ADİGEY'DE KÜRTÇE EĞİTİM

  Özgür Politika Gazetesi, 16 Nisan 2003  
   
 
Adige Özerk Cumhuriyeti'nde Kürtçe eğitimi veriliyor, ancak ders kitabı konusunda sıkıntı çekiliyor. Prabrajênsk Köyü ilköğretim okulunda Kürtçe dersi öğretmeni Mihemedê Elîs, Kürdistan Öğretmenler Birliği (YMK) ve diğer kurum ve kuruluşlardan yardım istiyor.

QASIMLO GIMGIM/MHA/ADIGE

Adige Özerk Cumhuriyeti'nde, Prabrajênsk Köyü İlköğrenim okulunda Kürt çocuklarına Kürtçe dersleri veriliyor. Geçtiğimiz öğrenim yılında eğitimi başlattıklarını söyleyen okulun Kürtçe dersi öğretmeni Mihemedê Elîs, ders kitabı sıkıntısını çektiklerini belirterek, başta Kürdistan Öğretmenler Birliği olmak üzere, Kürt kurum ve kuruluşlarından yardım talebinde bulundu.

Adige Özerk Cumhuriyeti Prabrajênsk Köyü ilköğretim okulunda Kürtçe dersleri 2002 eğitim-öğretim yılında verilmeye başlandı. Kürtçe dersi öğretmeni Mihemedê Elîs, Rusya'da azınlıklara tanınan "ana dilde eğitim hakkı" yasaları çerçevesinde Ulusal Kültürel Kürt Otonomisinin çabalarıyla dersleri vermeye başladıklarını belirtti.

Birinci sınıftan, 6.sınıfa kadar her sınıfa haftada iki ders verdiklerini belirten Mihemedê Elîs, "Çocuklarımız kendi ana dilleriyle eğitim gördükleri için çok mutluyuz. Geldiğimiz bu alanda çocuklarımızın dil ve kültürlerini unutmalarını istemiyoruz. Bunun için dil ve kültür çalışmalarımızı daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte Kürtlerin yaşadıkları diğer köylerde de eğitime başlayacağız. Ama bu alandaki ilk deneme olduğu için yaşadığımız bazı sıkıntılar var. Her köyde eğitimi verecek öğretmen bulamıyoruz. Yine üzerinde ders vereceğimiz kaynak sıkıntımız var" dedi.

Sovyetler Birliği döneminden kalma ders kitaplarını esas almak zorunda kaldıklarını belirten Mihemedê Elîs, "bu konuda başta Kürdistan Öğretmenler Birliği, Kürt kurum ve kuruluşlarından destek istiyoruz. Bu alandaki çocuklarımızın kendi ana dilleriyle eğitilmeleri ve kültürlerini koruyabilmeleri için bu destek şart" biçiminde konuştu.

Eğitimin saatlerini arttırabilmeleri için de kapsamlı bir program ve müfredat gerektiğini söyleyen Mihemedê Elîs bunu gerçekleştirmek için çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Kendisi Azerbaycan'da Kürtçe eğitim gördüğünü söyleyen Mihemedê Elîs, çocukların Kürtçe dil derslerine oldukça istekli yaklaştıklarını belirtti. Beni sokakta gördüklerinde "Rojbaş Desdar"(Günaydın Öğretmenim) diyerek çok büyük bir sevgi ile yaklaşıyorlar. Bu istek beni gelecekte daha iyi çalışmaların yapılmasına umutlandırıyor.

Konuştuğumuz Kürtçe dersi 1. sınıf öğrencileri Fatim Kinyas, Halime Aksana ve diğer çocuklar ise okulda en çok sevdikleri dersin Kürtçe dersi olduğunu ve ana dillerini çok sevdiklerini söylediler.

Prabrajensk Köyü ilköğrenim okulunda Kürtçe dışında Adigece ve Rusça dilleriyle de eğitim veriliyor. Ama derslerin büyük bir çoğunluğu Rusça veriliyor.