27 Mayıs 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Nazım dev etkinliklerle anılıyor. NTV töreni canlı yayımlıyor

Büyük şairimiz Nâzım Hikmet Ran’ın ölüm yıldönümü yaklaşıyor... O’nu 3 Haziran 1963’te Moskova’da kaybetmiştik. Novodeviçe Kabristanı’ndaki mezarının başında bu yıl yine sevenleri ellerinde kırmızı karanfillerle toplanacak. Büyük vatansever Nâzım’ı bir kez daha sevgiyle anacağız.

Bu yıl anma törenlerini T.C. Moskova Büyükelçiliğimizin himayesinde Rus-Türk İşadamları Birliği organize ediyor. Özel olarak oluşturulan ve başkanlığını Danisma kurulu üyemiz AGS Şirketler Grubu Başkanı Ali Galip Savaşır’ın yaptığı Anma Komitesi, son derece kapsamlı bir programla, Nâzım’a layık anma etkinlikleri için yoğun bir çalışma yürütüyor.

Programla ilgili ayrıntıları ilerleyen günlerde sizlere sık sık duyurarak bilgilnedireceğiz. Şu aşamada programla ilgili bazı satırbaşlarını sizinle paylaşmak istiyoruz:

Her zaman olduğu gibi anma töreni, 3 Haziran Perşembe sabahı, Nâzım’ın Novodeviçe’deki mezarı başında yapılacak. Bu törene çok sayıda değerli konuk sanatçı da Türkiye’den gelerek katılacak.

Aynı günün akşamı sanatçı Sumru Ağıryürüyen ve arkadaşlarının çok özel bir Nâzım programında buluşacağız. Türkiye ve Fransa’da yaşayan sekiz sanatçımız, T.C. Büyükelçiliğimizin davetiyle anma programı için özel olarak oluşturdukları “Nâzım’a Doğru” projesini sahneye koyacak. Gelenekselden özgür doğaçlamaya, ayrı ayrı tarzlarda ses getiren çalışmalara imza atmış olan müzisyenleri ve canlı görsel sanatçılarını bir araya getiriyor. Sanatçıların Türk ve dünya şiirinin büyük ustası Nâzım’ın şiirlerinin sesine doğru çıktıkları yolculukta, müzik, şiir ve görseller kâh konukların aşina olduğu yollarda buluşuyor, kâh Nâzım’ın öncü şiirinin çetin yollarını izliyor.

Geceye şu sanatçılar katılacak: Sumru Ağıryürüyen (vokal), Oğuz Büyükberber (bas klarnet), Anıl Eraslan (viyolonsel), Cenk Erdoğan (perdesiz gitar), Korhan Erel (bilgisayar ve elektronikler). Konuk: Şevket Akıncı (gitar). Canlı görseller: Kaya Hacaloğlu ve Ozan Akıncı

4 Haziran Cuma akşamı ise Moskova’da yaşayan Türkler için muhteşem bir konser var. Yine RTİB’in organizasyonuyla, ünlü sanatçımız Edip Akbayram bir konser verecek.

Bu yılın Nâzım ‘ı anma etkinlilerinin belki de en anlamlı girişimi uzun bir aradan sonra Rusya’da ilk kez Nâzım Hikmet’in şiirlerinin Rusçası’nın basılması olacak.Şu an baskıda olan kitap, Nâzım dostlarına RTİB tarafından ücretsiz dağıtılacak. Bu kitapla RTİB olarak devamını getirmeyi dilediğimiz bir “kitap serisi” de başlatmış olacağız.

Böylece RTİB, Nâzım Hikmet’i Moskova’da adına yakışır bir etkinlik programıyla anacak.

Nâzım Hikmet Ran Anma Programı

Davetiyeleri ve biletleri temin etmek, ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz lütfen şu telefon ve e-maillerden bize ulaşınız: .

+7 495 649 02 45 info@rtib.com

Etkinlikliklere katılım ücretsiz olup, mezarı başındaki anma törenine herkes davetlidir. Türkiye’nin haber kanallarından NTV televizyonu tarafından, törenden naklen yayın yapılacaktır..

