17 Nisan 2010

 

CircassianCenter / Haber Merkezi

   
 
Adigey Cumhuriyeti’ne Almanya’dan kesin dönüş yapmış olan değerli thamademiz Dr. Yedic Batıray Özbek’in Çerkesler-Adigeler isimli albümü çıktı.

Albümde 17. 19. yüzyıllar arasında Avrupalı ressamların Çerkeslerle ilgili 200’e yakın eseri yer alıyor.

Aynı zamanda felsefe doktoru olan Batıray Yedic’in 30 yıla yakın bir sürede topladığı resimlerden eski Çerkes yaşamına ve kültürüne dair pek çok yeni bilgi edinilebiliyor, o dönemin savaşçı giyim biçimini, kadınların giyim biçimini, Çerkes evlerinin yapı tarzı gibi bir çok konuda fikir veriyor bu albüm.

Albüm o dönemlerde Avrupalı bir çok yazarın gezginin ve ressamın Çerkesler üzerine çalışmaları olduğunun ve Çerkes kültürünün zenginliğinin de bir kanıtı aynı zamanda. Albümde resimlerle birlikte her resmin dönemine ait bilgiler de yer alıyor.

15 Nisan tarihinde Adigey müzesinde prezentasyonu yapılacak albümden sonra, yine Dr. Yedic’in topladığı Çerkes topraklarını ve sınırlarını gösteren eski dönem haritaları sergisinin açılışı yapılacak.
 
Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nden 2 Avrupa şampiyonu çıktı.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de devam eden Avrupa Güreş Şampiyonası’nda serbest stil 84 kiloda Kabardey Balkar Cumhuriyeti sporcularından WURIŞ Anzor Avrupa Şampiyonu oldu.

Yine 120 kiloda Kabardey Balkar Cumhuriyeti sporcularından ve iki dünya şampiyonluğu sahibi MAHUE Bilal de tüm rakiplerini yenerek Avrupa Şampiyonluğunu kazandı.
 
Nalçik’te bulunan ve diasporadan anayurda dönüş konusunda faaliyet gösteren Perit Derneği bir konser düzenledi

Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin tanınmış sanatçıları ve folklor grupları yanı sıra, Çerkessk’ten ve Türkiye’den de sanatçıların katıldığı konser yoğun ilgi gördü.

Şehrin en büyük konser salonunu tümüyle dolduran dinleyiciler, sanatçıların şarkıları ve halkdansları ekiplerinin dansları ile coşkulu bir gece geçirdiler.
Diasporadan konsere gelen ŞTIM Müteha Gülsu ile BLENAWUE Eyüp Ataş’ın yoğun ilgi ile karşılandığı gecede TAŞLO Ali, BATIR Muhadin, TXAĞALEC Svetlana, Sultan Uragan, Çerkes Asiyat, SOQUR Olga gibi tanınmış isimler sahne aldılar. Ayrıca üniversiteli gençlerin müzik ve dans grubu Amiks, Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin tanınmış halk dansları grupları Kabardinka ve Hatti halk dansları ekipleri de dans gösterileri sundular.

Açılışta bir konuşma yapan Kabardey Balkar Cumhuriyeti enformasyon ve gençlik bakanı PAŞTI Boris, diaspora ve anayurdu birbirine yakınlaştıran her tür çalışmayı takdirle karşıladıklarını ifade ederek, ”zaten biz Perit Derneği ile geçen yıldan bu yana ortak çalışmalar yürütüyoruz, bu güzel gecede yine bir araya gelmiş olmak bizleri mutlu etti” dedi.
Sanatçı aralarında sürekli diaspora Çerkeslerini ve anayurda dönmüş Çerkesleri tanıtıcı bilgiler verilen konser sonunda, diasporada çalışmalarda bulunan ve araştırmalarını “Türkiye’deki Çerkesler” adı ile kitaplaştıran gazeteci yazar ŞIRDİY Marina ve Türkiye’de Çerkesce eğitim veren öğretmenleri yetiştiren eğitimci TABIŞ Murat’a diaspora adına birer teşekkür plaketi verilerek verildi.
 
Ria Novosti ajansının bildirdiğine göre Kuzey Kafkasya federal bölgesinde yayın yapacak federal bir Televizyon kanalı kurulacak

Bölge valisi Aleksandr Hloponin’in ifadelerine dayandırılan habere göre kuzey Kafkas halklarının zengin bir kültüre sahip olduğunu ifade eden vali, bu bölgedeki halkların kültürlerini tanıtacak yeni bir kanalın kurulacağını ifade etti.

Habere göre bu öneri geçtiğimiz günlerde yapılan kuzey Kafkasya genç parlamenterler toplantısında görüşülmüş ve validen böyle bir talepte bulunulması yönünde karar alınmıştı.
 
