anda hizmet verilebileceği ifade edildi.

Yatırımların Soçi olimpiyat yatırımları içerisinde yapılacak kısmı için 206 milyar ruble harcanacağı ve bu miktarın 10 yıl içerisinde 451 milyar 440 milyon rubleye ulaşacağı belirtilen açıklamada, öngörülen miktarın 119 milyarlık kısmının kurumsal yatırımcılardan, 272 milyarlık kısmının özel yatırım ve banka kredilerinden, 60 milyarlık kısmının ise bütçe fonlarından yol ve altyapı yaratılmak üzere temin edileceği ifade edildi.
 
Rusya ve ABD, Kırgızistan’da istikrarın sağlanması için birlikte hareket edecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Rusya ve ABD’nin Kırgızistan’da ayaklanma sonrası ortaya çıkan çatışma ortamının istikrara kavuşturulması için birlikte hareket edeceği belirtildi. Bölgede askeri üsleri bulunan iki ülkenin nüfuz mücadelesi içinde oldukları bilinirken, işbirliği yönündeki açıklamalar dikkat çekti. Moskova ve Washington hattında yeni bir sayfa açıldığını hatırlatan uzmanlar, iki başkentin İran nükleer sorunu ve Afganistan sorunlarının çözümünde de işbirliği geliştirdiklerini kaydediyor.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı George Kroll dün bir araya gelerek Kırgızistan’daki mevcut durumu ele aldı. Konu ile ilgili yaptıkları açıklamada, “27 Haziran’da ülkede anayasa referandumu ve 10 Ekim’de de parlamento seçimleri yapılacak. Tüm bu organizasyonlar dahil, ülkede istikrarlı bir ortamın oluşturulması için çalışmaların koordineli hale getirilmesinde anlaştık.” ifadeleri yer aldı.

7-8 Nisan’da başlayan ayaklanmaların ardından Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev görevi bırakarak Belarus’a sığınmak zorunda kaldı. 80’den fazla insanın hayatını kaybettiği olaylar, ülkenin güneyinde devam ediyor. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko önceki gün yaptığı açıklamada Bakiyev’in ülkesine dönebileceğini söyledi. Güneyde Bakiyev yanlıları gösterilerini sürdürürken, devrik Kırgız lider ayaklanmalarla bağlantısının olmadığını iddia ediyor.

Diğer taraftan İran nükleer sorununun çözümünde Moskova’nın yaptırım kararına destek vereceğini açıklaması, Rusya’nın dış politika yaklaşımında önemli bir değişiklik olarak yorumlanıyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın seçilmesinin ardından Moskova’ya gerçekleştirdiği ziyarette iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması, nükleer silahsızlanma anlaşmasının imzalanmış olması ve Afganistan’da Moskova’nın lojistik destek sağlaması gibi bir dizi konu iki başkent arasındaki yakınlaşmanın sonuçları olarak değerlendiriliyor.
 
Rus ve Türk iş adamları yatırım anlaşması imzaladı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Rus İş Konseyi ile Moskova Sanayiciler ve Girişimciler Konfederasyonu arasında 28 Mayıs tarihinde işbirliği anlaşması imzalandı. İmza töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Rusya'nın Türkiye için önemine işaret etti.

Rusya'nın artık Türkiye'nin en önemli ekonomik partneri olma noktasına geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, vizelerin kaldırılmasının önümüzdeki dönemde ekonomik ilişkiler açısından önemli fırsatlar sunacağını anlattı.

Rusya ile dış ticarette Türkiye'nin daha çok alıcı konumunda olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, yapılan işbirliğinin bir taş koyma olduğunu ifade ederek ''Taşları duvar haline getirip önümüzdeki dönemde işbirliklerimizi geliştirmemiz gerekiyor'' dedi.

DEİK/Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Cem Kozlu ise ana hedeflerinin iki ülke arasında tüm ilişkileri geliştirmek ve ülke halklarının refahının yükselmesini sağlamak olduğunu söyledi.
İki ülke arasında özellikle son yıllarda yoğunlaşan siyasi ilişkiler sonucu faaliyetlerin arttığına işaret eden Kozlu, şunları kaydetti:''Şunu gözlemliyorum; özellikle geçtiğimiz bir iki yıldan beri siyasi ilişkilerde en yüksek düzeyde yoğunlaşan yakınlaşma sonucu artık bizim iş konseylerimizde sorunları çözmekten ziyade yeni fırsatlar aramaya ve yaratmaya odaklanıyoruz. Bizler eskiden siyasetçilerin kapısını çalar eşiğini aşındırırken, artık biz siyasetçilerin peşinde koşarak onların açtığı kapılardan geçip yeni fırsatlar yaratmak durumundayız. Bugün imzalayacağımız protokol de attığımız önemli bir adımı göstermekte.''

Moskova Sanayiciler ve Girişimciler Konfederasyonu Başkanı Yelena Panina ise Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin son yıllarda çok farklı bir boyuta geldiğini söyledi. İki ülkenin tarihte çok sorunlar yaşadığını, ancak bugün Türkiye'yi farklı bir açıdan değerlendirdiklerini anlatan Panina, ''Rusya, Türkiye'yi komşudan öte bir ülke olarak görmektedir'' dedi.

DEİK ile yapılan işbirliğinin çok hayırlı işlere vesile olacağını dile getiren Panina, şöyle devam etti: ''Bu köprüyü birlikte inşa edeceğiz. İşbirliğinin altını doldurmak için ortak çalışacağız. Rusya'da İstanbul Evi diye bir proje var, İstanbul'da da Moskova Evi Projesi olsun isteriz. Neden Rusya'da Türk filmleri haftası yapmayalım ya da İstanbul'da Rus filmleri... Bir ülkeyi tanımak sadece turist olarak gelip tatil yapmakla bitmiyor.

Bizim insanlarımız sıcağı özlemekte, Türkiye'yi çok seviyor. Turist olarak Türkiye'yi tercih ediyor. İspanya ve Yunanistan bir kriz yaşıyor. Türkiye şu anda çok farklı konumda olabilir, bu fırsatı kaçırmaması lazım. Ruslar Türkiye'den gayrimenkul almak ister, bunları farklı düzeye çıkarmak gerekir. Somut işler gerçekleştirmemiz lazım.'' Konuşmaların ardından Kozlu ve Panina iki kuruluş arasında çeşitli alanlarda işbirliğini kapsayan protokolü imzaladı.
 
Antalya’da kazada hayatını kaybeden Rus turistlerin cenazeleri Moskova’ya geldi

Antalya’da gerçekleşen trafik kazasında hayatını kaybeden 12 Rus turistin cenaze kimlik tespit işlemlerinin tamamlanmasının ardından Moskova’ya getirildi. Sonradan hayatını kaybeden bir Rus turistle birlikte iki turistin cesedi de gün içinde Moskova’ya gelmiş olacak.

Antalya’nın Alanya ilçesinden Pamukkale’ye gitmek için hareket eden 2’si Türk toplam 41 kişinin bulunduğu tur otobüsü Aksu ilçesinde dereye uçmuş, 2’si Türk toplam 16 kişi hayatını kaybetmişti.
Rusya bölgeye gönderdiği uçakla 21 yaralıyı Moskova’ya getirirken, kaza nedeni ile ilgili Rusya Soruşturma Komisyonu yetkililerinin çalışmaları sürüyor.

Olayın yorgun olan tur şoförünün uyuklaması nedeni ile gerçekleştiği iddia ediliyor.