Edip Akbayram konser biletleri numaralı olup misafirlerimizin beraberinde getirmeleri önemle rica olunur.

Ayrıca RTİB’in web sitesi www.rtib.com kanalıyla da gelişmeleri takip edebilirsiniz.

NAZIM HİKMET ANMA PROGRAMI
3 Haziran 2010 Perşembe
10.30 - Nazım’ın Novodeviçi’deki mezarı başında

Buluşma ve anma töreni
Adres: Lujnezkiy proezd, No.2
(metro «Sportivnaya»)
19.30 - «Nazım’a Doğru...» sanat gecesi. Sanatçı Sumru Ağıryürüyen ve arkadaşlarının özel gösterisi
Adres: Konser Salonu Gnesin,
Malıy Rjevskıy pereulok, No 1
(metro «Arbatskaya»)
4 Haziran 2010 Cuma
19.30 - Edip Akbayram konseri
Adres: «MIR» Konser Salonu,
Tsvetnoy Boulevard, No.11, Bina 2
(metro «Tsvetnoy Bulvar»)
(RTIB.COM)
 
Rusya'dan İran'a tepki: 'Politik demagoji yapmayın!'

Rusya, yeni yaptırımları desteklediği gerekçesiyle ülkeyi eleştiren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a tepki gösterdi.

Kremlin'in Dış Politika Danışmanı Sergey Prihodko, yaptığı yazılı açıklamada, ülkesini eleştiren Ahmedinejad'ın "politik demagoji"den kaçınmasını isteyerek yanıt verdi.

Rusya'nın ne Amerika ne de İran yanlısı olduğunu ve Moskova'nın politikasının ulusal çıkarlar tarafından yönlendirildiğini ifade eden Prihodko, açıklamasında, "Bugüne kadar hiç kimse siyasi demagojilerle otoritesini koruyamadı" ifadesini kullandı.

Tüm dünyayı etkileyen ve endişelendiren kararlar alınırken siyasi aşırılığın, tutarsızlığın ve şeffaflık eksikliğinin kendileri açısından kabul edilemeyeceğini belirten Prihodko, "İran'ın bilge halkı adına konuşanların bunu hatırlaması yerinde olur" dedi.

Yurt gezileri kapsamında gittiği Kirman eyaletinde, 5 artı 1 ülkelerinin İran'a yönelik yeni yaptırım karar taslağı üzerinde anlaşmalarına değinen Ahmedinejad, Rusya'nın karar taslağına destek vermesini eleştirmişti. Mahmud Ahmedinejad, "Rus liderleri, İran halkının onları da tarihi düşmanlar listesine almasına izin vermemeli" diye konuşmuştu.

(AA)
 
Osmanlı Moskova’da

Ruslar bugün Mehter’le tanışıyor, yarın Osmanlı’nın sanatıyla tanışacaklar. “Topkapı Sarayı’ndan Osmanlı Sultanlarının Hazineleri” sergisi için Moskova’dayız. İstanbul’da Topkapı Sarayı’nda da şu anda Kremlin Hazineleri sergileniyor; sergi 7 Haziran’a kadar gezilebilir.

Kremlin’deki Osmanlı Hazineleri sergisi ise 7 Ağustos’a kadar devam edecek.

Moskova’da o bunaltıcı Sovyet havası kaybolmuş; diyebilirim ki, hissedilen tek Sovyet mirası, otel servislerinde inanılmaz gecikmeler...

Muhteşem Metropol Oteli’nde kalıyoruz; “Çarlık devrinden galiba” diye soruyorum, Moskova Büyükelçimiz Halil Akıncı cevap veriyor:

- Burada ince zevkle inşa edilmiş her bina ya Çarlık’tan kalmıştır veya piyasa ekonomisine geçildikten sonra Türk müteahhitler tarafından yapılmıştır!

Büyükelçi Akıncı’ya Rusya ile ilişkilerimizi soruyorum, tek kelimeyle cevap veriyor!

Ruslarla kanka olduk! Çok iyi...

Tarihte dört asır süreyle savaşmış olan Türkiye ile Rusya’nın ilişkilerinin bu hale gelmesi, iki ülke için de yeni ufukları ifade ediyor.