Adigey cumhuriyetinde, son dönem teknolojik gelişmeleri devlet idaresinde kullanılabilir hale getirmek amacıyla enformasyon teknolojileri merkezi oluşturuldu

2015 yılında faaliyete geçirilmesi ve E devlet sistemine geçilmesi amaçlanan bu projede, enformasyon teknolojileri merkezi doğrudan Adigey devlet başkanı THAKUŞİNE Aslan’a bağlı çalışacak.

Kısaca E devlet altyapısını oluşturacak olan yeni projede, ilk etapta sağlık, istihdam , sosyal birimler, tapu ve vergi dairelerinde faaliyete geçirilecek.
 
Karaçay Çerkes’de terörle mücadele kapsamında yapılan genel kontrol ve aramalarda 300 civarında silah ve mühimmat ele geçirildi

Çeşitli silahlar, mermiler yanı sıra 2 kilogram civarında da patlayıcı ele geçen genel aramalarda, bu silah ve mühimmatı bulunduran kişiler hakkında 58 ayrı dava açıldı.
 
Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nde yeni bir silah teslimi kampanyası düzenlendi

15 Nisan’da başlayan kampanyada kullandığı yasadışı silahları teslim edenler hakkında yasal işlem yapılmayacağı ve nereden bulduğunun da sorulmayacağı belirtildi.

Ayrıca getirilen her silah için de kişi başına 8 bin Ruble’yi geçmemek kaydı ile vatandaşlara belirli bir bedel ödenecek. Buna göre tabanca için 4 bin ile 4 bin 800 Ruble, otomatik tüfek av tüfeği 5 bin 600 Ruble, bomba atar için 8 bin Ruble, el bombası 2 bin 400 Ruble, gaz tabancası ve mayın için de bin 600 Ruble.

2006 yılında bu şekilde 4 kez düzenlenen silah teslim kampanyalarında 721 silah, 12 kilogram patlayıcı, 52 fünye, 427 metre fünye fitili ve 18 bin 500 mermi teslim edilmiş bunların bedeli olarak 2 milyon 900 bin Ruble tazminat ödenmişti.
 
Rusya vatandaşları, Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Başbakan Vladimir Putin ve onun çevresinin etkisinde faaliyet gösterdiğine inanıyor

Rus Levada kamuoyu araştırma merkezinin bin 600 vatandaş arasında ve Rusya’nın 44 bölgesinde gerçekleştirdiği ankette Rusların yüzde 66’sı Başkan Medvedev’in Başbakan Putin’in etkisi altında karar aldığını belirtti.

Vatandaşların yüzde 22’si Medvedev’in bağımsız siyaset yaptığı düşünürken, Rusların yüzde 14’ü Medvedev’in giderek Putin’in siyasi rotasını değiştirdiğini belirtiyor.

İktidar paylaşımında ise düşünceler bir miktar değişiyor. Vatandaşların yüzde 55’i ülkedeki iktidarın eşit oranda Başkan ve Başbakan’ın elinde olduğunu savunuyor. Yüzde 28’i iktidarın Putin’in elinde olduğunu düşünürken, yüzde 13’ü ise Medvedev’in kontrolünde olduğuna inanıyor.
 
Türk Hava Yolları (THY), İstanbul'dan Rusya'nın Soçi kentine sefer düzenleyecek

THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, 25 Mayıs tarihinde başlayacak İstanbul-Soçi seferleri, haftada üç gün gerçekleşecek.

Açıklamada, Soçi'nin, Ekaterinburg, Kazan, Moskova, Rostov, St. Petersburg ve Ufa'dan sonra THY'nin Rusya'ya uçuş düzenlediği yedinci şehir olacağı belirtilerek, Soçi ile yurt dışı uçuş nokta sayısının 121'e ulaşacağı kaydedildi.

İstanbul-Soçi seferleri salı, perşembe ve pazar günleri karşılıklı olarak haftada üç kez gerçekleşecek.

İstanbul çıkışlı Soçi seferlerinde, 25 Mayıs-30 Haziran tarihleri arasında uygulanacak kampanya ile gidiş-dönüş vergiler hariç 175 Avro’dan başlayan fiyatlarla seyahat edilebileceği bildirildi.
 
Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı ülkedeki tüm emniyet birimlerini Nisan ve Mayıs aylarında ırkçı saldırıların artabileceği konusunda uyardı

20 Nisan’da Hitler’in doğum günü, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve 9 Mayıs Zafer Bayramı nedeniyle ülkede faşist grupların ve aşırı grupların faaliyetlerini yoğunlaştıracağı konusunda bulgular olduğu ifade edilerek bu konularda tüm ülkede ilgili birimlerin çalışmalarını titizlikle yürütmeleri istendi.

İnterfax ajansının bildirdiğine göre son bombalama olaylarının da bu tür aşırı faaliyetlere uygun zemin hazırladığı belirtilerek emniyet birimlerinin bütün bölgelerde bu tür aşırı faaliyetleri ve gençlik gruplarını titizlikle izlemesi talimatı verildi.