RESİMLER KİŞİYİ TARİHİN DERİNLİKLERİNE GÖTÜRÜYOR
Basın Merkezi
Adige Mak, 24 Nisan 2009
Çeviri: HAPİ Cevdet Yıldız
   
 

İkinci Dünya Savaşı’nın zaferle sona erişinin 64. yılı nedeniyle “ЛIэужхэм яшIэжь” (Değişik anılar) adlı yarışmaya AC çocukları ile gençleri katıldılar.

 

Çocuk ve gençler yarışmaya 250’den çok resim getiriler. Jüri başkanı, Adige Cumhuriyeti ve Karaçay-Çerkesya kıdemli ressamı Abdulah Bırsır ile AC Kültür ve Sanat Okulları Metodik Merkezi Başkanı Fatim Bjeşşo (БжьэшIо Фатим) resimlerin sergilenmesi sırasında değerlendirmeler (зэфэ­хьы­сыжь) yaptılar, derece alanlara başarı belgeleri ve ödüller verdiler.

 

Çocukların dünyaya farklı bir bakış açıları var. Yaşamı algılayış biçimlerini resimlerine yansıtıyorlar, anıları/nostalji duyguları (шIэжь) bulunduğunu kanıtlıyorlar. Afevne Dane, Natalya Yampolskaya, Darya Menşina, Açumıj Şamil, Evgeniya Korjova ve başkalarının resimleri  Leningrad Kuşatması’nı (*), savaş ile barışın farklı şeyler olduklarını, askerlerimizin Berlin’e girişlerini ve daha başka görüntüleri yansıtıyorlar.

 

AC Sanat Koleji öğrencileri de küme çalışması halinde yarışmaya katıldılar, sundukları resim jüri tarafından ilginç bulundu. Berzeg Fatim’in “Yaşam Yolu” (Şıenığem yığogu’) adlı resmi Leningrad Kuşatması’nı anlatıyor. Hekim kızlar yaralıları tedavi ediyorlar, küçük partizan at sırtında, Ğobekuaye okulu öğrencileri St’aşü Timur ile Ğuk’el’ Adam’ın nostalji (шIэжь) ve yiğitlik üzerine resimleri de sanki canlı imişler ve  seninle konuşmak istiyorlarmış gibi.

 

Tatyana Mineykis ile Anna Vlasova Maykoplular. Yurtseverlik üzerine resimler yapmayı seviyorlar, yarışmaya katılmakla tarih bilgilerini derinleştirdiklerini bize söylediler.  

 

Böylesine yarışma ve resim sergilerine şu sıralar gerçekten gereksinim duyuyoruz.

 ___________________

(*) Leningrad (şimdiki adıyla St. Petersburg kenti), İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kuşatılmıştı-HCY.