14 Mayıs 2010

 
 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
   
 
Ukrayna, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımayı düşünmüyor

Ukrayna ile Rusya arasında son dönemde gelişen ilişkiler, Kiev'in Gürcüstan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'nın tanınması ile ilgili tartışmaları gündeme taşıdı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişenko Kommersant-Ukrayna'ya verdiği demecinde iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlıklarını tanımayı düşünmediklerini söyledi.

"Toprak bütünlüğü ve sınırların değişmezliği ilkesi bizim için temel ilke" ifadelerini kullanan Ukrayna'lı Bakan, gelecekte iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlıklarının tanınmasının da söz konusu olmadığını söyledi. Ağustos 2008'de gerçekleşen savaşın ardından bağımsızlıklarını ilan eden iki bölgeyi Rusya'nın dışında hiç bir Sovyet ülkesi tanımadı. Venezüella, Nikaragua ve Naura şimdiya kadar iki bölgeyi tanıyan ülkeler arasında yer alıyor.
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) bünyesindeki çalışmalardan memnun olduklarını ifade eden Grişenko, Ukrayna'nın BDT alternatifi olarak yapılandırılan GUAM'ın (Gürcistan, Ukrayna, Ermenistan ve Moldova) alternatif siyasi bir araç olarak kullanılmasına karşı olduklarını açıkladı. Ukrayna'lı bakana göre GUAM ekonomik ve pratik konular üzerinde çalışan bölgesel bir örgüt olarak faaliyet göstermeli.

Bu arada Moskova ve Kiev beş yıl aradan sonra tüm alanlarda ilişkleri geliştirmeye devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev 17-18 Mayıs tarihlerinde Kiev'e yeniden resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun Sivastopol'da 2042'ye kadar kalmasını sağlayan ve karşılığında doğalgazda on yıl için 40 milyar dolarlıklık indirim sağlayan Moskova, Ukrayna doğalgaz alt yapı sistemine de ortak olmak istiyor. 21 Nisan'da Medvedev'in bu ülkeye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan anlaşmaların Ukrayna parlamentosunda onaylanma sürecinde yaşanan olaylar dünya kamuoyuna yansımıştı.

Ukrayna'da 27 Şubat'ta iktidara gelen Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Medvedev'le son iki ayda ona yakın görüşme gerçekleştirdi. Medvedev'in bir aya varmadan ikinci kez gideceği Ukrayna'da yeni beş anlaşmanın parafe edilmesi bekleniyor. Bunların arasında Ukrayna enerji şirketi Naftogaz'ın Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom'la birleşmesi ile ilgili anlaşma yok. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov'la görüşmesinde ortaya attığı teklif Ukrayna tarafından sürpriz olarak değerlendirilmişti.
 
Rusya ile Türkiye arasında vizenin kalkması turizmcileri sevindirdi

Türkiye ile Rusya arasında 30 günlük vizenin kalkması Antalya'nın Manavgat ilçesinde turizmcileri sevindirdi. Vizenin kalkmasının Türk turizmi için her alanda çok güzel bir gelişme olduğuunu belirten Side Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği(Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, "Geçen yılki Rus turist gelirlerindeki kaybımızı 2010'da rahatlıkla telafi edeceğimize inanıyorum. Bu yıl Side destinasyonuna yoğun bir talep var. Hedefimiz 3 milyon 500 bin turist ağırlamak." diye konuştu.

Side Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği(Side-TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut, Türkiye ile Rusya arasında 30 günlük seyahatlerde vizenin kalkmasına sevindiklerini belirtti. Barut, vizenin kalkmasıyla birlikte ülkeye gelen Rus turist sayısında büyük artış olacağına inadığını belirtti. Dünyayı etkileyen küresel ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl Rus pazarının Türk turizmi için olumsuz geçtiğine dikkat çeken Barut, yüzde 7'lik kayıbın 2010'da telafi edileceğini söyledi.
Side destinasyonuna gelen turist ağırlını başta Almanlar olmak üzere Orta Avrupa ülkeleri olduğunun altını çizen Barut, yeni sezonda İngiliz, İskandinav ülkeleri, Bağımsız Devletler Topluluğu(BDT) ve Rus pazarının aktif olduğunu kaydetti. Barut, "Vizenin kalkmasıyla birlikte bu yıl Antalya'ya gelen Rus turist sayısında ciddi bir artışın olacağını tahmin ediyorum. Bölgemiz Rus turistler için daha cazip hale gelecektir. Bu artışın sağlanması için Rusya ile Türkiye arasında çok iyi bir şekilde hava trafiği akışı sağlanmalı. Uçak seferleri arttırılmalı. Vizenin kalkması Türk turizmi için her alanda çok güzel bir gelişme. Geçen yılki Rus turist gelirlerindeki kaybımızı 2010'da rahatlıkla telafi edeceğimize inanıyorum. Bu yıl Side destinasyonuna yoğun bir talep var. Hedefimiz 3 milyon 500 bin turist ağırlamak." diye konuştu.

