KUTLAMA DİNLETİSİ İLGİYLE İZLENDİ  
  Haber Merkezi
Adige Mak,  25 Şubat 2009
Çeviri: HAPİ Cevdet Yıldız
 
   
 

Thabısım Vımar adlı Adige Cumhuriyeti Sanat Koleji’nde düzenlenen bir ruhani dinletide değişik yapıtlardan seçmeler sunuldu. Dinletiyi izlemek üzere, hemen her zaman olduğu gibi, çok sayıda duyarlı dinleyici toplanmıştı. Ruhani orkestra şefi de Sergey Raskolets idi.

Sanat Koleji’nin Ruhani Orkestrası, ülke düzeyinde düzenlenmekte olan dinletilere hazırlıklı olarak katılan ve ödüller alan bir orkestramız. Bu tür etkinlikler orkestra repertuarının (dağarcığının) zenginleşmesini sağlamaktadır.  “Ülkemizin Koruyucuları” adlı kutlama gününde Ruhani Orkestra’nın Sanat Koleji’nde sunduğu dinleti de zengin bir dağarcığı yansıtıyordu.

Dinletiyi savaş gazileri, yazarlar, biliminsanları, kültür emekçileri, öğrenciler, öğretmenler, ana babalar, vb izlediler.

Dinleti, Kolej öğrencisi Rizayeva Elen tarafından yönetildi ve halkın bu önemli günü nedeniyle izleyicileri selamladı. Ardından ülkemizin tarihinin Rus ordusunun tarihinden ayrı tutularak ele alınamayacağını söyledi.

Elen, ilk ruhani orkestranın 1711de I. Petro (Deli Petro) zamanında, I. Petro’nun reformları kapsamında kurulduğunu, bir askeri orkestra olarak hizmet gördüğünü, ondan sonra da gelişerek yaygınlaştığını belirtti. Özellikle 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında ruhani orkestraların çok geliştiğini de vurguladı. Verdi, Rimski-Korsakov’un ruhani orkestralar için müzik yapıtları yazdıklarını, 20’nci yüzyılda da Şostakoviç, Prokofiev ve Haçaturyan’ın yapıtlarının ünlenmiş olduklarını söyledi.

Ruhani Orkestra, ilk parçayı “Yıldız Savaşları” (Звездные войны) filminden bir alıntı ile sundu. Ardından Adige besteci Tıko Kaplan’ın yazdığı bir parça dinletildi. Parça, Thabısım Vımar’ın “Sinan” (Annem) adlı şarkısından alınarak geliştirilmiştir. Parça, Adige müziğine damgasını vurmuş ve halk tarafından iyi biliniyor olması nedeniyle büyük bir beğeni ile karşılandı. Adından 4’üncü sınıf öğrencisi,  “Genç yetenek” unvanlı başoyuncu Kirill Zoloçevski,  “Alay’ın/birliğin orkestrası üzerine anımsamalar” (Gulyayev) ve “Eski marş” (Lyadov)  adlı şarkıları söyledi.

Öğrenci Svetlana Mustafayev de coşturucu şiirler okudu. Dinletide 20’nci yüzyılda müziğimizin büyük bir ilerleme gösterdiğini kanıtlayan örnekler sergilendi.