Osmanlı medeniyeti

Bizim Topkapı’daki “Kremlin Hazineleri”ni seyrederken “Moskof” diye bakmadım, Rus medeniyetini anlama ve tanıma hazzıyla baktım. “Sultanların Hazineleri”ni de onlar öyle seyredecek...

Gorki Kültür Parkı’nda Rusların Mehter’i çılgınca alkışlamaları da onların bakışındaki değişmenin bir örneğiydi.

Yarın da müzede “Sultanların Hazineleri”ni Ruslar Türk medeniyetini tanımak için seyredecekler...

Prof. İlber Ortaylı’ya, “Sultanların Hazineleri” olarak neleri sergileyeceğimizi soruyorum. Heyecanla anlatıyor:

- Çok zengin, 110 parça eser sergileyeceğiz. 1600’lü yıllarda Ahmet Tekeci ustanın büyük bir sanat eseri olan mekanik saatini getirdik mesela...

Bunu bilhassa önemli buluyorum. O yüzyılda Osmanlı mekaniğinin ve ince zevkinin bir örneğidir bu... Ortaylı devam ediyor:

- Saltanat sembolleri, porselenler, çiniler, sultan giysileri, nefis kumaşlar, Kanuni’nin silahları, elbiseleri, savaşta kullandığı matarası... Rusçada da ‘matara’dır o su kabının adı...

Kremlin’de iki büyük salonda teşhir edilecek bu eserler...

Medeniyet ilişkileri

Kremlin’deki bu sergi “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Koordinasyon Kurulu” tarafından düzenleniyor. Kurulun Başkanı Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türk ve Rus gazetecilerle yaptığı basın toplantısında Ajans’a 3 bine yakın proje başvurusu olduğunu, bunların içinden 605’inin program dahiline alındığını anlattı; değeri 400 milyon TL’ye yaklaşıyormuş.

Kremlin’de açılan sergi, bu projelerden biri... Topkapı’da ve Kremlin’de sergilenen eserler Türk ve Rus medeniyetlerini yansıttığı gibi, bir kısmı da 16-17. yüzyılda iki ülke arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel ilişkileri de yansıtıyor.

Büyükelçi Akıncı’nın verdiği bilgiye göre, o yüzyıllarda Rus aristokrasisi, en ince zevkli, lüks dokuma ve porselenleri Türkiye’den ithal ediyormuş.
Tarih bile savaşlardan ibaret değildi!

Osmanlı-Çarlık ticareti konusunda Halil İnalcık Hocamızın eserlerini tavsiye ederim. Osmanlı’nın 17. yüzyılda Don ve Volga nehirlerini bir kanalla birleştirerek iki coğrafyayı askeri ve ticari açıdan birbirine bağlama projesi hakkında da merhum Akdes Nimet Kurat’ın “Türkiye ve İdil Boyu” adlı kitabı çok önemlidir.

Bugün coğrafyaları ticaret, diplomasi ve dostluk birbirine bağlıyor.

(Taha Akyol, Milliyet)
 
ABD'den Rus devlerine af

ABD bir yandan İran'a silah ambargosunu genişleten yeni yaptırım çıkarmaya çalışırken, diğer yandan tasarıya Rus desteğini sağlama almak için İran'a silah satan Rus şirketlerini kara listeden çıkardı.

ABD, bir yandan İran’a karşı BM’den dördüncü yaptırım paketini çıkarmak için bastırırken, diğer yandan Tahran’ın nükleer ve füze programlarına destek vermekle suçladığı Rus firmalarını kara listeden çıkartarak çifte standarda düştü. Dördüncü yaptıım taslağında İran’a silah ambargosunun çapını genişleten Washington, diğer yandan üçü İran’la, biri Suriye ile iş yapan dört Rus şirketinin yakasını bıraktı.

