19 Mayıs 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Batıray Yedic'in Yeni Kitabı Büyük Beğeni Gördü

Batiray Yadic'in yeni yayını Avrupalıların yaptıkları 150'ye yakın Çerkeslerle ilgili taş tahta ve çelik baskılı grafikleri ihtiva eden Çerkesler-Adigeler XVII- XIX yüzyılda Avrupalıların yaptıkları grafikler 1. kalite baskıyla yayınlandı. 62x94/8 formatında yayınlanan kitapta Avrupalı seyyahların yazdıkları kısa bilgiler de mevcut. 1000 adet Milli Eğitim Bakanlığı yayınlarken bin adetini de ünlü yazarımız ÇERAŞE Tembot'un oğlu ANÇOK Çeraşe'de 1000 adet finanse ederek yayınlandı.

Yine Batıray Yedic'in 60'a yakın Kafkasya'yla ilgili haritaları Adigey Milli Müzesi'nde Sürgü'nün anısına sergilendi.

Dünya Çerkes Birliği Batıray Yedic'i Adigelere ve Adige kültürüne olan katkılarından dolayı ödüle layık görülerek madalya verdi.
 
KBC’de yeni metal üretim tesisi

Cumhuriyette faaliyet gösteren ‘sevkavrentgen” şirketi bünyesinde faaliyet göstermek üzere yeni bir metal konstrüksiyon üretim tesisi açıldı.

Devlet başkanlığı basın bürosundan Regnum ajansına yapılan açıklamaya göre Çek-Rus ortak üretimi olan makinelerden oluşan tesis için 4 milyon ruble ek yatırım yapıldı. Şirketin İtalyan ortaklarından yapılan açıklamaya göre, prefabrik binalar için aylık 200-300 ton metal konstrüksiyon elemanları üretecek tesiste, mevcut siparişler nedeni ile önümüzdeki ay itibariyle 2 vardiya halinde çalışılacak.

“Sevkavrentgen” şirketi bütün eski Sovyet ülkeleri içerisinde röntgen ve X-Ray cihazları üreten tek firma olarak çalışıyor. Şirket yeni nesil röntgen cihazları üretimi yanı sıra hastane gereçleri, ecza dolapları, hasta nakil arabaları ve ameliyat masaları imalatı da yapıyor.
 
Neğaplhe Türkiye Suriye ve Ürdün'e gidiyor

Adigey’in ünlü Yazar ve film yapımcısı Askerbiy Neğaplhe 21 mayıs günü Türkiye'de film çalışmasının prezentasyonunu yapacak.

Türkiye'de İstanbul, Ankara, Antalya, Kayseri ve diğer yoğun nüfuslu şehirlerde birer prezentasyon yapmayı amaçlayan Neğaplhe daha sonra Ürdün ve Suriye'ye geçecek.

Bu ziyaretinde çalışmalarının tanıtımı yanı sıra halkımızın trajik tarihi ile ilgili çeşitli materyaller toplamayı ve çekimler de yapmayı amaçlayan yapımcının seyahati hakkında daha sonra detaylı bilgi verilecek.
 
KBC’de konut sorununa çözüm aranıyor

Devlet başkanı Arsen Kanoko İnterfax’a yaptığı açıklamada Obşejitlerde yaşayan insanların koşullarını iyileştirmek için çalışma yapıldığını bildirdi.

Kanokov konuşmasında “biz Tataristan ve Başkurtistan’da uygulanan yöntemi kullanmak ve oradaki deneyimden istifade etmek istiyoruz” dedi.
Açıklamada kısa sürede yapımı tamamlanabilen ve tek veya alçak katlı binalar yaparak konut sıkıntısı yaşayan insanları buraya yerleştirmek gerektiğini ifade ederek ‘ ulusal projede bunun realize edilebilmesi için çalışmalar yürütülüyor” dedi.
 
Başarılı eğitimciler ödüllendiriliyor

KBC cumhurbaşkanlığı konseyi tarafından “egitim” adli ulusal projede 2010 yılının en iyi öğretmenleri seçildi. Seçilen öğretmenlere para ödülü verilecek.
Eğitim ve Bilim bakanı Safarbi Sh’ağapsoev , 2010 yılında federal bütçeden en iyi 8 öğretmene 200.000 ruble verileceğini, ayrıca KBC bütçesinden de 15 öğretmenin para ödülü alacağını söyledi.Bunlardan 5 öğretmene 100.000 ruble, 10 öğretmene ise 50 000 ruble verileceği açıklandı.

Eğitim bakanı açıklamasının devamında, 2006 ila 2009 yılları arasında ulusal eğitim projesi kapsamında 371 öğretmenin yerel bütçeden, 341 öğretmen de federal bütçeden 100 000 ruble ödül aldığını ifade etti.