Bölgeye gelen turistlerin yüzde 55'ni Almanların oluşturduğunu belirten Barut, Rus turistlerde her geçen yıl büyük artış olduğunu belirtti. Geçen yıl Antalya'ya gelen 9 milyon turistin 3 milyonunu Rus turistlerin oluşturduğunu kaydetti.
 
Rusya yabancı işçilerin şartlarını zorlaştırıyor

Rusya Parlamentosu üst kanadı Federal Konsey, eski Sovyet ülkelerinden işçi göçünü kontrol altına almak için yeni düzenlemeye gitti. Buna göre vizesiz olarak Rusya'ya giriş yapan yabancı işçiler çalışma izinlerini alabilmek için parmak izi örneği vermek zorunda kalacak.

Yeni düzenleme çocuk bakıcıları, ev hizmetçileri ve diğer meslekte çalışanlar için geçerli olacak. Şirketlerde resmi kayıtlı olarak çalışanların parmak izi örneği vermesi gerekmeyecek. Rusya'ya eski Sovyet ülkelerinden gelen göçmenler üç ay çalışma kaydı olmadan kalabiliyor.
Eski Sovyet ülkelerinden Rusya'da çalışan göçmen işçilerin her ay 1000 ruble (33 dolar) gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Ekonomik açıdan zor durumda olan Orta Asya, doğu avrupa ve Kafkaslar'dan çok sayıda göçmen çalışmak için Rusya'ya geliyor.

Resmi olmayan verilere göre sayıları 10 milyonu bulan göçmenlerin suça karışmaları nedeni ile düzenlemeye gidilmesi istenmişti. Özellikle ırkçı gruplar, göçmen karşıtı organizasyon üyeleri ile yabancılar zaman zaman sorun yaşayabiliyor.
 
Türkler Kuzey Ren Vestfalya parlamentosunu 'fethetti'

KÖLN - Almanya’nın en kalabalık eyaleti olan ve 18 milyonluk nüfusunun 1 milyonunu Türklerin oluşturduğu Kuzey Ren Vestfalya’da, pazar günkü seçimde eyalet parlamentosuna ilk kez Türk asıllı vekiller girdi. İki vekil çıkarması beklenen Türk asıllılar, eyalet parlamentosuna altı vekil soktu.
Başkenti Düsseldorf, en büyük kenti Köln olan Kuzey Ren Vestfalya’da seçmen, Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için çıkarılan paketin getireceği ekonomik yüke tepkisini sandıkta gösterdi. Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) yüzde 34.6 ile ortakları Hür Demokratlar (FDP) yüzde 6.7 oranında oyla eyalet parlamentosundaki çoğunluklarını yitirirken, yüzde 34.5 oranında kalan Sosyal Demokratlar (SPD) Yeşillerin yüzde 12.1’lik çıkışıyla güldü. Sol Parti de yüzde 5.6 oranında oy topladı. SPD’nin Bochum’dan aday gösterdiği Serdar Yüksel ve Wesel’den aday gösterdiği İbrahim Yetim, doğrudan seçilerek parlamentoya girdi. Yeşiller’in 22. sıra adayı Arif Ünal, Sol Parti’nin 8. sıra adayı Ali Atalan, 9. sıra adayı Özlem Alev Demirel ve 11. sıra adayı Hamide Akbayır listeden milletvekili seçildi.

Yüksel, en yakın rakibinden 12 bin, Yetim de 7 bin 500 fazla oy aldı. Yüksel, çok mutlu olduğunu ve göçmenleri en iyi şekilde temsil etmek istediğini söyledi. Ünal, 60 yıllık eyalet parlamentosu tarihinde ilk Türk asıllı vekiller olarak tarihe geçtiklerine dikkati çekip kendilerine büyük sorumluluk düştüğünü belirtti. 26 yaşındaki Demirel de, sosyal haklar ve işçi hakları için şimdiden önerge hazırlamaya başladığını söyledi.
Türklerin kurduğu Yenilik ve Adalet Partisi (BİG) ise, ilk kez katıldığı seçimde 13 bin 849 oyla yüzde 0.2 oranında kaldı. 17 adaydan 10’unu Türklerden seçen BİG’in listesindeki kadın doğum doktoru Canan Azak eyaletin ilk başörtülü vekil adayı olmuştu. (aa)
 
ABD'de entelektüeller Obama'ya savaş açtı!

