ULUSAL MÜZE’DE İLGİNÇ BİR SERGİ

DZIBE Saniyet
Adige Mak,  04 Şubat 2009
Çeviri: HAPİ Cevdet Yıldız

   
 

Geçtiğimiz 2008 yılında AC Ulusal Müzesi Fonu’na (Лъэпкъ музеим и Фонд) eklenen müze yapıtlarının (экспо­нат)  yer aldığı bir sergi (къэгъэлъэ­гъон) 2 Şubat günü açıldı. Doğa (ЧIыо­пс), arkeoloji, etnografya ve “Çocuk Dünyası”  konulu toplanmış müze yapıtı (eksponat)  sayısı iki bin 500’ü bulmuştur. Bilimsel gezilerde ve değişik heyetler tarafından  toplanmış olan eşyalar dışında, kişilerin kendiliklerinden bağışladıkları sanat yapıtları da sergide yer almaktadır. Örneğin, çocuk oyuncakları, alfabeler, değişik kitaplar, resimler ve giysiler bol miktarda olmak üzere müzeye getirilen eşyalar arasındadır. Getirilenler arasında 1935’te yayınlanmış (Latin harfleriyle yazılmış-ç. n. ) “АдыгабзэмкIэ реджэнхэу тхылъ” (Adigece Okuma Kitabı) da bulunmaktadır.

En ilginç müze yapıtı ise 5 bin yıllık küçük bir küp ile, 2 bin yıldan daha eski bir zamana ait Sarmat kamaları, ayrıca Kafkasya’nın en tanıtıcı hayvanları olan yaban domuzu (мэзыкъо), orman kedisi (мэзчэтыу), orman horozu (мэзатакъэ) ve porsuk (чIыкъy) gibi hayvanlar için yapılmış  korkuluklar (хьэнцэгощэ) da, müze eşyaları arasında bulunmaktadır.

Şevgen rayonu Hatığujıkuaye (Хьатыгъужъыкъуае) köyünden eğerci ustası İshak Haç’ets’uk’un (ХьакIэцIыкIу Ис­хьакъ) el yapımı  54 yapıtı ise, şimdi müzemiz raflarını süslemektedir.

Kazı sonucu çıkarılar Maykop kültürü yapıtlarına ilişkin açıklamayı ünlü arkeolog Aslan Tev yaptı ve bu arada bulunmuş olan bir grup arkeolojik yapıt konusunda da bilgilendirmede bulundu.

Ulusal Müze Fonu  şube müdürü Asiyet Nabeko’nun açıklamasına göre, daha ileride,  daha geniş kapsamlı bir sergi gösterime sunulacak. Bu küçük  sergi ise, müzenin bir yıllık çalışmasını tanıtıcı bir ön hazırlık niteliğinde.