Bu yıl Federal düzeyde adayların seçim kriterleri değiştirildiğini belirten bakan, bu kriterlerin içinde öğretmenin kendi metodik sisteminin olması ve gibi modern eğitim teknolojilerini kullanma becerileri öne çıkacak. Yapılan açıklamada 2010 yılında bu yarışmaya KBC'den 89 öğretmenin katıldığı ifade edildi.
 
Şiddetli yağış uyarısı

KÇC’de 18 mayıs gecesi şiddetli yağış ve dolu bekleniyor.

Cumhuriyetin acil durum bakanlığından yapılan açıklamaya göre belirtilen tarihte şiddetli yağış ve dolu beklendiği, aynı zamanda şiddetli rüzgar beklendiği ifade edilerek vatandaşların dikkatli olması istendi. Aynı Zamanda cumhuriyetin ilgili birimlerinin de sel ve benzer afet durumları için hazırlıklı olması uyarısı yapıldı.
 
Uzaktan kumandalı bomba imha edilirken patlatıldı

Çeçenistanın başkenti Grozni’de 17 mayıs günü devriye gezen polis ekiplerinin bulduğu patlayıcı madde, çevrede güvenlik önlemleri alınarak etkisiz hale getirilmek istenirken patladı.

Radyo kontrollü olan patlayıcının uzaktan cep telefonu ile harekete geçirilip patlatıldığı bildirildi.
1 polis yarbayın hayatını kaybettiği ve iki üst düzey polis amirinin ise yaralandığı belirtilen patlamada, yaralıların hastanede tedavi altına alındığı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi.
 
KBC’de ilk bahar ekimleri yapıldı

Tarım bakanlığı basın servisinden Svetlana Samçenko tarafından yapılan açıklamaya göre cumhuriyet genelinde tarım alanlarında planlanan ilkbahar ekimlerinin % 88 oranında tamamlandığı bildirildi.

Verilen rakamlara göre açık ve kapalı alanların bütününü kapsayan 164 000 hektar tarım arazisinde 59000 hektar arazide mısır , 15 hektar razide çeşitli sebzeler ve 12000 hektar arazide ise patates ekimi gerçekleştirildi.

Samçenko'nun ifadesine göre, ekilen alanların bütünü ele alındığında planlanan ekim alanlarının % 88’ini karşılıyor.
 
‘NATO’nun gizli şifreleri Rusların eline geçti’ iddiasına yalanlama

Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski’nin de içinde bulunduğu Sovyet yapımı Tu-154 model uçağın Rusya’nın Smolensk askeri havalimanına inişi sırasında düşmesi ile ilgili spekülasyonların sonu gelmiyor. Olayla ilgili yeni iddia uçakta NATO’nun gizli şifrelerinin bulunduğu bilgisayarların Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) eline geçtiği yönünde.

Cumhurbaşkanı Kaczynski ve eşi ile birlikte toplam 96 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının nedeni ile ilgili çalışmalar sürüyor. Polonya Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Krzysztof Dusza, Cumhurbaşkanı’nın uçağında ‘gizli şifreler’in yer aldığı kristografik ya da başka türlü herhangi bir aletin olmadığını açıkladı.

Uçakta sadece Cumhurbaşkanı’nın irtibat sağlayabilmesi için uydu telefonu olduğunu ifade eden Dusza, “Bu telefon da çok basit bir uydu telefonu. Basında yer alan iddialar sadece birer spekülasyondan ibaret.” değerlendirmesinde bulundu.

Basında yer alan haberlerde FSB’nin olaydan hemen sonra bölgeye geldiği ve olay yerinde bulunan NATO’ya ait gizli şifrelerin bulunduğu laptop bilgisayar, flash kartlar ve diğer belgeleri aldığı iddia edilmişti.

Rusya, kontrol kulesi ve olay yeri incelemeleri sonuçlarına göre kötü hava koşulları ve kulenin uyarısını dikkate almayarak inmekte ısrar eden pilotun kazaya neden olduğunu açıklarken, kara kutu ile ilgili incelemeler de devam ediyor. Rusya ve Polonya teknik heyetlerinin birlikte yaptıkları çalışmanın yanı sıra, Polonya askeri savcılığı da olayla ilgili ayrı bir soruşturma yürütüyor.

Polonya Başsavcılığı olayla ilgili dört ayrı senaryo üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Teknik arıza, kötü hava koşulları, pilotaj hatası ile birlikte herhangi bir terör saldırısı olma ihtimali üzerinde duruluyor. 10 Nisan'da gerçekleşen kaza sonrası tüm yolcuların DNA testleri yapılarak kimlikleri belirlendi ve Polonya'ya gönderildi.

Daha önce de internet ortamında yayınlanan silah patlamaları ve küfürlerin yer aldığı spekülasyon amaçlı üretildiği belirlenen görüntülerde siyah elbiseler içindeki insanların uçak kazasından yaralı kurtulanları öldürdükleri iddia ediliyordu.