NEW YORK - Aralarında filozof ve dilbilimci Noam Chomsky ya da LA Confidential’ın aktörü James Cromwell’in bulunduğu 2 bin imzalı ilanda, George W. Bush ve ardılı Barack Obama’nın resimleri, FBI’ın suçluları arama ilanlarındaki gibi yerleştirilerek "Suç suçtur, kimin işlediğinin pek önemi yoktur" ifadesi kullanıldı.

New York Review of Books’taki manifestoda, ABD’nin güvenlik politikası ve Irak ile Afganistan’da insan hakları konularında Obama, selefi Bush’a yakın bir yaklaşım sergilemekle suçlandı.

Metinde özellikle, 2008’de solcu entelektüellerin coşkulu desteğiyle seçilen Barack Obama, Yemen’de El Kaide ile işbirliği yaptığından kuşkulanılan Amerikan vatandaşı Enver El Avlaki’nin öldürülmesine "yeşil ışık" yakmakla suçlandı.

Obama için "bir şekilde Bush’tan daha kötü" değerlendirmesi yapılan manifestoda, "Çünkü Obama, sadece kendi inancından kaynaklanan şüpheleri veya CIA’nın kuşkuları doğrultusunda, terörist olduğundan şüphelenilen Amerikan vatandaşlarını ortadan kaldırma hakkı bulunduğunu savunuyor, Bush hiçbir zaman bu tip bir uygulamayı açıkça üstlenmedi" ifadesine yer verildi. Manifesto, internette de imzaya açıldı. (aa)
 
En çok turist Almanya ve Rusya'dan geliyor

Alman ve Rus turistlerin tatil için tercihi yine Antalya... Bu yılın dört aylık döneminde Antalya’ya gelen Alman turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,03, Rus turist sayısı ise yüzde 33,10 arttı.

Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, bu yılın dört aylık döneminde Antalya’ya hava yoluyla, 100’den fazla ülkeden 92 bin 308’i gurbetçiler olmak üzere 1 milyon 124 bin turist geldi.

Bu yılın dört aylık döneminde milliyetlerine göre dağılıma bakıldığında Antalya’yı en çok tercih edenler arasında Almanlar birinci sırada yer aldı. Almanları Ruslar izledi. Geçen yıla göre bu yılın dört ayında Alman turist sayısı yüzde 20,03 oranında artarak, 471 bin 194, Rus turist sayısı yüzde 33,10 artışla 89 bin 366, Fransız turist sayısı yüzde 43,73 artışla 62 bin 141, İsrailli turist sayısı yüzde 21,16 artışla 33 bin 361 oldu.

TURİST SAYISI ARTAN ÜLKELER
Dört aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre en fazla turist artışının yaşandığı ülkeler arasında ilk sıralarda İran, Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan yer aldı. İranlı turist sayısı yüzde 137,00 artışla yıllar ortalamasında en yüksek rakama ulaşarak, 22 bin 280 oldu. Çek Cumhuriyeti’nden gelen turist sayısı yüzde 105,65 oranında artışla 6 bin 147’ye, Sırbistanlı turist sayısı ise yüzde 189,33 artışla 651’e çıktı.

TURİST SAYISI AZALAN ÜLKELER
Öte yandan bazı ülkelerden Antalya’ya tatil için gelen turist sayısında düşüş yaşandı. Hollanda’dan Antalya’ya gelen turist sayısı, dört aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,88 azaldı ve Antalya’ya 60 bin 463 Hollandalı turist geldi. Küresel krizin en çok hissedildiği Belçika’dan gelen turist sayısı yüzde 2,24 oranında düştü ve 32 bin 825 oldu. Polonyalı turist sayısı da yüzde 6,46 düşüşle 9 bin 897, İtalyan turist sayısı yüzde 17,69 düşüşle 3 bin 275, İspanyol turist sayısı yüzde 19,85 düşüşle 3 bin 194, Slovenya’dan gelen turist sayısı yüzde 23,84 düşüşle 1878, Romen turist sayısı yüzde 23,75 düşüşle 1808, Macar turist sayısı yüzde 6,28 düşüşle 1642 olarak gerçekleşti. (aa)