Clinton 1994’te imzalamıştı
Amerikan Federal Sicil Dairesi’nin aldığı karar, dördüncü yaptırım taslağına Moskova’nın verdiği desteği sağlam tutma çabası olarak yorumlanıyor. Rusya, BM Güvenlik Konseyi’ne havale edilen taslağa desteğini açıklarken, beri tarafta Türkiye ile Brezilya’nın Tahran’la sağladığı nükleer takas anlaşmasının dikkate alınması gerektiğini duyurmuştu.
Eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın 1994’te imzaladığı bir kararname çerçevesinde İran’ın nükleer ve füze programına destek verdikleri gerekçesiyle Rus devletinin silah ihracat şirketi Rosoboronexport 2008, Moskova Havacılık Enstitüsü 1999 ve D. Mendeleyev Kimya Teknolojisi Üniversitesi 1999’da yaptırım listesine alınmıştı. Suriye’ye tanksavar satan Tula Alet Tasarım Bürosu da 1999’dan beri yaptırım kapsamındaydı. Bunlar listeden çıkarken, Washington Post İran’la iş yapan Glavkosmos ve Baltık Devlet Tenki Üniversitesi’nin aynı muameleyi ocakta gördüğünü yazdı.

ABD’ye göre S-300 tasarıya dahil
ABD Dışişleri Sözcüsü Philip Crowley, Moskova’nın dördüncü yaptırım paketine desteğini almak için Rus şirketlerinin listeden çıkarıldığı yorumunu reddedip, "Rusya İran’a karşı yaklaşımını ortaya koydu ve silah transferinden uzak durdu" izahatını getirdi. Rusya’nın Tahran’la 2007’de yaptığı anlaşmaya rağmen S-300 füzesavar satışını dondurmasını İran’a karşı yeni yaklaşımının güzel örneği olarak sunan Crowley "Rusya’nın İran’a dair endişelerimizi paylaştığını hissettik. Rusya’nın bu yaklaşımı yaptırımları kaldırma konusunda bize güven vermiştir. BM’deki desteğine karşılık yaptırımları kaldırmadık" dedi.

Gelgelelim Rus Federal Konsey Dışilişkiler Komitesi Başkanı tasarısının İran’la mevcut anlaşmalara darbe vurmadığını söylemiş, Savunma Komitesi Başkanı Rus çıkarları zarar görürse tasarıyı veto tehdidi savurmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın marttaki ziyaretinde Rus Başbakanı Vladimir Putin, Rus firmalarına yaptırımlardan yakınmıştı.

(Radikal)
 
Tarihi Kentler Birliği’nden St. Petersburg’a kültür çıkarması

Tarihi ve kültürel mirasların korunması çerçevesinde faaliyette bulunan ‘Tarihi Kentler Birliği’ (TKB) üyesi yüzden fazla belediye başkanı, akademisyen ve bürokratlardan oluşan heyet Rusya’nın kültür başkenti St. Petersburg’a çıkarma yaptı.

Daha önce İtalya, Suriye ve Fas gibi ülkelere tarih ve kültür araştırma gezileri düzenleyen TKB, St. Petersburg’un İstanbul’la kardeş şehir olması ve kültürel mirasın halen ayakta yaşıyor olması nedeni ile 2010 çalışmaları için bu şehri seçti. Türk heyet Hermitage Müzesi, Darphane, ve şehrin diğer tarihi ve kültürel alanlarında incelemelerde bulundu.

Siyasetin olmadığı alan

Gezi ile ilgili düşüncelerini aktaran Bursa Eski Belediye başkanı ve aynı zamanda TKB kurucularından olan Erdoğan Bilenser, “Türkiye’nin tarihi ve kültürel dokusunun korunması için bir şeyler yapılması gerektiği kanaati ile yola çıktık. Bir taraftan sicil toplum örgütleri bir taraftan da halk işin içine katılarak TKB’yi kurduk. Bazen oy kaygısı ile Anadolunun tarihi mirasının ikinci planda kalabildiğini gördük. Başlangıçta 53 kişi ile yola çıktığımız TKB, şimdi 200’e ulaştı. Artık yeni üye alamıyoruz. Siyasi kimlikleri bir kenara bırakarak tarihi ve kültürel değerlerimizi korumak için çalışıyoruz. Her geçen gün artan ilgiden de memnunuz.” şeklinde konuştu.

