13 Mayıs 2010

 
 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
   
 
Çeçenistan ve Abhazya Arasında İşbirliği Gelişiyor

Çeçenistan ve Abhazya arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı ve Hükümet Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Çeçenistan Başbakanı Odes Baysultanov ve Abhazya Başbakanı Sergey Şamba, iki cumhuriyet arasında işbirliği öngören protokolü Grozni'de imzaladılar.

Abhazya ve Çeçenistan arasında imzalanan işbirliği protokolü ticaret-ekonomi, tarım, kültür, eğitim, spor, turizm ve gençlerin eğitimi alanında işbirliğini öngörüyor.

Çeçenistan Başbakanı Odes Baysultanov, imzalanan protokolün Abhazya ve Çeçenistan arasında işbirliğini geliştireceğini söyledi.

Abhazya Başbakanı Sergey Şamba başkanlığındaki Abhazya delegasyonunun Çeçenistan ziyareti iki gün sürdü.
 
KÇC Danışma Meclisi Şebzuhov Öldürüldü

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti'nde Adige Xable ilçesi yöneticisi ve ilçe adına Devlet Başkanı Boris Yebzeyev’in danışma meclisinde yer alan Fral Şebzuhov silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

KÇR devlet başkanı Life news muhabirine yaptığı açıklamada Şebzuhov’un öldürülmesinin siyasi bir cinayet olduğunu söyledi.

Yebzeyev’e göre hiç bir ticari faaliyeti olmayan Fral Şebzuhov aynı zamanda çok dürüst bir kişiydi ve uzun yıllar yasa uygulayıcı olarak görev yaptıktan sonra ilçe başkanlığına seçilmişti.

Yebzeyew bu alaycı cinayet için öfkeli olduğunu ve kolluk kuvvetlerinin bu konuyu soruşturup açıklığa kavuşturması için her türlü desteği vereceğini ifade etti.

Çerkessk şehrinin Leninskaya istasyonu yakınlarında üzerine ateş açılan Şebzuhov saldırganlardan kaçmaya çalıştıysa da başarılı olamadı.

Yakında yapılacak başbakanlık görev değişimi için en önemli aday olarak gösterilen Fral Şebzuhov'un öldürülmesinin bir siyasi cinayet olduğu konusunda fakir birliği var.
 
KBC'de Terör Yine İş Başında

KBC Baksan şehrinde 12 Mayıs günü öğle saatlerinde bir polis aracı bomba ile patlatıldı.
İçerisinde iki polis memurunun olduğu araç belirlenemeyen tip bir patlayıcı ile havaya uçurulduğu bildirildi.

Polis memurlarının şarapnel parçaları ile ağır yaralandığı sürücünün özellikle bacaklarından ciddi hasar gördüğü ve her iki memurun da hastaneye sevk edildikleri bildirildi.

Regnum ajansının haberine göre Baksan bölgesinde özellikle son dönemde güvenlik güçlerine yapılan saldırılarda ciddi bir artış görüldüğü belirtiliyor.
 
KBC Nalçik şehrinde özürlüler için asansörlü iki toplu taşıma aracı hizmete girdi.

Tekerlekli sandalyeye mahkum özürlülerin de istifade edebileceği yarı otomatik asansörlü otobüsler tüm şehri kapsayacak şekilde hastaneler, sağlık ilaç ve tedavi merkezleri, postaneler ,sigorta ve emekli fonu , yaşlılar evi gibi birimlerin bulunduğu özel bir güzergah üzerinde çalışacak.

8.4 milyon rubleye malolan iki otobüs için harcanan bedelin % 70’I federal bütçeden geri kalanı ise yerel bütçeden karşılanacak.
 
Sinema Filmleri Festivali tamamlandı.

4-7 mayıs tarihleri arasında KBC’de düzenlenen “Kafkasya ve Dünya “ isimli R.F sinema filmleri festivali tamamlandı.

Terörizme hayır sloganı altında yapılan festivale katılan 20 film Nalçik, Baksan ,Terek ,Prohladnı ve Tırnauz şehirlerinde değişik sinemalarda gösterildi.
Muhadin Kandur’un Çerkes filminin de gösterildiği ve çok büyük ilgi gördüğü festivalin kapanış kokteyline katılan Başbakan Merkulov ve parlamento başkanı Çeçenow bu tür bir festivalin cumhuriyette ilk kez yapıldığını belirterek, 2.dünya savaşı zaferinin 65. yıldönümüne denk gelen bu günlerde bu güne kadar çekilmiş en iyi savaş filmlerini görme imkanı bulduklarını ifade ettiler ve festivale katılan herkese teşekkür ettiler.
 
Rusya Vizeleri Kalktı

Vizelerin kaldırılması ile ilgili anlaşmanın detayları
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Rusya ile Türkiye arasında 30 gün süreli vizelerin kaldırılmasını öngören anlaşma ile ilgili açıklama yaptı:
“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine ilişkin Usullere Dair Anlaşma” Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından Ankara’da bugün (12 Mayıs 2010) imzalanmıştır.

Bu çerçevede, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşları birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat yapabileceklerdir. Vize muafiyeti 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacaktır.

Ülkelerimiz arasında vizesiz seyahat rejiminin tesisi, dost Türk ve Rus halkları arasında kültürel ve sosyal bağların daha ileriye götürülmesini sağlamanın yanı sıra, iki ülke işadamları arasındaki temasların artmasına vesile olmak suretiyle, ekonomik ve ticari ilişkilerimize katkıda bulunacaktır.

Anılan Anlaşma her iki ülkede gerekli yasal süreç tamamlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.