07 Mayıs 2010

 
 

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
   
 
Rusya İstanbul başkonsolosu: Vize kalktı diye kimse havaalanına koşmasın

Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in ziyareti öncesi Zaman'a konuşan Rusya İstanbul Başkonsolosu Alexey Erkhov, Rusya ile Türkiye arasında imzalanması beklenen vize anlaşmasının kabul edilmesinin hemen ardından yürürlüğe giremeyeceğini söyledi. İki ülke ilişkilerinin çok ileri düzeyde olduğunu belirten Rus diplomat, Türkiye ve Rusya arasında hiçbir konuda çekişme olmadığını vurguladı.

Rusya'nın İstanbul Başkonsolosu Alexey Erkhov, iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin imzalanması beklenen anlaşmanın, kabülünden hemen sonra yürürlüğe girmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, Türk kamuoyuna, "havaalanlarına akın etmeyin, konsolosluk sitemizdeki talimatları bekleyin" çağrısında bulundu. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 11-12 Mayıs'ta Türkiye'ye düzenleyeceği ziyareti öncesi Zaman'a verdiği mülakatta, vizelerin kaldırılacağına ilişkin beklentinin hatırlatıldığı Erkhov, "Halen Türk ve Rus uzmanlar vizesiz seyahat anlaşmasının metni üzerinde çalışıyor. Ne aşamada oldukları ve metnin ziyarete yetişip yetişmeyeceği konusunda bilgim yok. Ancak böyle bir anlaşma yapacağımızdan şüphem yok." diye konuştu.

Rus Başkonsolos, vizesiz seyahat anlaşmalarının kısa sürede uygulamaya giremeyeceğine, uygulama için bazı idari tedbirlerin hazırlanmasının zaman alacağına işaret etti. Bunun birkaç ay sürebileceğini aktaran Alexey Erkhov, "Anlaşmanın imzalandığını duyar duymaz havaalanlarına akın etmemelerini şiddetle tavsiye ediyorum. İnternet sitemizdeki tavsiyelerimizi takip etsinler." dedi. Vizesiz seyahatin insanlar için rahatlık olacağını ifade eden Erkhov, bazı vizelerin hâlâ yürürlükte olabileceğini belirterek, "Öğrenciler ve belki iş için uzun süreli vize böyle olabilir. Bu uzmanlara kalmış bir şey. Bekleyip göreceğiz." diye ekledi.
 
Çin Devlet Başkanı Hu Cintao hafta sonu Rusya'da

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'nun hafta sonunda Rusya'ya yapacağı ziyaretin, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini güçlendireceği belirtildi.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Çeng Guoping, Devlet Başkanı Hu'nun Rus mevkidaşı Dimitriy Medvedev'in davetlisi olarak "Büyük Anayurt Savaşı"nın sona ermesinin 65. yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek törene katılacağını belirtti.

Savaşın sona ermesinin yıldönümünü kutlamanın Rusya için büyük anlam taşıdığına işaret eden Çeng, kutlamaların uluslararası toplumun tarihi hatırlamasına, birliği aramasına ve barışı güçlendirmesine yardımcı olacağı görüşünü dile getirdi.

Çinli yetkili Pekin'de ziyaretle ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında, Hu'nun kutlamalar kapsamında bazı ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler yapacağını ve 2. Dünya Savaşı sırasında Japon birlikleri tarafından işgal edilen Çin'in kuzeydoğusundaki bölgelerin kurtarılmasına katılan Rus gazilere şeref ödülü vereceğini söyledi.

Hu'nun kutlamalara katılmasının ikili ilişkilerdeki büyük bir olay olduğu ve ikili stratejik koordinasyonun ruhunu yansıttığı değerlendirmesinde bulunan Çeng, "Hu'nun ziyaretinin ikili stratejik ortaklık ve koordinasyonun güçlendirilmesi yönündeki güveni artıracağına inanıyoruz" diye konuştu. Çeng, Çin-Rusya ilişkilerini "büyük ülkeler arasındaki en yakın ve en dinamik ilişki" olarak nitelerken, bu ilişkilerin büyük potansiyele sahip olduğunu ve Hu ile Medvedev'in bu yıl birçok kez biraya gelebileceğini ifade etti.

Rusya Parlamentosu üst kanadı Federal Konsey Başkanı Sergey Mironov ve Duma Başkanı Boris Grizlov bu yıl Çin'e, Çin Başbakanı Ven Ciabao da Rusya'ya gidecek.

Çeng, iki ülke arasındaki ticaretin yılın ilk çeyreğinde yüzde 64 genişleyerek 12 milyar doları bulduğu bilgisini verirken, finansal krizin geride kalmasıyla ikili ticaretin yıl sonunda 60-80 milyar dolara ulaşabileceği tahmininde bulundu.

