30 Nisan 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 

Nalçik Hipodromu'nda Bomba Patladı

1 Mayıs günü saat öğle saatlerinde Nalçik hipodromunda bomba patladı.

1 Mayıs törenleri çerçevesinde yapılacak olan at yarışları nedeniyle halkın yoğun olarak bulundu bir sırada gerçekleşen bombalama nedeni ile çok sayıda yaralı var.
Hipodrom çevresindeki yolların kapatıldığı ve yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı alana kimsenin girmesine izin verilmiyor.

Yapılan ilk açıklamalara göre 1 kişinin öldüğü 21 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Ölen Saidi Şıbzıho’nun ikinci dünya savaşı gazisi ve 1906 doğumlu olduğu bildirildi.

Yaralılar arasında KBC kültür bakanı Ruslan Firov , Eski İçişleri Bakanı Haçim Şogenov , gazeteci Albert Dışekov ve iş adamı Valadimir Sekrekov’un bulunduğu bildirildi.
Radyo Mayak tarafından verilen ilk habere göre olay saat 12.40 civarında meydana geldi.

KBC devlet başkanı Arsen Kanoko olaydan sonra yaptığı açıklamada, olayın ekstremist grubun lideri Astemirovun kısa süre önce öldürülmesine bir misilleme olabileceğini ve cumhuriyetteki huzuru bozmak isteyenlerin 1 Mayıs bayramına denk getirerek bu tür bir eylemi gerçekleştirmiş olabileceklerini söyledi
 
KBC Başkenti Nalçik’te 2009 yılının başarılı iş adamları seçildi.

Küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında yapılan ve 2002 yılından bu yana devam eden ve çeşitli kategorilerde birincilerin seçildiği yarışmalarda bu yıl 9 ayrı kategoride en iyiler belirlenerek ödüllendirildi.

Değerlendirmeler işletmelerin finansman durumu, vergi ödemeleri, çalışan ücretleri ve sosyal projelere katkıları göz önünde bulundurularak yapılıyor.
KBC’de 12000 civarında küçük ve orta ölçekli işletme mevcut olup bu iş yerlerinde 55 000 kişi istihdam ediliyor.
 
Adigey cumhuriyetinin Ünlü Nalmes halk dansları topluluğu, 22 nisan 10 mayıs tarihleri arasında Amerikanın Virginia eyaleti Norfolk şehrinde düzenlenecek olan Dünya kültür festivaline katılacak

Halk dansları topluluğu sanat yönetmeni Kul Muhamed tarafından yapılan açıklamada topluluğun festivale katılacağı ve daha sonrasında 2 konser vereceği,bu konserlerden bir tanesinin Adigelerin yoğun olarak yaşadığı New Jersey’de yapılacağı bildirildi.

Nalmes halk dansları topluluğu 12 haziran tarihinde de Fransa da yapılacak olan Rusya Federasyonu günleri programı kapsamında Fransa’da bir konser verecek.
 
Abhazya ve Başkurdistan cumhuriyeti arasında ikili işbirliği anlaşması imzalandı

Abhazya’yı ziyaret eden Başkurdistan heyeti devlet başkanı Sergey Bağapş tarafından da kabul edildi. Yapılan açıklamada iki cumhuriyet arasında eğitim petrokimya makine endüstrisi ve tarım teknolojileri konusunda işbirliği imkanı olduğu ifade edilerek bu konularda ne tür ortaklıkların yapılabileceği konusunda detay çalışma yapılması kararı alındı.
 
22-23 nisan tarihlerinde KBC’ni ziyaret eden Kuzey Kafkasya bölge valisi Aleksandr Hloponin Baksan’da yeni faaliyete geçen Türk ortaklı Ce-Ha büro mobilyaları fabrikasını ve en son teknoloji ile üretim yapan İtalyan ortaklı Agro-Kom firmasına ait modern sera’yı ziyaret etti.

Baksan Şehrinde kurulan ve şu anda 160 kişi çalıştıran Ce-Ha büro mobilyaları fabrikası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde 600 kişi istihdam edecek.

Agro kom sera işletmesinin şu anda 20 hektar alanda üretim yaptığı ve proje tamamladığında toplam üretim sahasının 30 hektar olacağı bildirildi.
Daha sonra cumhuriyetin sosyal ve ekonomik programı üzerine çalışmalar yapmak üzere Nalçik şehrine dönen Hloponin, KBC’de iyi çalışan ve iyi organize olmuş bir yapı oluşturulduğunu ifade ederek bölgenin yeni yapılanma programında bu tecrübeden istifade edileceğini söyledi.
Enerji üretimi, büyük tarım işletmeleri ve turizm yatırımları ve eğitim yatırımlarının öncelikli olacağını söyleyen bölge valisi, en sıkıntılı alanın enerji konusu olduğunu belirterek bu konuda çalışacak özel bir komisyon kuracağını ifade etti.

Daha sonra söz alan devlet başkanı Kanoko ise, cumhuriyetteki son durumdan bahsederek ekonomik büyümenin önceki yıllara göre 2.5 kat arttığını federal bütçeden alınan katkının yüzde 70’lerden 54’e düşürüldüğünü ,cumhuriyetin maaş ödemeleri nedeniyle borcunun bulunmadığını belirterek “fakat bütün bunlara rağmen cumhuriyette yaşayan insanların ticari hayattan paylarına düşen miktar R.F ortalamasının çok altındadır, bu sorunu çözmek için yeni yatırımlara ve yatırımcılara ihtiyaç var, bu konuda da sizden yardım bekliyoruz” dedi.
Daha sonra KBC devlet üniversitesini ziyaret eden Hloponin burada eğitimciler ve öğrencilerle bir toplantı yaptı.