ÇEKÜL destek veriyor

Diğer yandan Çevre ve Kültür değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) de programa destek veriyor. Geziye katılan Prof. Dr. Metin Sözen de, TKB kurucularından. Sözen biryandan ÇEKÜL başkanlığını yürütürken, aynı zamanda da TKB Danışma Kurulu Başkanlığı görevini yerine getiriyor. Sözen yaptığı açıklamada, “ÇEKÜL Türkiye’nin doğal ve kültürel mirasını korumak amacıyla 1990 yılında bir sivil toplum kuruluşu olarak kuruldu. Hedefimiz doğal ve kültürel çevrenin korunması yolunda yapılan tüm çalışmaları desteklemek.” dedi.

Tarihi ve kültürel dokunun korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması çalışmalarını yerinde görmek ve incelemek amacıyla düzenlenen program bugün sona eriyor. TKB heyetinin akşam saatlerinde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.
 
Cumhurbaşkanı Gül'den Medvedev'e taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Antalya'da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden 14 Rus vatandaşı için Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev'e taziye mesajı gönderdiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'e gönderdiği taziye mesajında, Antalya'da meydana gelen trafik kazasında 14 Rus vatandaşının hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Gül'ün mesajı şöyle:

''Acınızı yürekten paylaşıyoruz. Zat-ı devletlerinin şahsında, hayatını kaybeden vatandaşlarınızın aileleri ve yakınları ile dost Rusya halkına en samimi taziyelerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum.

Tüm ilgili makamlarımız, meydana gelen elim trafik kazasında yaralanan vatandaşlarınızın en iyi koşullarda tedavi edilerek sağlıklarına kavuşmaları ve Rusya'ya dönüşlerinin sağlanması için gereken her türlü gayreti göstermektedir. Bu tarz acı hadiselerin tekerrür etmemesi dileğiyle, bir kez daha içten taziyelerimi ifade ediyorum.''

Kaynak: AA
 
Rusya’da terör saldırısı; 7 ölü, 40 yaralı

Rusya’nın güney kenti Stavropol’da Spor ve Kültür Evi’nin önünde dün patlayan bombada hayatını kaybedenlerin sayısı 7’ye ulaşırken, 40’dan fazla kişi de yaralandı. Yaralılardan birinin de Türk vatandaşı olabileceği kaydediliyor.

Stavropol Bölgesi Sağlık Bakanı Viktor Mazharov yaptığı açıklamada yaralılardan 30’unun hastanede tedavilerinin sürdüğünü, ölenler arasında 11 yaşında bir kız çocuğunun da olduğunu söyledi. Mazharov yaptığı değerlendirmede, “Yaralılardan üçünün durumu kritik. 9 yaralının durumu ciddi. 12 yaralı ise normal seviyede. Yaralılardan biri Moskova’dan. Bir yaralı da Türkiye ya da Azerbaycan vatandaşı olabilir.” dedi.
Stavropol Belediye Başkanı Nikolay Paltsev de yaptğı açıklamada olaydan etkilenen ailelere gerekli desteğin sağlanacağını, hayatını kaybedenlerin ailelerine de tazminat ödeneceğini belirtti.

Şehir polis yönetiminin verdiği bilgiye göre patlamaya 0,4 kilogram ağırlığında bir TNT kalıbı neden oldu. Olaya karıştığı belirlenen iki kişinin evinde yapılan incelemelerde patlayıcı düzenek, silah ve diğer mühimmatlar ele geçirildi.

Bölge Soruşturma Komisyonu yetkilisi Yekaterina Danilova, patlayıcının el yapımı ve zaman ayarlı olduğunu ve boş bir meyve suyu kutusunun içine yerleştirildiğini söyledi. Patlayıcı düzeneğin uzaktan kumanda ile imha edildiği kaydediliyor.

Rusya’nın Kuzey Kafkasya bölgesinin en büyük kentlerinden biri olan Stavropol’da meydana gelen saldırı yetkilileri endişelendiriyor. Komşu cumhuriyetler Çeçenistan, Dağıstan ve İnguşetya’ya göre çok daha sakin olan şehirde meydana gelen olayın hedefinin bölgede istikrarsızlık oluşturmak olduğu ifade edildi.

Saldırıyı şimdiye kadar üstlenen bir grup olmadı.