Çeng, Skovoridiono'dan Çin'in kuzeydoğusundaki Daçing şehrine ulaşan 1030 kilometre uzunluğundaki petrol boru hattının plana göre bu yıl sonunda tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Söz konusu boru hattından 2011 ile 2030 yılları arasında Rusya'dan Çin'e yılda 15 milyon ton ham petrol taşınacak.
 
Bombalamadan zarar görenlere yardım.

KBC hükümetince yapılan açıklamaya göre 1 Mayıs günü Nalçik hipodromundaki bombalamadan zarar görenlere ekonomik yardım yapılacak.
Bombalı saldırıda yaralanan ve zarar görenlerin sağlık ve tedavi ücretlerinin karşılanması amacıyla,federal bütçeden yardım yapılacağı ve kararın R.F. Başbakanı Putin tarafından imzalandığı bildirildi.

Olayda zarar görenlere yaralanma veya olaydan zarar görme derecesine göre kişi başına 150 000 ile 300 000 ruble arasında yardım yapılacağı belirtildi.
 
Medvedev kahraman kentlere ödül dağıttı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı direniş gösteren beş Rus kentine “Asker şanlı kent” ödülünü takdim etti.

Kremlin Sarayı’nda düzenlenen törene savaş gazileri ve gençler de katıldı. Törende konuşma yapan Medvedev savaş yıllarında halkın tek yumruk olarak işgalci Nazi birliklere karşı amansız mücadele ettiğini belirtti. Medvedev, “Halkımız 20.yüzyılın ve genelde insanoğlunun karşılaştığı en amansız savaşını kazandı. Bizim görevimiz vatanını savunan her kahramanı unutmamak ve anmaktır.” dedi.
Medvedev beş kente verilecek ödülü tanıtırken, bu kentlerin tarihin her aşamasında yaşanan çeşitli savaşlarda işgalcilere karşı direndiğini de hatırlattı.

Daha sonra Medvedev, Volokolamsk, Bryansk, Nalçik, Viborg ve Kalaça-na-Donu kent belediye başkanlarına “Asker şanlı kent” ödülünü sundu.
 
Rusya'nın rezerv fonlarının üçte ikisi eridi

Rusya'nın kötü günler için sakladığı rezerv fonları hızla erimeye devam ediyor. 1 Mayıs 2010 itibari ile bir yıl öncesine göre yüzde 67 azalan fonlar 40,6 milyar dolara kadar düştü. Sadece Nisan 2010'da fonlardan 11,9 milyar dolar harcanırken, benzer harcama oranının devam etmesi durumunda yıl sonuna kadar fonların tamamı ile biteceğine dikkat çekiliyor.

Rusya Maliye Bakanlığı'ndan alınan verileri değerlendiren Kommmersant, 2009'da toplam rezervlerden 101 milyar dolar bütçe açığının kapatılması için harcandığını kaydetti. Hükümet 2010'un ilk yarısında da toplam 38,9 milyar dolar rezerv fonlarından harcama yapmayı planlıyor.
2010'un ikinci yarısı ile ilgili herhangi bir öngörü yapılmazken, bu yılki bütçe açığının yaklaşık 100 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gayri safi milli hasılanın yüzde 6,8'ine denk gelecek açığın tüm rezervleri tüketmesinden endişe ediliyor.

Maliye Bakanı Aleksey Kudrin geçen hafta yaptığı açıklamada küresel ekonomik toparlanma ile birlikte Rusya ekonomisinin 2010'da büyüme hedefinin yüzde 4 olarak revize edildiğini açıklamıştı. Özellikle petrol varil fiyatlarının 80 doların üzerinde seyretmesi Rusya'nın 2010'da 5,5 milyar dolarlık bir dış borçlanma ile yetinmesini sağlayacak.
 
Rusya’da helal mağazaya bomba: Biri ağır 3 yaralı

Rusya’nın kuzey başkenti St.Petersburg’ta Müslümanların alış veriş yaptığı bir mağazaya el bombası atıldı.

St.Petersburg’ta kent camisinin 30 metre yakınında bulunan Halal Avgust adlı gıda mağazaya kimliği belirsiz iki kişi el bombası attı. Olay cami ve mağazanın bulunduğu Konnoy sokağında saat 10.20’te meydana geldi. Görgü tanıkları, iki kişinin koşarak mağazaya girdiği ve ellerindeki F-1 tipli el bombasını yere attığını kaydetti.

Olayda mağaza çalışanları Tamerlan Kazeyev (61), Abdulatif Mamadjanov (24) ve Diana Psaplagarova (24) yaralandı. Rus güvenlik güçleri saldırıyla ilgili olay yerinde incelemelerde bulunuyor. Yaralanan bayan Psaplagarova’nın durumun ağır olduğu da gelen haberler arasında. Yaralılar acilen kent Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Rusya Başsavcılığı Soruşturma Komisyonu olayla ilgili soruşturma başlattı. Başsavcılık’tan yapılan resmi açıklamada aşırılıkçı gruplar dahil çeşitli versiyonlar üzerinde araştırma yaptıkları da belirtildi.